Veszélyes vegyszerektől mentes háztartás – Egészséges életmód 9. rész

0
51

 Óvjuk egészségünket a kemikáliáktól!

Az egészséges életmód sorozatunk keretében ezúttal a háztartásban használatos, az egészségre káros vegyszereket tartalmazó készítmények ártalmairól és elhagyásának szükségességéről írunk, valamint összegyűjtöttünk néhány alternatívát azok helyettesítésére.

A háztartásokban jelenleg általánosan használt tisztítószerek és egyéb kemikáliák erős vegyszerek, amelyek amellett, hogy segítenek nekünk – az emberi elvárások szerint – tisztán tartani a lakást, kipárolgásaik belélegzésével, esetleg érintésükkel olyan mérgező hatást is kifejtenek, amellyel egészségünket kockáztatjuk. Rendszeres használatuk légzőszervi megbetegedéseket, tüdőkárosítást, idegrendszeri és emésztőrendszeri problémákat, illetve májkárosodást okozhatnak vagy egyes anyagok akár a hormonháztartásunkat is befolyásolhatják, ezért jobb, ha inkább elkerüljük használatukat.

A környezettudatos életmóddal kapcsolatos rendezvény volt idén áprilisban a PostART-on, ahol a hulladékmentes háztartásról beszélt Tóth Andrea. Bár ő elsősorban azért használ egyszerűbb, természetközelibb anyagokat – melyeket akár kimérve is meg lehet venni csomagolásmentes boltban -, hogy a flakonokat és a nejlon zacskókat ne kelljen megvásárolnia, de azok az alapanyagok, melyeket használ a háztartásában olyanok, amelyek lényegesen kevésbé károsítják a környezetet és az élőlényeket, beleértve az embert is. Ilyen a  mosószóda, a szappan, a szódabikarbóna, az ecet, a citromsav, az alkohol, a 100%-os tisztaságú illóolajok, főleg a fertőtlenítő hatásúak, különösen a neem, a teafa, az eukaliptusz, a babér és a borsmenta olaj.

Háztartás alatt azoknak a házimunkáknak az összességét értem, amelyek végzéséhez általában valamilyen vegyi anyagot is igénybe veszünk, ilyen a takarítás, a mosás és a mosogatás.

Ebből a szempontból a takarítás főleg felmosásból, felületek törléséből, ablakpucolásból, porszívózásból és szőnyegtisztításból áll.

Padlótisztítás:

A felmosáshoz általában klórtartalmú szereket használunk, pedig az sem az embernek, sem a környezetnek nem tesz jót (nagyon mérgező a vízi élővilágra). Szemirritációt, tüdőkárosodást okozhat. Helyette az ecetes felmosóvíz is bőven elég, vagy például konyhában, ahol zsíros szennyeződések is előfordulhatnak a járólapon, a felmosóvödörbe 3-4 liter meleg vízhez kevert 1 evőkanálnyi fekete szappant keverünk (amit 100 %-ban természetes, olívaolajból állítanak elő), amihez esetleg még fertőtlenítő hatású illóolajat cseppentünk.

Felülettisztítás:

Hasonlóképpen, a felületek tisztításához is az illóolajokkal illatosított ecetes vagy citromsavas oldat lehet a legegyszerűbb megoldás, főleg olyan vizes helyeken, ahol sok a vízkő és egyben fontos a fertőtlenítés, vagyis a fürdőszobában és a konyhában.

Ha a zsíroldás is szempont, a felületre fekete szappanos keveréket (5 dl langyos vízben elkevert 2 evőkanálnyi fekete folyékony szappan) is spriccelhetünk, de talán még hatékonyabb általános felülettisztításra a mosószóda vizes oldata. Erősebb szennyeződés esetén 1 liter forró vízben 3-4 evőkanálnyi mosószóda lehet hatásos, míg kevésbé szennyezett felületen 1 liter meleg vízhez 1 evőkanál mosószóda is elegendő lehet. Szórófejes flakonból vagy ronggyal kijuttatva a megtisztítandó felületre eltávolítható a kosz, de szükséges utána tiszta vizes, majd száraz ronggyal való áttörlés is. A mosószóda lúgos kémhatása miatt pusztítja a lúgra érzékeny kórokozókat.

