Akkor kóstolgassunk!
Önök tudják, hol vannak Budaörsön fagyizók? És azt is, hol, mire számíthatunk? A Veldi cukrászdában a Budapesti út 128. szám alatt különlegességekre. A hely elsősorban a város keleti, kertvárosi részén lakóknak van közel, de aki szereti a fagyit, jól teszi, ha messzebbről is eljön ide. Nem fog csalódni!
A Veldi 2015-től létezik, de a története 2009-re nyúlik vissza, Csap Szabolcs tulajdonos ugyanis akkor nyitotta meg a Károly király úton az Andrettit, majd a cukrászda helyet és nevet váltott. Szabolcs azonban, aki már kisgyermekként tudta, hogy cukrász szeretne lenni, kitartott álma mellett és mindent meg is tett annak érdekében, hogy megvalósítsa. A budaörsiek elsősorban a korábbi Budaörsi Rádióból emlékezhetnek rá, illetve az országos kereskedelmi tévékből is ismerős lehet, hiszen mini tortáival és díjnyertes fagylaltjaival a TV2/fem3cafe reggeli magazinműsoraiban évek óta és mostanában is gyakran felbukkan.
„A fagyi örök szerelem nálam” – mondta most, az idei szezonra készülve lapunknak. „Mert egy jó alapból nagyon sok mindent ki lehet hozni, és én igyekszem olyan fagyikat kitalálni és elkészíteni, amilyen máshol nincsen.” A minőségi alapanyagok, mint a termelői tej és az idényjellegű gyümölcsök stb. használata evidencia (persze sajnos nem mindenhol, de azokat most felejtsük el!), viszont a különlegességekhez kreativitásra is szükség van. Szabolcs esetében a tejalapú fagylaltok sokszor sütemények jéghideg változatai. „Sütiből fagyi persze már máshol is van, mégis nálunk elég nagy a valószínűsége annak, hogy a vendég nemcsak a fagyit, de az ötletet adó sütit sem ismeri, mert kifejezetten gyűjtöm a retró recepteket idősebb háziasszonyoktól, és azokat gondolom tovább. Ilyen például a vendégvárónk vagy a kijevi krémesünk. Ami megtetszik, azt sütiként majd fagyiként is elkészítem és pár hétig kérdezgetem a vendégeket, hogy ízlik-e nekik, és ha igen, bekerül a kínálatunkba” – meséli a cukrász.
Akkor kóstolgassunk! A tejbegríz fagyi, hmmm, nagyon jó. Kiderül, hogy nagyon népszerű is. Ugyanígy a tejberizs fagyi vagy az aranygaluska, bár ez utóbbi rettenetesen munkaigényes. „Szoktam csinálni narancs fagyit görög joghurttal, mézzel, elég jó kombó. Az extrémek közül ajánlom a kecskesajtos birsalmasajt fagyit, ugye, hogy ez is finom? Pedig ez nem lett népszerű, viszont van olyan vendégünk, aki kifejezetten ezért jár vissza.”
A Veldi kínálatában összesen 70-80 féle fagyi szerepel, de a pultban egyszerre 16 féle kapható, mert annyi fér el. A négy-öt klasszikus íz mindig ott van, hiszen azokat sokan keresik, nem lehet csak különlegességet árulni. De minden nap kerül melléjük valamilyen új íz az előző napihoz képest.
Csap Szabolcs fagylaltjait a vendégek mellett a szakma is elismeri, hiszen például a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett, országos „Az év fagyija versenyen” 2014-ben ezüstérmet szerzett túrófagylaltjával, 2017-ben pedig a barackos túrós pite lett közönségdíjas. Majd 2018-ban az „Igazmondó Országos Fagyiversenyem”, ahol a gasztronómiai szakemberek mellett gyerekek is szavazhattak, nívódíjat kapott a bécsi linzer fagyi.