Városi díjakat adtak át ma a városházán

0
822

Ma délelőtt 11 órakor kezdődött a városházán a képviselő-testület rendkívüli, ünnepi ülése, ahol átadták a Budaörs Egészségügyéért-díjat, a Hauser József-díjat és Budaörs Város Önkormányzat Testnevelési és Sport Díját, utóbbit két kategóriában. Díjat kapott Gurdonné Gulyás Zsuzsanna védőnő, Kovácsné Lupás Adrienn, a Kamaraerdei Közösségi Ház vezetője, Kadlecsik Kornél testnevelő, illetve a Budaörsi Diáksport Egyesület női röplabda szakosztályának NB I-es csapata. Az ünnepi műsort a Kesjár iskola tanulói, illetve tanárai szolgáltatták.

A városháza nagytermében adták át szeptember 18-án a város által alapított négy elismerést, a Budaörs Egészségügyéért-díjat, a Hauser József-díjat és Budaörs Város Önkormányzat Testnevelési és Sport Díját. Az ünnepséget két kesjáros diák előadása nyitotta, Kerényi Gréta és Dénes Gergely Rudyard Kipling Ha… című versét mondta el.

Wittinghoff Tamás polgármester köszöntőjében jelezte, ez az önkormányzati ciklus utolsó ünnepi képviselő-testületi ülése s mint elmondta, a legszebb ülés, mert olyasvalakik miatt ül össze, akik nagyot tesznek azért, hogy ez a település még jobb és élhetőbb legyen. Idén Gurdonné Gulyás Zsuzsanna iskolai védőnőt részesítette a képviselő-testület eddig végzett magas színvonalú munkája elismeréseként a Budaörs Város Egészségügyéért díjban.

Gurdonné Gulyás Zsuzsanna 1976-ban érettségizett a Budapesti Táncsics Mihály Gimnáziumban. Érettségit követően 3 évig fizioterápiás asszisztensként dolgozott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. 1979-ben felvételt nyert a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem Védőnői szakára. 1982-ben, a szak elvégzését követően ifjúsági védőnőként kezdett dolgozni a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézetben. 1986 szeptemberétől áll a budaörsi önkormányzat alkalmazásában, mint iskolai védőnő. Folyamatosan képezte magát. Napi feladatai mellett, sikerrel elvégezte a Családvédelmi Szolgálat és az Optimális Családtervezés szakirányú tanfolyamokat. 1993 januártól 1997 decemberig az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetében részmunkaidőben, a Családvédelmi Szolgálat védőnőjeként is tevékenykedett. Az ifjúság körében végzett védőnői feladatellátásban több mint 37 évnyi tapasztalattal rendelkezik. Budaörsön harminc éve lakik és dolgozik. Munkáját mindig elhivatottan, pontosan, lelkiismeretesen végezte. Az iskolaorvosok lelkes segítőtársa, gondosan, precízen készíti elő a rendszeres évfolyamonkénti orvosi vizsgálatokat, védőoltásokat. Nagy-nagy szeretettel, partnerként kezeli a diákokat, a pedagógusokkal szoros együttműködésben végzi feladatait. Figyel a gyerekek testi-lelki problémáira, segíti őket, bizalommal fordulhatnak hozzá.

A Budaörs Egészségügyéért díjat Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenység elismerésére alapította 2005-ben a Budaörs Egészségügyéért díjat. A díj annak a személynek adományozható, aki hosszú időn keresztül magas szakmai színvonalon fejtette ki tevékenységét a lakosság egészségmegőrzése, a betegségek megelőzése, a betegek gyógyítása érdekében. A díjjal emlékérem és díszoklevél jár, és az évente megállapított minimálbér ötszörös összege illeti meg. A fentiek mellé a kitüntetett egy, a szíján Budaörs címerrel díszített egyedi karórát is kap.

Ezt követően került sor a Budaörs Város Testnevelési és Sport Díjainak kiosztására, melyet Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete a testnevelés és a sport területén kifejtett kiemelkedő és eredményes tevékenység megbecsüléseként alapított 2000-ben. A díj két kategóriában adományozható:

  1. a) sportolóknak, kiemelkedő hazai illetve nemzetközi sportteljesítményért
  2. b) a város testnevelési és sportmozgalmában kifejtett sportmunkáért, sportolók felkészítéséért, az egészséges életmódra nevelés, vagy a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatalbeli tevékenységük során hosszabb ideje végzett kiemelkedő munkáért

A bronzból készült Emlékérem mellé díszoklevél jár, valamint az adományozottat a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg. A fentiek mellé a kitüntettek egy, a szíján Budaörs címerrel díszített egyedi karórát is kapnak.

Hosszú és eredményes tanári és edzői pályafutását, a Budaörs sport életéért végzett munkájáét a Városi Sport Díj sportszervező, edző kategóriájában Kadlecsik Kornél testnevelőt, atlétaedzőt ismerte el idén a képviselő-testület. Ő a Kesjár Csaba Általános Iskola alapító testnevelő tanára, emellett két évtizede atlétika edzőként is dolgozik Budaörsön. A kezdetektől szervezője Budaörs emblematikus városi versenyeinek, a „Fut az Örs”-nek és az Ovis Olimpiának. Gyerekek ezreit tanította az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra. Sportszerű, munkabíró, megbízható, türelmes, közszeretetnek örvendő ember és szakember. Nyugalma, és nagy rutinja testnevelők és szakemberek több generációját segítette munkájában. Edzősége mellett példamutató életet él: máig sportol, futásban és távolugrásban senior eredményei figyelemre méltóak, kiemelkedik a Masters VB-n, távolugrásban elért harmadik helye.

