„Zsírégető” szerek helyett életmódváltás

0
822
SONY DSC

Az egészséges táplálkozásról manapság nagyon divatos beszélni, de mindenki mást ért alatta. Hiszen irányzatok csapnak össze, az egyik szerint csak gyümölcsöt és zöldséget együnk, de hüvelyeseket abból se; a másik szerint tejet, tejterméket fogyasszunk sokat, megint mások a tejet éppen nem ajánlják, és a hús is hol ajánlott, hol nem. Cikkünk a szakorvosok álláspontját mutatja be.

Egészséges táplálkozás – nagyon általános fogalom. Természetesen az az egészséges, ami nem károsítja a szervezetet. De mi nem károsít? A szakorvosok szerint mindent lehet enni, de mértékkel és minél kevesebb műtáplálékot, adalékot vigyünk be a szervezetünkbe. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit tartalmaz az elénk tett étel és ital.

A szakorvosokhoz jellemzően a túlsúlyos betegek mennek el, hiszen Európában minden ötödik ember túlsúlyos. Ráadásul a betegségek 60 százalékában az egyik fő ok az elhízás. Amikor azonban összeállítják számukra a diétát, előbb kikérdezik őket az életmódjukról, a betegségeikről és egyéb problémáikról, nehogy fokozzák a bajt megoldás helyett.

Van olyan javaslat, hogy zsírt ne együnk, de ma már tudjuk, hogy vannak telített és az egészségesebb telítetlen zsírok. Példaként: a koleszterin a sejtfal felépítésében, a szervezetnek fontos elemek szállításában is fontos szerepet játszik. A fehérjéről ugyanakkor sokan azt mondják, hogy abból annyit lehet enni, amennyi belénk fér. De ez sem igaz, hiszen a fehérje is zsír formájában raktározódik a szervezetben, továbbá akinek köszvénye van vagy máj-, vesebetegsége, annak kifejezetten árt a fehérje dús táplálkozás. És ne vonjuk el magunktól a cukrot se, hanem inkább figyeljünk arra, hogy milyen cukrot használunk, gondoljunk elsősorban a természetes cukrokra és az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételekre. Sorolhatnánk még a tévhiteket és cáfolatukat, de a lényeg az, hogy nagyon nem mindegy, mit hagyunk el és milyen arányban, és mit veszünk magunkhoz, milyen minőségben. Egyebek között azért, hogy a különböző vitaminok és nyomelemek – amelyek megint csak nélkülözhetetlenek – felszívódjanak.

A diétákat hosszú távon kell alkalmazni, és a tartós fogyáshoz nem elég úgymond diétázni, hanem életmódváltásra van szükség. Össze kell állítani, fejben, gondolatban, szakemberek segítségével, hogy milyen étrendet tudok én magam, hosszú távon megtartani, és nemcsak a minőséget és a mennyiséget kell figyelembe venni, hanem az ételek kalória tartalmát is. A gyors fogyások után biztosan jön a visszahízás, és ha a változás, a diéta könyörtelen lemondásokkal jár, akkor az biztosan nem tartható egy életen át. És természetesen semmit nem ér a diéta a mozgás nélkül, hiszen a fogyás akkor jön létre, ha több kalóriát használunk el, mint amennyit beviszünk. Ám, hogy mit kezdjünk el előbb: diétázni vagy mozogni? Ez attól is függ, mennyire vagyunk túlsúlyosak, és hogy mi az a mozgás, amit elbírunk, például mi terheli az ízületeinket. Figyelembe kell venni természetesen azt is, hogy milyen jellegű tevékenységet végez a fogyni vágyó ember, hogy mennyi idős, és nem lehet elégszer hangsúlyozni: hogy vannak-e egyéb betegségei. Hiszen teljesen más mértékű kalóriát igényel és más mértékű mozgást bír az egyik és a másik ember.

Az elhízást a szakemberek szerint is számtalan dolog befolyásolja: az étkezésen és a szokásokon kívül a genetika és a hormonális faktor is. Az úgynevezett jo-jo effektus – hogy amit leadtunk, annál több jön vissza ránk – azonban elsősorban nem ezzel magyarázható, hanem hogy az illető „csak” fogyókúrázott, mindent elvont magától, és az életmódját valójában nem változtatta meg. Majd amikor elérte a kívánt súlyt, lazított. Ez a folyamat a pillanatnyi éhezéshez hasonlítható, amikor gyorsan bekapunk annak csillapítására egy szelet csokit. Az éhségérzet megszűnik, de az inzulin elválasztása hirtelen megnő, amitől lejjebb megy a cukorszint, amitől még éhesebbek leszünk. Az úgynevezett gyors diétáknál összetettebb módon, ugyanez a folyamat játszódik le.

