A járvány miatt sok korábbi programról le kellett mondanunk az elmúlt másfél évben, és sajnos a fertőzés veszélyének még nincs vége, így az idei farsang is visszafogott. Legalábbis zárt térben, kevesebb a mulatság, a bál.
A szabadban azonban, mint például a mai, szombati gazdapiacon nincs akadálya, hogy jó kedvünk legyen. Az árusok és a piacot szervező Kisberk Balázs is maszkot és/vagy jelmezt öltött reggel magára és úgy üdvözölték a vásárlókat. A legjobb jelmezek elismerést is kaptak. És természetesen a farsangi fánk kóstolása sem maradhatott el, bár ebből múlt héten volt több.
S ha már Budaörs, a sváb fánk receptje:
Zimmed Kropfe
Az asszonyok és lányok a készítéséhez felvették az ünnepi vasalt kötényüket, elővették a csak erre az alkalomra tartott ollót, amivel a fánksütéshez használt pertlit vágták, előkészítették a rádlit, vagyis a derelyevágót, és szedtek néhány rozmaringot, amit a kész fánk mellé tettek, mert a rozmaring minden sváb ünnep része volt, minden konyhában ott lógott egy csokor, hogy megvédje az ételeket a romlástól.
A fánk hozzávalói:
- 1 kg feles liszt (fele sima, fele rétesliszt)
- 30 dkg disznózsír
- 10 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő cukros tejben felfuttatva
- 2 ek rumaroma
- 4 db tojássárgája
- nagy csipet só
- zsír a sütéshez
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A lisztet a zsírral, a vajjal és a sóval összemorzsoljuk, hogy ne törjön a tészta. Beletesszük az élesztőt, a 4 tojássárgáját és jól összegyúrjuk, amíg a tészta elválik a kezünktől. Kis adagokra szedjük és 1 óráig kelesztjük. Ha megkelt, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és 5-10 cm-es téglalapokat készítünk. Ezeket átlósan a sütőformára tesszük, szalaggal rögzítve. Egyenként süssük ki a zsírban. Ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, de tehetünk rá tejszínhabot és persze lekvárt. A megmaradt tésztából készíthetünk két-három fonással „babát” vagy csöröge fánkot.