Választási vita a budaörsi tévében

0
917

A 2019-es önkormányzati választásokon induló budaörsi képviselő-jelöltek bemutatása a budaörsi tévében

A Budaörsi Városi Televízió közszolgálati feladatából adódóan az egyéni képviselő-jelölteknek egy alkalommal, a polgármester-jelölteknek pedig négy műsorban ingyenes bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az utóbbiaknál két alkalommal vitaműsorban, két esetben pedig a Városi Magazinban biztosít megjelenési lehetőséget. A listát állító jelölő szervezetek kampányrendezvényeiről (lakossági fórum, szórólap osztogatás stb.) 2 alkalommal ingyenes tudósítást készítünk, melyeket a Városi Magazinban vetítünk le.

1.1 Vitaműsor

A vitaműsorban összesen 10 perc áll a képviselőjelöltek rendelkezésére, a polgármester-jelöltek időkeretét az indulók számától függően a jelöltekkel közösen alakítjuk ki 10-20 perc időtartamban. A megszólalás sorrendjét a műsor előtt a résztvevők jelenlétében sorsoljuk ki.

Először minden jelöltnek maximum 5 perce lesz, hogy bemutatkozzon és ismertesse választási programját. A bemutatkozás élő egyenes adásban történik, ami nem zárja ki, hogy a jelölt egy előre rögzített felvétel segítségével mutatkozzon be. A kész felvételt dv avi, mpg, vagy mp4 formátumban, 16:9-es képarányban  kérjük a Televízióba eljuttatni, az élő adás előtti pénteken déli 12 óráig (a technikai műsorba állíthatóság miatt, illetve ha formátum probléma van még lehessen javítani).

A bemutatkozásokat követően az élő egyenes adás vitaműsorral folytatódik, amelyben a képviselőjelölteknek újabb 5 perc (a polgármester-jelölteknél a megállapodás szerinti időkeret) áll rendelkezésére (kiegészítve azzal az idővel, amit a bemutatkozásra nem használt fel a jelölt). A kisorsolt sorrend szerinti első jelölt teszi fel az első kérdést, amelyre tetszőleges sorrendben válaszolhatnak (akár többször is) a résztvevők, természetesen saját időkeretük terhére. A megszólalás jelentkezés alapján történik, a szót a műsorvezető adja meg. Ha nincs több hozzátennivaló egy témához, akkor a kisorsolt ülésrend szerinti következő jelölt teszi fel az újabb kérdést, a válaszadás és a további kérdésfeltevés az előbbiekben ismertetett módón történik.

A VITAMŰSORBAN A RÉSZVÉTEL FELTÉTELE AZ ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ (tudnunk kell, hogy melyik műsorban hány résztvevőre készüljünk)! Regisztrálni a bvtv@bvtv.hu e-mail címen lehet. A regisztráció akkor érvényes, ha arról visszaigazolást küldünk (24 órán belül), ha ez nem történik meg, kérem hívják Kállai Lajos főszerkesztőt a 30/371-73-39-es telefonszámon! A szeptember 29-ei adásnapra 26-a 18 óráig, a 6-ai műsorra 3-a 18 óráig lehet regisztrálni!! (Természetesen egy-egy jelölőszervezet illetékese csoportosan is regisztrálhatja a jelölteket.)

Az élő műsorok időpontját az alábbi táblázat tartalmazza:

Polgármester-jelöltek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 19.00 és

2019. október 6. vasárnap 19.00

1-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 9.00
2-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 11.00
3-as vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 13.00
4-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 15.00
5-ös vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. szeptember 29. vasárnap 17.00
6-os vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. október 6. vasárnap 9.00
7-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. október 6. vasárnap 11.00
8-as vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. október 6. vasárnap 13.00
9-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. október 6. vasárnap 15.00
10-es vk. jelöltjeinek vitaműsora 2019. október 6. vasárnap 17.00

A polgármester-jelöltek vitaműsorait hétfőtől péntekig naponta 2-szer ismételjük, az esti műsorunk végén (nagyjából 19 órai kezdettel, az előző napi műsor ismétlésének kezdete előtt), az ismétlések előtt és másnap a délelőtti ismétlés végén (nagyjából 10 órai kezdettel), szombatonként 2 alkalommal, míg a választás előtti és a választás napján 1-szer. Így mindkét vitaműsor (az élő adással együtt) 14-14 alkalommal látható és természetesen bármikor megnézhető lesz a honlapunkon és a youtube csatornánkon, rögzített formátumban.

Egy-egy körzet képviselő-jelöltjeinek műsorát pedig mindig az esti műsorunk után növekvő sorrendben (nagyjából 18.30-as kezdéssel) ismételjük, majd az aznapi műsor ismétlési rendje szerint + a választás előtti napon és a választás napján 1-1 alkalommal. Egy-egy képviselőjelölti vitaműsor így (élő adással együtt) összesen 15 alkalommal látható, de honlapunkra a bvtv.hu oldalra és a youtube csatornánkra is feltesszük, ahol bármikor megnézhető.