A hirdetésekben megjelenő „zsírégető” szerek, tabletták alkalmazásával szintén ajánlatos vigyázni, hiszen az orvostudomány ilyet nem ismer. Természetesen vannak olyan gyógynövények, melyek segítik a szervezetet a súly csökkentésében. Rengeteg homeopátiás szer és étrendkiegészítő van a piacon, de ezek jellemzően nem bevizsgáltak, és nem tudjuk, hogy akik tényleg fogytak a szedése közben (ahogy a reklámok mutatják), mit ettek mellette, mit tettek még a fogyás érdekében. Megtévesztő a csomagoláson feltüntetett úgynevezett OETI szám is, mert ez nem azt jelenti, hogy gyógyszerészeti intézet által bevizsgált készítményről van szó, csupán a forgalmazást engedélyezték az alapján, hogy a gyártó mit állított róla, mit tartalmaz. Komolyabb bevizsgálásra általában csak akkor kerül sor, ha az adott szerre panasz érkezik. Egy régebbi kutatás során a szakemberek mintegy ötven-hatvan készítményt szedtek össze, és azt állapították meg róluk, hogy nem azt tartalmazzák, amit a doboza szerint állítottak róla, sőt, előfordult, hogy egyik-másikba gyógyszert kevertek, aminek káros hatása is lehet.

Akinek hasmenése lesz egy ilyen „zsírégető” kapszulától vagy teától, az gyakran még örül is, de nem jól teszi, mert bár ettől tényleg kevesebbet mutat majd a mérleg, a hasmenés azt jelzi, hogy valamit nem tolerál a szervezete, és a bélrendszere nem működik helyesen. Hosszútávon pedig ennek súlyos, káros következményei lehetnek. Tehát a hasmenés egy mellékhatás, és ha ezt, vagy bármilyen más kellemetlen mellékhatást tapasztalunk, akkor mielőbb keressük fel az orvosunkat, kérjünk segítséget, és ne titkoljunk el előtte semmit! A beszedett táplálékkiegészítőket sem, mert gyakran a gyógynövényekből nyerjük a gyógyszereket. Tehát lehet, hogy egy bizonyos betegségre tényleg jó, de a másikra pont ellenkezőleg hat. Aki a terápiáját szeretné kiegészíteni gyógynövényekkel, azt is alaposan beszélje meg az orvosával, hogy mit javasol, és együtt állítsák össze, mire van valóban szükség!

Divatosak napjainkban az úgynevezett tisztítókúrák, akár beöntéssel kísérve. A szakorvosok szerint hosszútávon biztos, hogy nincs jótékony hatásuk. Az egészséges szervezet külső beavatkozás nélkül képes méregteleníteni és regenerálni önmagát, persze bizonyos határok között. Ha ép a májunk, a vesénk, a keringésünk, akkor nem kell külsőleg hatni a méregtelenítésre. Beöntéssel csak megbolygatjuk a beleket és megváltoztathatjuk a belső mikrobiológiai flóránkat, és a szervezet saját, természetesen védelmét boríthatjuk fel, amivel azután tényleg elkezdődhetnek a bajok. A beöntés csak orvosi indikációval, bizonyos kórképek esetében indokolt. Mesterséges tisztítókúrák helyett ezért inkább arra kell törekedni a helyes életmóddal, a megfelelő, rostos táplálkozással (gyümölcsökkel, zöldségekkel,  a folyadékokkal, hogy a belek működése és természetes tisztulása normális maradjon. Egy felnőttnek minimum 8 pohár vizet kell naponta meginnia, és erre tudatosan oda kell figyelni. A leves, a tej, illetve minden folyadék beleszámolható a napi mennyiségbe.

Időszakonként a szakemberek álláspontja is változik arról, mi az egészséges étel, és mi nem az. Volt idő például, amikor a baromfihúst ajánlották a sertés hús helyett. Ma ezt is cáfolják, tehát aki szereti a sertéshúst, egyen, de számolja ki, hogy mennyi kalóriát fogyaszt. Vaj vagy növényi margarin? Ez utóbbi tényleg csökkenti a koleszterin szintet, azoknál, akiknél magas tehát jó lehet, ugyanakkor kalória szempontjából szinte mindkettő azonos. De nézzük meg a dobozon, hogy tényleg mit tartalmaz a margarin! Volt idő, amikor nagy propagandát kapott, hogy milyen egészséges hús helyett szójából készíteni az ételeket. Ma a szója károsító hatásáról olvashatók elrettentő cikkek és megállapították, hogy egyre több allergiás betegséget válthat ki, sőt, szívproblémákat is okozhat.