Tanítványai számtalan megyei és országos bajnokságon vettek részt és kiváló eredményeket tudtak felmutatni, továbbá Diákolimpiai és Magyar Bajnoki címek nyertek, amellyel Kornél jelentősen hozzájárult a magyar atlétika utánpótlásának fejlesztéséhez, a tehetségek felfedezéséhez. Munkáját 2010-ben Váczi Pál Díjjal ismerték el. A múlt tanév végén vonult nyugdíjba.

A másik sport díj kategóriában, sportteljesítményéért a Budaörsi Diáksport Egyesület NB I-es női röplabda csapatának ítélte oda az elismerést a képviselő-testület.

A 2013/2014-as bajnoki idényben az Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI csapata kiegészülve az azóta megszűnt BSE röplabda csapatának néhány játékosával, Ratimorszky Károly vezető edző és Dezső Béla szakosztályvezető és másodedző vezetése mellett benevezett a nemzeti bajnokság II. osztályába. Az NB II-es bajnokság nyugati csoportjának élén végzett, majd az NB I-es bajnokságba jutásért játszott két osztályozó mérkőzés megnyerésével I. osztályú tagságot nyert. Az azóta eltelt öt bajnoki év során apró lépésekkel zárkózott fel a felnőtt csapat a közép-, mögötte lévő utánpótlás csapataink szintén a közép-, ill. néhány korosztályban az élmezőnyhöz. A 2018/2019-es bajnoki szezonban az NB I-es mezőnyt két részre, Extraligára és NB I-re osztották. Az alapszakasz végeredményeként a csapat bejutott az extraliga kvalifikációs körébe, ahol végül is nem jutott az Extraligába, de az NB I-es csapatok között az I. helyen végzett. A csapat tagjai: Dezső Béla szakosztályvezető, Fekete Krisztina vezetőedző, Torma Péter másodedző, illetve a játékosok: Tóth Eszter csapatkapitány, Kilyénfalvi Zsófia, Radomszki Boglárka, Szabó Kinga, Pisák Flóra, Molnár Anna, Ostorházi Noémi, Maurer Katalin, Juraszik Patrícia, Hernády Sára, Deli Zsófia, Bleicher Nóra.

A díjat Dezső Béla vette át a csapat nevében, aki rövid beszédében köszönetet mondott a játékosoknak, Budaörs Város Önkormányzatának és az Illyés gimnázium vezetésének, valamint kihangsúlyozta, hogy egy korábbi stratégiai döntés értelmében a BDSE többi, jól működő és eredményes szakosztálya közül érdemes volt a röplabdát nagyobb kihívások elé vezetni.

 

Végül a Hauser József városi közművelődési díj átadására került sor, melyet Kovácsné Lupás Adrienn-nek ítélt oda a képviselő-testület magas szintű szakmai munkája elismeréseként. Adrienn ezekkel a szavakkal vette át a díjat: „Számomra nagyon fontos a közösség, de emellett nagyon fontos a hit, mert a hit képes meglátni a láthatatlant, elhinni a hihetetlent és elérni a lehetetlent.”

Kovácsné Lupás Adrienn évek óta vezeti a Kamaraerdei Közösségi Házat, mégpedig úgy mintha a második otthona lenne, az odalátogatók pedig a családtagjai.

Bátran kilépett a ház falai közül és a kamaraerdei lakosok számára rendezett, színes, érdekes szabadtéri programokat (Kamaraerdő Napja, Családi nap, Tündéri gyereknap, Mikulás ünnepség stb.) megszerettette az itt lakókkal.

A közösségi házban közösségépítés folyik, tanfolyamokat szerveznek és különböző klubokat is. Napjainak legnagyobb részét a házban tölti, így jól ismeri a látogatók igényeit, figyel arra, hogy az ide járó embereket mivel lehetne még jobban megfogni.

Vezetése alatt Kamaraerdő bekapcsolódott Budaörs kulturális életébe, aktívan segíti ötleteivel a szakmai egyeztetéseket és szívesen vesz részt közös projektekben.

A Kamaraerdei Óvodával együttműködve elindították a Gyermeklánc Fejlesztő Kuckót, segítve így azokat a gyermekeket, akiknek fejlesztésre van szükségük.

Útjára indította az azóta nagy népszerűségnek örvendő Élményfestészet programot.

Természetesen a mozgásos tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektet. Népszerű és keresett a gerinctorna foglalkozás, valamint a ZONA edzések. A ház régi értékeit megtartva törekszik a folyamatos megújulásra, a lakosság és a látogatók igényeinek kielégítésére.

 

A Hauser József-díjat Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete a város kulturális életének fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére alapította 2003-ban. A díjat annak a személynek vagy szervezetnek ítéli oda a képviselő-testület, aki hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs város kulturális, közművelődési életében, munkássága, magatartása példaként állítható mindannyiunk elé. A bronzból készült Emlékérem mellé díszoklevél jár, valamint az adományozottat a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg. A fentiek mellé a kitüntetett egy, a szíján Budaörs címerrel díszített egyedi karórát is kap.

Az ünnepség végén a Kesjár iskola tanárai zenés előadását hallhatták a jelenlévők, Mészáros Orsolya Demjén Ferenc Felnőtt gyermekek című dalát énekelte el, gitáron kísérte Leskó István.