A választás előtti és a választás napján 9 órától folyamatosan (emelkedő számsorrendben) vetítjük valamennyi körzet vitaműsorát és a polgármester-jelöltek vitaműsorait, 9 órától folyamatosan.

Kérjük, hogy a jelöltek az élő adás kezdete előtt legalább 25-30 perccel jelenjenek meg a Budaörsi Televízióban (Ifjúság u. 20, földszint)! Ellenkező esetben nem tudjuk biztosítani a részvételüket a műsorban (felirat, óra, robotkamerák programozása miatt). Mivel a stúdiónk nagyon kicsi egyszerre legfeljebb 5 jelölt fér be, ezért – ha több jelölt él a lehetőséggel – két, vagy több menetben vitáznak a résztvevők. Hogy ki melyik „körben” ül be, azt sorsolással döntjük el a jelöltek jelenlétében a műsor előtt.

1.2 Kampánytudósítások a Városi Magazinban

Minden polgármester-jelöltről két alkalommal egyenként 5 perces „magazin anyagot” készítünk. Ezek témáit a jelöltek határozzák meg, lehet kampányrendezvényről szóló beszámoló, de elmondhatja elképzeléseit, véleményét egy-egy témakörről is. Az anyagot legjobb tudásunk szerint készítjük el a hatályos szabályozások szerint, a jelölttel egyeztetve. Mégsem tévesztendő össze azonban ez a tudósítás a kampányfilmmel. Témaválasztásában, formájában tehát a jelölt döntése, a megvalósítását, a hangsúlyosabb gondolatok kiemelését azonban mi végezzük. Az elsőnek október 4-éig adásba kell menni, ha addig nem él a jelölt a lehetőséggel, már csak egy megjelenést tudunk biztosítani!

Emellett minden listát állító jelölőszervezet két rendezvényéről is tudósítást készítünk az előbb leírtak szerint, ugyancsak az elsőnek október 4-ig adásba kell kerülni.

  1. Politikai hirdetések

A törvényi előírások és az általános helyi televíziós szokások szerint ingyen megjelenéseket biztosítunk. 

2.1. Képújságban szöveges – és igény alapján – fényképes hirdetés megjelentetése

Egy oldal folyamatosan október 5-én 23 óra 59 percig. (Lehet hozott megszerkesztett kép fájl is, de felhívjuk a figyelmet, hogy 3-5 gépelt sornál több információ nem jól olvasható a képernyőn. Technikai feltétele, hogy 16:9 arányú fekvő téglalap képet küldjenek, legalább 1024*480 felbontásban, vagy ennek arányában lehet a többszöröse is és kép fájl legyen, ne pdf!)

Ez utóbbi – ingyenes – lehetőséget kínáljuk a nemzetiségi jelölteknek is, vagyis minden jelöltnek folyamatosan egy képújság oldalt!

2.2. Videón rögzített reklámfilm (kampányfilm) – CSAK POLGÁRMESTERJELÖLTEKNEK!

A választásig maximum 100 alkalommal vetítünk le filmet egy jelölttől (egy nap legfeljebb 10 alkalommal), szeptember 10-étől. A film maximum 1 perces lehet. Különböző napszakokban vegyesen kerülnek képernyőre, a jelölttel, vagy megbízottjával egyeztetett időpontokban. Abban az esetben, ha egy időpontban több reklámot is vetítenünk kell, a sorrendet sorsolás alapján döntjük el.  A rögzített reklámfilmet dv avi, mpg, vagy mpeg4 formátumban, 16:9 képarányban kérjük, az első megjelenés előtt legalább 48 órával.

Kampány, illetve referenciafilm elkészítését a Budaörsi TV nem vállalja!

2.3. Meghívók, kampányrendezvények

A jelöltek kampányrendezvényeiről szóló meghívót (időpont, helyszín, esetleg téma és meghívottak) ingyen közzétesszük a képújságunkban a rendezvény előtt egy héttel és bemondjuk a Városi Magazin programajánlójában.

  1. Beszámoló a választásokról

A választás napján élő adásban számolunk be a voksolásról. A 20 órakor kezdődő és az összesítés befejezéséig tartó műsorban tájékoztatunk az akkor még nem hivatalosnak tekinthető, de valószínűsíthető eredményekről, és igyekszünk a győzteseket (és a veszteseket is) megszólaltatni. Az élő adás helyszíne a Városháza, kérjük a jelölteket, hogy ott jelenjenek meg. Kérjük együttműködésüket!

Az eredményekről ezen kívül hosszabb összefoglalót is készítünk a Városi Magazinba.

  1. Az esélyegyenlőség biztosítása

A választási műsorok tisztaságáért, az esélyegyenlőség megteremtéséért a főszerkesztő egyszemélyben felelős. A kampányidőszakban a közérdekű, közszolgálati döntésekről, eseményekről a választásokon nem induló közigazgatási tisztségviselőktől kérünk tájékoztatást, velük készítünk interjút.

A Budaörsi Televízió műsorai ITT is megtekinthetők.

Kállai Lajos főszerkesztő

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here