Az ételallergiák jelentős részére az is magyarázat, hogy mára rengeteg olyan nyersanyag, ételféleség jött be Európába és Magyarországra, amihez nem vagyunk hozzászokva. Mivel a szervezetünk generációkon keresztül nem találkozott velük, elindul egy belső védekezési, immunfolyamat, hiszen egyre többfajta tartósítószerrel, színezékkel és adalékokkal találkozik a szervezetünk, amiket nem mindig képes tolerálni.

Az ételallergiáknál maradva: az egyik ilyen a tejfehérallergia, ami csecsemőkorban jelentkezik, és egy másik a laktóz intolerancia, ami bármelyik életkorban előjöhet és lehet valódi vagy szerzett. Az előbbi lényege, hogy a korral csökkenhet a laktóz a szervezetben, és ezért bár korábban semmi bajunk nem volt a tejtől, hirtelen nem tudjuk meginni. Az utóbbi oka lehet fertőzés, gyulladás, ami miatt a tej átmenetileg okozhat hasmenést, és a gyakoriságára magyarázat lehet az antibiotikumok egyre jellemzőbb szedése is. Érdemes még megemlíteni a lisztérzékenységet, ami a lakosság mintegy 3 százalékát érinti és egy immunológiai kórkép. A gabonafélék elindíthatnak olyan immunmechanizmust, a belek nyálkahártyájában, ami gyulladáshoz vezet. Ennek előfordulása egyre gyakoribb, illetve valószínűbb, hogy egyre többen ismerik fel. A gyógykezelést a kőkemény diéta alkalmazása jelenti. Kiválthat allergiát gyümölcs, mogyoró, kakaó és sok egyéb is. Nem mindig könnyű megmondani, hogy adott betegnél melyik a fő ok, hiszen vannak úgynevezett keresztreakciók is egy adott pollennel. Például a parlagfűre allergiások esetében, aki korábban meg tudta enni a dinnyét vagy az almát gond nélkül, annál évek múlva ezekre is allergiás panaszok léphetnek fel.

A szakorvosok leggyakrabban azt hallják a betegektől, hogy ég, fáj a gyomruk, nyelési nehézségeik vannak, véres vagy fekete a székletük, puffadnak, hasmenésük vagy szorulásuk van. Sokan, mielőtt felkeresik a rendelőt, már kipróbálták előtte a házi patikát, de nem segített. Ezekről a tünetekről a betegek nehezen beszélnek, mert kellemetlennek tartják. Pedig nem kellene aggódni! Ahogy a vizsgálatok miatt sem, amelyek ma már nem olyan szörnyűek, mint korábban, inkább csak kellemetlenek, semmint fájdalmasak,  a vizsgálati eszközök fejlődésének köszönhetően. Arról nem beszélve, hogy az új eljárások felváltották a hasi műtétek bizonyos százalékát is, hiszen az orvos nemcsak diagnosztizál, hanem ha szükséges, olyan beavatkozásokat is elvégez közben, mint a szövettani mintavétel, a vérzés elállítása vagy a polip eltávolítása. Sok egyéb bélbetegség is lehet azonban a panaszok hátterében, amelyek összefügghetnek az életmóddal, a mozgásszegény életvitellel, a kevés rost fogyasztásával, ezeket hívjuk divertikulosisnak. Ha sikerül időben felismerni, hogy mi  baj,  a szövődmények – például a tályog – megelőzhetők.

A gyakori gyomorégésről: oka (az anatómiain kívül) a helytelen táplálkozás, a cukrozott és szénsavas üdítők, a koffeintartalmú energiaitalok fogyasztása, a stressz és a hajszoltság. S legyen vár kisebb a panasz, ha nem szűnik, érdemes odafigyelni rá és szem előtt tartani azt, hogy a gyomorrák tendenciája nő és sajnos egyre fiatalabbakat érint. Ezért ne kezeljük az internetről vagy a szomszédokra hallgatva magunkat, hanem halogatás nélkül keressünk fel egy szakorvost!

A lényeg? Aki odafigyel arra, hogy mit eszik-iszik és figyel a testére, illetve aki időben észreveszi és komolyan veszi a betegségre utaló jeleket és a megfelelő szakemberhez fordul, már nagy lépést tett a gyógyulása felé. És ha egy bizonyos kor után még vastagbél szűrővizsgálatra is elmegy, akkor megtette azt, amit önmagáért megtehetett.