A mosószóda (nátrium-karbonát) olyan természetes anyag, amely sem az előállítása sem a lebomlása során nem terheli a környezetet, viszont alumínium, illetve viaszolt felületeket károsíthat, ahogyan az ecet pedig a fát, tehát a kényesebb felületekre inkább a szappanos keverék lehet a legjobb megoldás.

Ablakpucolás:

A boltokban kapható ablaktisztító folyadékok általában tartalmaznak propilén glikol étert, ami egy ipari oldószer, s bár ez a mennyiség nem mérgező, de ha a lakás levegőjében magas lesz a koncentrációja, az a gyerekeknél növeli az asztma és a allergia kialakulásának veszélyét. A természetben könnyen lebomlik, nem halmozódik fel, de a vízi környezetre káros, mert bomlása során sok oxigént vesz fel. Az ablakpucoláshoz is jó a mosószóda (1 liter meleg vízben 1 evőkanálnyi elkeverve), akár ronggyal törölgetve, akár szórófejes tartályból spriccelve.

De kevésbé szennyezett üvegre elég lehet a sima víz is, legfeljebb egy kevés ecetet lehet bele tenni, vagy citromsavat.

Szőnyegtisztítás:

Sok szőnyegtisztítónak a hidrogén-peroxid a fő hatóanyaga Ez egy erősen maró és roncsoló hatású, ráadásul illékony oxidálószer, ami szem- és bőrkárosító és légzőszervi irritációt okozhat, valamint a vízi élővilágot is tartósan károsítja. Szőnyegeket ecetes vízzel lehet jól tisztítani, kefével sikálva.

Bútorápolás: A bolti készítmények tartalmaznak tartósítószert (például a benzoésav nátrium sója), ami allergizáló. Méhviaszból és lenolajból házilag is könnyen előállíthatunk felesleges vegyszerektől mentes fa bútorok ápolására alkalmas szert.

Porszívózás:

Manapság még a porszívó illatosítására is létezik termék, amelyek összetevői között alkoholok és észterek vannak, de ez utóbbiak nagyobb mennyiségben szem- és bőrirritáló hatású lehet. Ha ragaszkodunk az illatos porszívózáshoz, csepegtessünk illóolajat egy vattapamacsra és tegyük azt a porzsákba.

Mosás

A mosás részei: az áztatás, a foltkezelés, maga a mosás, ami kemény víz esetén vízlágyítást is igényelhet, a fehérítés és az öblítés.

A bolti mosószereknek is az alap összetevője általában a lúgos mosószóda, de emellé szoktak még bele tenni enzimeket (ami az arra allergiásoknál kiütést okoz), tenzideket (amelyek mérgezőek a vízi élővilágra) vagy optikai fehérítőket (bőrirritálók lehetnek és lassan bomlanak le a természetben), illetve átlagosan a 30 %-uk olyan töltőanyag, ami a mosáshoz nem is szükséges, például habzásgátlók, mesterséges illatosítók.

Áztatás:

Áztatásra akkor van szükség, ha erősen szennyezettek a textilek, például a konyharuhák, vagy ha bármi más ruhanemű foltos lesz, főleg ha zsírfoltos. 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát és áztassuk a ruhát 1-2 órán keresztül! Erősen szennyezett ruhák esetén az áztatás több órán keresztül folytatható, illetve kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. Gyors, félórás áztatáshoz 6-8 evőkanál mosószóda használható. Az áztatást követően szükséges a ruhák kiöblítése!

