A világjárók sorozat újabb állomása Japán és Tajvan

0
901

Puskás Zoltán vetítéses előadásával folytatódik december 18-án 19 órától a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ Világjárók előadássorozata.

Harmincöt nap, több mint háromezer kilométer két keréken. Ősrégi templomok, neonfényben úszó futurista városok, ködbe burkolózó hegyek… Ez mind Japán!

Kevés ország ragadta meg figyelmemet annyira sokrétűen, mint Japán. Nevének puszta említése is egymástól teljesen különálló, és helyenként ellentmondásos képzetek egész sorát idézi fel: fából ácsolt ősi szentélyek és hatalmas felhőkarcolók, kocka alakú autók és áramvonalas, villámgyors vonatok, kimonós gésák és öltönyös üzletemberek, ódon nádtetős falvak és vibráló, neonfényben úszó városi dzsungelek. Elképesztő, hogy ezek a képek mind helytállóak. A hagyomány és modernség e furcsa egyvelege teszi a japán utazást csodálatos élménnyé.

Kerékpárral átszelni egy országot egy egészen különös élmény. Elindulsz a zsúfolt repteréről, átverekeded magad a 36 milliós Tokión, s egy nap múlva már néptelen dzsungeleken át kapaszkodsz felfelé a Fuji szent hegyére. Utad során megküzdesz a hőséggel, a hegyekkel, a forgalommal, de a jutalom sem marad el: feltárulnak számodra egy teljesen idegen kultúrájú és szokásrendszerű ország mindennapjai. Előadásom során látogatást teszünk majd a világ legnagyobb vulkáni kráterébe éppúgy, mint egy eldugott hegyvidéki japán iskolába. Átéljük majd közösen a hirosimai atomtámadás borzasztó pillanatait, vagy egy bögölytámadást Sikoku szigetének erdőrengetegeiben. De lesznek felemelő pillanatok is: ott állhatunk majd a Fuji tetején, vagy végigtekerhetünk a Szeto beltenger apró szigetein.

Sok szeretettel várok mindenkit!

Puskás Zoltán
előadó

A belépés ingyenes!

A novemberi előadáson Afrikában jártunk: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here