145-en fagytak meg eddig ezen a télen Magyarországon

0
913

Vannak hírek, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ilyen az is, hogy évente télen hányan halnak meg a tágabb környezetünkben úgy, hogy megfagynak. Budaörsön senki. De tőlünk pár kilométerre például egy 11 éves kisfiú és egy 91 éves idős férfi.

Vannak hírek, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ilyen az is, hogy évente télen hányan halnak meg a tágabb környezetünkben úgy, hogy megfagynak. Budaörsön senki. De tőlünk pár kilométerre például egy 11 éves kisfiú és egy 91 éves idős férfi. Ők az idei legfiatalabb és legidősebb áldozatok. Igen, szép dolog a padokra (fogasokra) kitett meleg kabát, amit bárki elvihet. Az MSZP helyi irodájában folyamatosan érkező adományok, a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodása a hajléktalanokról, az önkormányzat saját forrásából biztosított segélyek. Az is, hogy a fagy beköszöntével a polgármesteri hivatal, a rendőrség, a szociális munkások felhívásokat tesznek közzé, hogy figyeljünk oda egymásra, a rászorulókra. A kormány felelősségét nem kívánom e cikkben taglalni, hiszen az, hogy a szociális hálón hatalmas lyukak keletkeztek az utóbbi, „szigorító” rendelkezéseknek köszönhetően, sajnos köztudott, az okok elemezése pedig egy másik cikkben esedékes. Itt és most csak annyit, legyél bármilyen politikai nézeteket valló, legyél vallásos vagy ateista, legyél magas vagy alacsony, kövér vagy sovány, szőke vagy barna stb., a meleg otthonodban olvasva ezeket a sorokat, gondolj bele: Magyarországon a 21. században, 2016. ősz eleje és 2017. január vége között 145-en fagytak meg, mert nem jutott nekik tüzelőre! (És így ítéld meg azokat a híreket, amelyek arról szólnak, hogy az erdőben elfogtak és megbírságoltak egy 48 éves nőt, egy 72 éves bácsit és így tovább, mert a biciklijén gallyakat vitt haza. Ja, hivatalosan ők a fatolvajok…)

(EE)

***

Fagyhalál – 145 áldozat január végéig

Budapest, 2017. február 3. péntek (MSZF)

Magyarországon ősz eleje és január vége között 145-en fagytak meg, köztük egy 11 éves gyermek – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.

 Az áldozatok túlnyomó többsége fűtetlen otthonában hűlt ki, illetve kórházba szállítása közben, vagy odaérkezése után hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni. A múlt télinél kevesebben fagytak meg a szabad ég alatt.

 A fagyhalál legfiatalabb áldozata 11 éves, a legidősebb pedig 91 éves volt. A mélyszegénységben élő 11 éves kisfiú beteg volt, fűtetlen lakásban hűlt ki, édesanyja karjaiban halt meg – értesült az MSZF.

Az emberjogi szervezet szerint a megfagyott emberek túlnyomó többsége férfi volt.

A múlt tél azonos időszakához képest az életvesztés emelkedő tendenciájú.

A Magyar Szociális Fórum arról is tájékoztatott, hogy eredménytelen maradt kérése, hogy az állami és az egyházi vezetés nyissa meg a fűtött középületeket és egyházi épületeket a rászorulók előtt a dermesztő hidegben. Csak kevés, nagyon kevés pap, és polgármester nyitott ajtót, és látta el a fagyoskodókat. Őket tisztelet és megbecsülés illeti emberségükért, mellyel életeket mentettek meg – áll az emberjogi mozgalom közleményében.

(Sajtóközlemény)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here