Választási információk – „szavazzunk egymásért is”

0
3421

„Nem megyek el szavazni, minek? Úgysem ér semmit a szavazatom!” – hallani még mindig. De ez nem igaz! Minden egyes szavazat beleszólás a közös életünkbe…

„Kár lenne tagadni, az ország nagyon jól tudja, hogy milyen óriási tétje van az április 3-i választásnak. Az elmúlt hetekben rengeteg emberrel beszélgettem arról, hogy számukra mi a tétje a kormányváltásnak, mi az, amiben első sorban változást akarnak. Se szeri se száma azoknak a történeteknek, amelyek megmutatják az elmúlt 12 év következményeit” – olvasom Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének a hírlevelében. Majd leírja János és Magdolna történetét, akik nem tudják, hogy miből fognak bevásárolni, ha folytatódik az áremelkedés. Illetve ott van Szabolcs, aki éveken át dolgozott külföldön, és most azért jött haza, hogy aktivistaként segítse a kormányváltást, mert egy demokráciában szeretne élni. Klári néninek az egy szem fia költözött el Írországba, mert bár volt itthon diplomás munkája, ott sokkal jobban megél kisegítő munkából is. „A tanulság egyszerű: nemcsak a magunk és a családunk miatt kell ott lennünk április 3-án a szavazófülkékben, hanem egymásért is, mert nagyon sokan akarjuk az Orbán-rendszer végét és a változást” – fejezi be gondolatmenetét.

Menczer Tamás külügyi államtitkár, Pest megye 2. választókörzetének fideszes jelöltje: Most különösen fontos, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely a magyar emberek érdekeit, magyarok biztonságát tartja szem előtt. Erről is döntünk április 3-án!” (Bővebben: https://www.facebook.com/menczer.tamas).

„Kérem, hogy senki ne feledje: minden szavazat számít! Gondolkozzunk, kinek lehet szüksége pár meggyőző szóra, megerősítésre a következő két hétben, hogy biztosan elmenjen szavazni, és támogassa az ellenzéket. Csak az Egységben Magyarországért hatpárti szövetség jelöltjeire és listájára leadott szavazat a kormányváltó szavazat, minden más a fideszes önkényuralom fennmaradását eredményezheti. Keresse a hat pártlogót tartalmazó sort a szavazólapokon!” – ezt már Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás Pest megye 2. választókörzetének jelöltje osztotta meg itt. „Sokan vannak olyanok is, akiknek valami miatt nehézséget okoz élni a választójogával – próbáljunk nekik is megadni minden tájékoztatást! Ehhez adnék egy kis segítséget:

  • Sokan tanulnak vagy dolgoznak a budapesti agglomerációban, akiknek nincs ott bejelentett lakcímük. Nekik március 25-én 16 óráig van lehetőségük átjelentkezni a tartózkodási helyük szerinti településre, hogy ott szavazhassanak a számukra kijelölt szavazókörben. Az átjelentkező szavazók ugyanúgy az otthoni jelöltjeikre szavaznak, mintha hazautaznának – csakhogy ez esetben a szavazat utazik, nem a választó. Az átjelentkezéshez itt talál minden információt.
  • A külföldön élő választók – amennyiben van bejelentett magyarországi lakcímük – szintén március 25-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hogy a nagykövetségeken, konzulátusokon tudjanak szavazni. A kérelmet online is benyújthatja, akinek van Ügyfélkapu hozzáférése. A részletek innen érhetők el.
  • Sok tízezer ember van, aki idős kora, betegsége miatt vagy más okból nem tudja elhagyni a lakását. Szavazni nekik is joguk van, ezért kérhetnek mozgóurnát – ebben az esetben házhoz megy a szavazatszámláló bizottság két tagja, így mindenki élhet a választójogával. A határidő itt változó, attól függően, hogy milyen úton nyújtja be a kérelmet.”
A mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig kell benyújtani.  Ez Budaörsön a városházán található, Szabadság út 134. Telefon: 06-23-447-815. De online is beküldhető: IDE kattintva.

 

„Nem megyek el szavazni, minek? Úgysem ér semmit  a szavazatom!” – hallani még mindig. De ez nem igaz! Minden egyes szavazat beleszólás az egészségügy fejlesztésébe, az oktatás reformjába, a nyugdíjak mértékébe, a bérek alakulásába, az önkormányzatok lehetőségeibe, az infrastruktúra kiépítésébe…, Magyarország jövőjébe. Ha még nem döntött, mert nem szimpatikus egyik párt, egyik jelölt sem, akkor gondolja végig, hogy elégedett-e a mai Magyarországgal, és saját válasza szerint menjen el választani!

Kapcsolódó cikkeink: Voks 2022

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here