Folttisztítás:

Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a folttisztító só (nátrium-perkarbonát) használata lehet eredményes, mert aktív oxigént tartalmaz, ami meleg vízben szabadul fel és fellazítja a szennyeződéseket és fehérít is. A mosható pelenkák ammóniamentesítésére is használatos. 5 liter vízhez kb. 2 evőkanálnyi folttisztító sót tegyünk. (Jellemzően hosszas áztatás során (8-10 óra) és minimum 50°C-os vízben hatékony.) Makacs foltok esetén (például gyümölcsfolt, kávé, vörösbor)

Tegyünk a foltra egy kiskanálnyi, vízzel pépesített nátrium-perkarbonátot, dörzsöljük be az anyagba, majd mossuk ki a szokásos módon. Nem szabad hosszú ideig a ruhán hagyni, mert roncsolhatja azokat.

Folttisztításra a marhaepe szappant is lehet használni.

Gépi mosás:

A legkörnyezetbarátabb mosószernek tekintett, természetes szaponin tartalmú növényeken kívül (mosódió, vadgesztenye, borostyán), amelyek tisztító képessége nem mindenki számára megfelelő, legelterjedtebb mosószer a reszelt szappanból, vízből és mosószódából készített keverék. A mosószóda azonban gyapjú és valódi selyem ruhák tisztítására nem alkalmas.

Fehér ruhák mosásához leghatékonyabb, ha kizárólag mosószódát használunk. 10 kg, közepesen szennyezett ruhához 4 evőkanál mosószódát adagoljunk.

Színes ruhák mosásához a mosószódát ne tisztán, hanem mosószappan reszelékkel keverjük: 2 rész mosószódát 1 rész mosószappan reszelékkel keverjünk el (adhatunk hozzá illóolajat tetszés szerint), amely házi mosóporból 2-3 evőkanálnyit használjunk 5 kg ruhához.

A színes ruhákhoz egyébként az Ecoegg jobb választás lehet, mert egyáltalán nem fakítja a színes holmikat.

Öblítés:

Öblítőnek 1/2 liter 10 %-os ecet + 10 csepp levendula olaj, használatkor ebből 1 dl, 1 dl vízzel hígítva.

Konyha

Tűzhely:

A gyári tűzhelytisztítók legtöbbje marónátronból készül, tehát erősen mérgező és maró hatású. Ezek helyett erre is a mosószóda lehet alternatíva a zsíroldó hatása miatt. Ugyanúgy a csempére is használhatjuk. 1 evőkanál mosószódát oldjunk fel 1/2 liter meleg vízben, szórófejes flakonból fújjuk a tisztítandó felületre, hagyjuk rajta néhány percig, hogy kifejthesse hatását, majd nedves ronggyal töröljük le.

Felülettisztítás:

A konyhapult, a mosogatógép vagy egyéb felületekre citromsavas vagy ecetes oldat kitűnő tisztítószer, bár a fa és a márvány felületeket károsíthatja, így azokhoz a szappanos elegy használható biztonsággal.

Citromsavas spray: szórófejes flakonba töltsük 1/2 liter víz, 2 evőkanál citromsav és 10 csepp illóolaj keverékét.

Ecetes spray: 1 dl ecet, 2 dl víz és 10-15 csepp – akár valamilyen fertőtlenítő hatással bíró – illóolaj keveréke.

Szappanos felülettisztító: 1/2 liter vízben keverjünk el 2 evőkanál fekete szappant és adjunk hozzá szintén 10-15 csepp illóolajat.

Vízkőoldás:

A mosogató csepegtető tálcájának vízkőtlenítésére az ecet megfelelő.

Mosogatás:

A műanyag szivacs helyett, melyből apró darabok mikroműanyagként bekerülnek a természetbe, használjunk a luffa tökből készült úgynevezett luffa szivacsot!

