Wittinghoff Tamás fél, hogy korai még a nyitás, de örül, hogy Budaörsön már ötezer embert beoltottak

0
567

Wittinghoff Tamás polgármester fél, hogy korai a mai nyitás. Már maga is megkapta a vakcinát. Cikkünkben, ami nagyrészt a Buda környéki Televíziónak adott interjúra épül, a budaörsi lakosság koronavírus elleni beoltottságáról és az oltások körüli tevékenységek helyi vonatkozásairól is beszél.

„Félek, hogy korai. Túl magasak a halálozási és a fertőződési adatok. Az első oltás még nem védettség… Ne legyen igazam” – válaszolta Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere a Budaörsi Naplónak a miniszterelnök által tegnap délután bejelentett és mától életbe is lépett, a korábbi szigorú korlátozásokat enyhítő intézkedéseire.

Az iskolákkal kapcsolatban már a Buda környéki Televíziónak adott interjú elején fejtette ki, hogy aggódik, ha április 19-től újra be kell járni a gyerekeknek, „hiszen ott 30-40 gyerek kicsi légtérben ül együtt 6-szor 45 percet, ez önmagában problémát okoz. Akkor hoz a kormány felelős döntést ezzel kapcsolatban, ha a gyerekeket is beoltják, ami már lehetséges”. A polgármester például a saját gyerekeit nem engedte iskolába akkor, amikor a járványügyi adatok már figyelmeztettek a harmadik hullámra. Majd az interjú végén visszatérve a témára: „nem hiszen, hogy dátumokat kellene előre megmondani.” A pedagógusok teljes védettségének a kialakulása – bár jó, hogy az oltásuk halad előre – idő kérdése. A beiratkozás határideje adott, április 12-13. S bár szomorú, hogy a szokásos módon nyílt napokat, nem lehet tartani, de „Budaörsön nem lehet rosszul választani” és a tájékozódáshoz kiadványokat is készített az önkormányzat.

Az interjúból kiderül, hogy a legutóbbi, még húsvét előtti adat szerint a Budaörsön élő mintegy 23 000 választópolgár (azaz nagykorú, felnőtt ember) közül 5000 az átoltott, illetve a hétvégén is rengeteg embert beoltottak. „Nagyon jó, hogy nagyon sokan veszik fel az oltást” – szögezte le Wittinghoff Tamás. Továbbá azt is közölte, hogy az adatokat az önkormányzat a háziorvosoktól kéri (központilag nem kapnak), akiken most ebben az időszakban óriási teher nehezedik és emberfeletti munkát végeznek hétvégén ugyanúgy, mint hétköznap. A háziorvosok azokat az oltóanyagokat adják be, amelyeket rendelőintézeti keretek között is tudnak kezelni, ezen kívül az ő feladatuk az is, hogy megszervezzék, kik juthatnak oltóanyaghoz.

Arról is beszélt a polgármester, hogy sokan panaszkodtak az internetes közösségi felületeken, mert ellentmondást látnak abban, hogy egyes körzetekben még nem oltottak be mindenkit az idősebbek közül, máshol pedig már egészen fiatalok is megkapták a vakcinát. Bár ez egyre kevésbé jellemző az idő előrehaladtával, ennek oka az, hogy az egyes körzetek háziorvosának páciens-létszáma különböző, az oltóanyagok mennyisége viszont közel egyforma, így ahol kevesebben vannak, hamarabb sor kerül a fiatalabbakra is.

Az önkormányzat minden segítséget megad a háziorvosoknak, amire lehetősége van, például az adminisztrációban, az oltóanyag szállításában. Bár az oltásra regisztráltak száma sem településenként, sem háziorvosonként nem nyilvános, Wittinghoff Tamás bízik abban, hogy továbbra is sokan jelentkeznek.

De kiemelte: hogy az oltottak is fertőződhetnek, fertőzhetnek, ezért továbbra is mindenki, a beoltottak is fegyelmezetten hordják a maszkot, a saját és a környezetünk egészsége érdekében is.

Az önkormányzati szakrendelők kórházak alá rendelését a budaörsi polgármester egy járványhelyzetben helyesnek tartja – derült még ki. (Erről ITT is írtunk.)

A helyi iparűzési adó lefelezéséből adódó bevételkiesésre is rákérdezett a tévé riportere és hogy a vállalkozók mikért reagáltak az önkormányzat felhívására, miszerint adományként fizessék be ezt a különbözetet az önkormányzat számára. Még húsvét előtt számos ilyen felajánlás írt alá a polgármester, de a végső számot, hogy mennyi pénz folyik így be, még nem tudja.

Szó esett még a civilek kiírt támogatási pályázatról, és a zöldhulladékok begyűjtésének problémáiról.

A polgármester a beszélgetés végén a magánéletéről elárulta, hogy nagypapa lett, és ő is nehezen viseli, hogy a járvány miatt nem találkozhat rendszeresen az unokájával. Az első oltást ő is megkapta, Törökbálinton, ahol egy parlamenti képviselővel közösen állt sorban és örül, hogy sorra került.  De a politikai felhangokat az oltás körül nagyon károsnak tartja, és az, hogy az ellenzéket oltásellenességgel vádolja a kormánypárt, „egyszerűen gyalázat”, hiszen ő maga is első pillanattól és egyértelműen azt mondja, hogy muszáj elérni egy átoltottsági szintet ahhoz, hogy legyőzzük a járványt.

A BKTV interjú ITT tekinthető meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here