100 éves a BSC – születésnapi ünnepség volt

0
78

Május 24-én, pénteken került sor a Budaörsi Sport Club 100 éve történt alapításának a megünneplésére, délelőtt az Árok utcai sportlétesítményben a sportoló gyerekek számára megrendezett sportnappal, este pedig mintegy 140-150 vendéggel a városi sportcsarnokban, ünnepi vacsorával. Itt adták át a Centenáriumi Különdíjakat is.

Sporthírlap, 1924. március

A Budaörsi Sport Club idén lett 100 éves, amely kerek évfordulót az utánpótlás korú sportolóik számára sportnappal, versenysportolóik, partnereik és támogatóik számára pedig díjátadó ünnepséggel egybekötött vacsorával tették emlékezetessé. A Budaörs Városi Sportcsarnok küzdőterét rendezték be asztalokkal, az eseményen a sportolókon kívül jelen volt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, aki a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, valamint Somlyó Gergely a Budaörsi Sport Club elnöke, továbbá az önkormányzat számos képviselője és a BSC támogatói.

Az esemény konferansziéja Hajdú B. István sportkommentátor volt, maga is budaörsi lakos, aki nagyszerű humorral vezette le a rendezvény programjait, mely az ünnepi beszédekből, díjátadókból és egy beszélgetésből állt, ugyanis a 100 éves évfordulóra egy könyv és egy film is készült, melyek alkotói, Bruckner Gábor sportújságíró és L. Dézsi Zoltán televíziós szerkesztő, sportriporter érdekességeket osztottak meg a hallgatósággal azok elkészülési folyamatairól.

Wittinghoff Tamás beszédében azt hangsúlyozta, hogy milyen lényeges, hogy Budaörsön is minél több gyerek és felnőtt sportoljon, az egészségmegőrzés miatt, de fontosak a kiemelkedő élsportolók is, hogy példaképekké válva ösztönözzék a többieket a sportra. Röviden összefoglalta a kezdeteket is, hogy 1924-ben, hat évvel az I. világháború és tizenöt évvel a II. világháború kezdete előtt, a „békeidőkben” alapították a Budaörsi Sport Clubot a sportolni szerető lakosok, látszik, hogy egy felívelő helyzetben volt az ország gazdaságilag is, mert éppen ebben az évben alapították a Magyar Nemzeti Bankot is. Később aztán a rendszerváltozás után épültek ki a városban a sportlétesítmények, melyek fellendülést adtak a sportoknak, de kellett ehhez pénz is, amit a tagdíjakon és az önkormányzati támogatásokon kívül a szponzorok biztosítanak.

Fábián László azzal kezdte beszédét, hogy a 129 éves Magyar Olimpiai Bizottság üdvözli a 100 éves Budaörsi Sport Clubot, s hogy a többi település számára követendő példa az itt zajló sportélet, hiszen több sportágban is, több olimpián át adott a város olimpikonokat, de az utánpótlás is jól fejlődik, különösen az úszás, az atlétika és a dzsúdó, ahol a korosztályos bajnokságokban rendre az élen végeznek a sportolók. És hogy ez a jövőben is így fog folytatódni, hiszen megvannak hozzá a keretek, mert a kiemelt vidéki sportegyesületek közé bekerült a BSC. De abban is példamutató a budaörsi egyesület, hogy nem csak az élsportolók számára, hanem a lakosságnak is biztosít sportolási lehetőséget.

Ezt követően díjakat adtak át az olimpiai részvételt már kiharcolt, illetve az olimpiai kvótára esélyes sportolóknak, így Madarász Dóra asztaliteniszezőnek (vegyes párosban jutott ki), Ungvári Attila cselgáncsozónak, Udvardy Pannának (aki nem lehetett jelen, mert éppen a Roland Garroson van, a díjat édesapja vette át), valamint Póta Georginának, aki a világranglista helyezése alapján valószínűleg ott lesz az ötödik olimpiáján.

Somlyó Gergely, a BSC elnöke is szólt néhány szót, háláját fejezte ki azért, hogy e nagy múltú egyesület ilyen méltó módon ünnepelheti 100. születésnapját.

A Centenáriumi Különdíjakat azoknak adták át, akik kiemelkedően sokat tettek a klubért, azaz egy-egy szakosztály sikeréért, illetve az egyesület egészének eredményes működéséért. A kitüntetettek: Budaörs Város Önkormányzata, képviseletében a díjat Wittinghoff Tamás vette át, Regényi János posztumusz, a BSC egykori elnöke, a díjat lánya, Regényi Katalin vette át, a BTG Nonprofit Kft., illetve a BVUSS létesítmény, a díjat Balkai Tamás helyettes létesítményvezető és Tamás Ervin a BTG ügyvezetője vette át. A szakosztályokból Straub Katalin (karate), Gulyás Norbert (atlétika), dr. Szendrői László és Komáromi Gábor (tenisz), Kovács Sándor és Fazekas Csaba (dzsúdó), Szabó Gergely (autó-motor sport), Nagy Attila Tamás és Szvitán Krisztina (asztalitenisz), kapta a díjat, valamint a labdarúgó egyesületből Kiss Károly, illetve az úszó szakosztály egész edzői kollektívája kapta, a díjat pedig Jókuti Péter és Kovács László vette át.

Kapcsolódó cikkünk: Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 100 éves BSC május 24-én nagyszabású sportnapot szervez – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Ez a fotó: Wittinghoff Tamás polgármester Fb. oldala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here