Mosogatógép tabletta: ¼ pohár sót, ½ pohár citromsavat, 1 pohár mosószódát és 20 csepp illóolajat (citrom, narancs vagy grapefruit) dolgozzunk össze pár csepp vízzel (amit legjobb spriccelőből kijuttatni), hogy összetapadjon. Nyomkodjuk jégkockatartóba ezt a masszát és hagyjuk állni benne 24 óráig.

Mosogatógép por: 60 g citromsavat, 40 g mosószódát, 30 g szódabikarbónát, 30 g nátrium-perkarbonátot és 20 csepp illóolajat (narancs, citrom, grapefruit) mérjünk kiegy tálba. Csak össze kell keverni a hozzávalókat és egy nagy evőkanállal a mosogatógép tablettatartójába szórni.

Folyékony mosogatószer kézi mosogatáshoz: 1 kk. szódabikarbónát és 1 kk. mosószódát 2 dl vízben oldjunk fel, valamint 20 g szappant és 1 ek. ecetet 3 dl, a tűzhelyen melegedő vízben oldjunk fel. Majd a két, külön-külön kikevert elegyet (a tűzről már levéve) összekeverjük és hagyjuk állni 4 órát, ezalatt sűrűsödni fog, de ha nagyon sűrű lesz, vízzel még hígíthatjuk.

A mosószódát magában is használhatjuk mosogatásnál makacs, zsíros szennyeződések eltávolításához.

Fürdőszoba:

A fürdőszobai felületek fertőtlenítésére, vízkőoldására ugyanazok a keverékek alkalmasak, amik a fürdőszobában.

A makacsabb elszíneződések, például a fugák tisztítása hidrogén-perkarbonáttal lehetséges, úgy, hogy abból víz hozzáadásával masszát készítünk, vagyis pépesítjük és azt kenjük fel a fugára, majd hagyjuk hatni, utána lemossuk.

Zuhanyzó:

Üvegfalának tisztításához a citromsavas vagy az ecetes víz a legalakalmasabb, mert ezek eltüntetik róla a vízkövet.

WC tisztító gél:

A wc-csésze tisztításához, különösen a perem alatt és azokon a részein, ahonnan egyébként könnyen lefolynak a tisztítószerek, olyan keveréket használjunk, amiben van zselésítő anyag, például xantán gumi vagy a cosmio solagum nevű anyag (ami xantán és gumiarábikum keveréke), mert az a felületen tartja a tisztítószert, amíg kifejti hatását.

Kád és mosdó:

A mosószódát súrolóporként használva egy nedves rongyra szórjunk mosószódát, és sikáljuk át vele a kádat. A hatékony zsíroldó mosószóda könnyen lehozza a szappanmaszatos koszréteget. A további fertőtlenítés érdekében ezután ecettel is körbespriccelhetjük a kádat, mosdót, majd néhány percet állni hagyjuk és utána leöblítjük.

Végezetül álljon itt azért egy fontos tény, ami az erős vegyszerek használata ellen szól az otthonunkban: a nagyon erős fertőtlenítő szerekkel túlzásba vitt takarítás, a teljesen steril környezet gyengíti a szervezet ellenállóképességét.

Források: Hétköznapi kalauz, zsebibogyó, hulladeknelkul.hu, tudatosvasarlo.hu

A sorozat eddigi cikkei: 

Az egészséges életmódról 8. rész – még egyszer a kertről, másként – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 7. rész – a kertészkedés, biokert kialakítása, igyekezzünk utánozni a természetet – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 6. rész – Mi történik velünk, amikor mozgunk? – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Kinek, mit jelent egészségesen élni? – új cikksorozatunk 1. része – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Frissítve! Ami az egészséges táplálkozásról biztosra vehető – egészséges életmód 2. rész – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 60+-osan: „Elkezdett a testem jelezni: Hahó!! Velem ki törődik?” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Egészséges és finom saláták télen – sorozatunk ezzel folytatódik – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Így támogatja a kerékpározás az egészségedet. Milyen előnyökre számíthatsz? – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here