Farsang a szombati piacon

0
511

A járvány miatt sok korábbi programról le kellett mondanunk az elmúlt másfél évben, és sajnos a fertőzés veszélyének még nincs vége, így az idei farsang is visszafogott. Legalábbis zárt térben, kevesebb a mulatság, a bál.

A szabadban azonban, mint például a mai, szombati gazdapiacon nincs akadálya, hogy jó kedvünk legyen. Az árusok és a piacot szervező Kisberk Balázs is maszkot és/vagy jelmezt öltött reggel magára és úgy üdvözölték a vásárlókat. A legjobb jelmezek elismerést is kaptak. És természetesen a farsangi fánk kóstolása sem maradhatott el, bár ebből múlt héten volt több.

S ha már Budaörs, a sváb fánk receptje:

Zimmed Kropfe

Az asszonyok és lányok a készítéséhez felvették az ünnepi vasalt kötényüket, elővették a csak erre az alkalomra tartott ollót, amivel a fánksütéshez használt pertlit vágták, előkészítették a rádlit, vagyis a derelyevágót, és szedtek néhány rozmaringot, amit a kész fánk mellé tettek, mert a rozmaring minden sváb ünnep része volt, minden konyhában ott lógott egy csokor, hogy megvédje az ételeket a romlástól.

A fánk hozzávalói:

  • 1 kg feles liszt (fele sima, fele rétesliszt)
  • 30 dkg disznózsír
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva
  • 2 ek rumaroma
  • 4 db tojássárgája
  • nagy csipet só
  • zsír a sütéshez
  • fahéjas porcukor

Elkészítése:
A lisztet a zsírral, a vajjal és a sóval összemorzsoljuk, hogy ne törjön a tészta. Beletesszük az élesztőt, a 4 tojássárgáját és jól összegyúrjuk, amíg a tészta elválik a kezünktől. Kis adagokra szedjük és 1 óráig kelesztjük. Ha megkelt, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és 5-10 cm-es téglalapokat készítünk. Ezeket átlósan a sütőformára tesszük, szalaggal rögzítve. Egyenként süssük ki a zsírban. Ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, de tehetünk rá tejszínhabot és persze lekvárt. A megmaradt tésztából készíthetünk két-három fonással „babát” vagy csöröge fánkot.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here