Fehérjepor – Mennyi vízzel vagy tejjel igyam?

0
600

A fehérjepor egy olyan élelmiszer, amiről a legtöbb ember már hallott az élete során. Először testépítők kezdték el alkalmazni, majd hivatásos versenysportolók körében vált népszerűvé nagyjából tíz évvel ezelőtt. Kezdetben a fehérje a tojásfehérjéből és a csirkemellből állt, aztán jöttek a tejjel és vízzel elkészíthető ihatatlan dolgok. Ezeknek a helyét szerencsére gyorsan átvették a jó minőségű fehérjeporok, amik még sima vízzel fogyasztva is nagyon finomak.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyiket hogyan és mivel érdemes inni.

Mit érdemes tudni a fehérjeporokról?

Sokáig kizárólag a versenysportolók privilégiuma volt az a protein porok fogyasztása, mára azonban bárki számára hozzáférhető táplálékkiegészítők. Igen sok könnyen elkészíthető, jó alapanyagokból készült változatokat lehet beszerezni, amelyeknek használata szellemi és fizikai igénybevétel esetén is előnyös. A www.intenset.hu weboldalon további hasznos tudnivalókat olvashatsz a fehérjepor fogyasztásról.

Manapság ezeket a készítményeket azért fogyasztjuk, hogy szálkásítsuk az izmainkat, ha zsírt akarunk veszíteni, ezzel együtt szálkásítani. Ennek hála könnyebben juttathatunk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű proteint. Sok edzés mellett ugyanis hiába eszünk rengeteg túrót, csirkét, esetleg tonhalat, az sosem lesz elegendő a megfelelő alak elérése érdekében.

A manapság kapható fehérjék nagyon finomak. Az ízük selymes és lágy, sok esetben desszertként sem utolsó. Igazi jutalom egy ilyet benyomni edzés után. Legyen szó vaníliás, csokis, kekszes, valamint kókuszos változatról egyaránt, ezek nemcsak igen ízletesek, hanem még egészségesek is. 

Hogyan és miért érdemes fogyasztani a fehérjeporokat?

A remek ízvilág mellett a fehérjepor csodákra képes. A segítségükkel ugyanis izomgyarapodást érhetsz meg, mindezt úgy, hogy nem áll meg a fogyás. Amikor ez a cél, akkor nemcsak zsírból, hanem izomból is fogyunk. Pedig az izmok nagyon jól néznek ki, nem utolsó sorban hasznosak is, így nem árt az utolsó rostokat is megőrizni. Ebben nagy segítség a fehérjepor. Ezzel úgy érhetjük el azt az alakot, amit szeretnénk, hogy közben nem löttyednek össze az izmok. Sőt, legtöbb esetben fejlődnek is.

Azt mindenki tudja, hogy a fehérje tulajdonképpen elengedhetetlen, hogy a testünk egészségesen működhessen. De miért érdemes ilyen alakban fogyasztani és nemcsak joghurtot és túrót enni egész nap?

Az egyik az, hogy a készítményből vannak tejes és tejmentes változatok, utóbbiak búza, szója, valamint tojás alapúak. A tejből whey proteinek, amik íze igen finom, ráadásul kiválóan oldódnak. Az egyik jó tulajdonságuk, hogy az emésztéshez több energiára van szükség, mint amennyit amúgy tartalmaznak. Ezáltal negatív a mérlegük, persze csak energetikai szempontból.

A tejes finomságok majdnem étkezésként is jók lehetnek, hiszen nemcsak fehérjét, hanem zsírt és némi szénhidrátot is tartalmaznak. Nagy előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük, bármikor megihatjuk, így sosem maradunk éhesek. Kiváló megoldás edzés utáni étkezésre, amikor nincsen lehetőség arra, hogy azonnal bekapjunk valami táplálót. Ha megéhezünk, akkor sokkal jobb választás, mint egy tápanyagokban szegény péksüti a közeli pékségből. Nem kell attól sem tartani, hogy túl sok szénhidrátot tartalmaznak, hiszen a prémium változatokban garantáltan nem sok belőle, cukorból meg pláne.

Az, hogy mennyi vízzel vagy tejjel érdemes fogyasztani, sok mindentől függ, bár a legtöbb készítményen találni információt erről. Saját magunk döntése, hogy melyikkel kedveljük jobban, de ahogy már említettük, a legtöbb változat nagyon ízletes vízzel is.

Hogyan táplálja az izmokat és mi történik, ha nem fogyasztjuk eleget?

A fehérje egy alapvető tápanyag, aminek hiánya igen komoly következményekkel jár. Az izomvesztés mellett hajhullással, valamint bőrproblémákkal küzdhetünk. Az anyagcsere felborulása miatt további gondok lehetnek, hiszen ez a hiánybetegségek táptalaja, sokkal fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre.

A protein shake remek társ azonban, ha formálódni vagy izmot építeni szeretnénk. Sokan aggódnak amiatt, hogy esetleg túlzottan izmosak lesznek a fehérjétől. Ez azonban nem így van, hiszen akkor rengeteg fitnesz versenyző vagy testépítő inkább ezt fogyasztaná, minthogy egész nap az edzőteremben legyen. Az izomépítés, valamint a meglévők megőrzése nagyon fáradságos munka, amit kizárólag odafigyeléssel és megfelelő mennyiségű vízzel vagy tejjel kevert fehérjével lehet elérni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here