Valaki megvert és rajzszöges krinolinnal etetett meg egy szelíd kutyát

0
3678

Valaki a hétvégén megvert és rajzszöges krinolinnal etetett meg egy kutyát a család saját kertjében Budaörsön a Fodros utcában. Miért hírértékű ez? Elsősorban azért, hogy felhívjuk a környéken élők figyelmét, vigyázzanak, mert az ilyen nem normális állatkínzó biztos, hogy máshol is próbálkozni fog.

 

Rémálom volt a hétvége a budaörsi Fodros utcában egy családnak. Az anyuka osztotta meg ismerőseivel majd lapunkkal a – ahogy ő fogalmazott – „szomorú és mérhetetlenül felháborító” történetet. Valaki megverte és rajzszöges krinolinnal etette meg az ötéves kutyájukat (a képen a család kisgyermeke öleli  a jószágot még a bántalmazás előtt) a saját kertjükben. A kutyus szájában sérülések vannak, és hogy le is nyelt-e a rajzszögekből, az majd ma a röntgen után derül ki, de sajnos nincs jól.

Miért hírértékű ez? Elsősorban azért, hogy felhívjuk a környéken élők figyelmét, vigyázzanak, mert az ilyen nem normális állatkínzó biztos, hogy máshol is próbálkozni fog. Másfelől, hogy ha eljutna ez a cikk az állatkínzóhoz, tudjon róla, hogy a család feljelentést tett a rendőrségen, bekamerázza a kertet, és ha az illető nem hagyja abba önként ezt a gazságot, hamarosan bilincs kerülhet a csuklójára.

Ahogy a család egyik ismerőse írta a közösségi oldalon a zárt csoportban történt megosztásnál: „Sokan utálják a kutyaugatást. A macska ürüléket a kertben, a kakas kukorékolását, a füst illatát téli estén… Átkozódnak, és ilyeneket csinálnak. Az ilyen emberek költözzenek be valami tűzfalra néző zugba, egy nagyvárosba és örüljenek a természetmentes életüknek. Remélem, elkapják!”

Egy – igaz, nem helyi, hanem országos – állatvédő csoporttól is most kaptunk egy sajtóközleményt, mely szerint az idei év is több állat mérgezésével indult. Mint írják, ezek az esetek ugyan szerencsére ritkábbak, mint ahányszor a gazdik gyanítják, és a kutyák hirtelen megbetegedésének a hátterében nem mindig mérgezés áll, de ha valóban az, akkor gyorsan kell cselekedni. A méreg ugyanis nem látható szabad szemmel, mint a Fodros utcai családnál a rajzszögek (vagy tavaly a lakótelepen a párizsiban a penge darabkák), de minden esetben fontos, hogy vigyünk magunkkal az állatorvoshoz mintát a húsból, amire gyanakszunk, hogy a baj okozója.

Hogy előzhetők meg a fenti esetek? Nehezen, hiszen láttuk, most is a kerten belül kapta el az állatkínzó a kutyát. De a kamera jó ötlet és az állatvédők azt tanácsolják, tanítsuk meg kedvencünket, hogy ne egyen a földről csak a saját táljából fogadjon el ételt. Illetve járjunk nyitott szemmel, a szabadban ne veszítsük szem elől a kutyát. Viszont ha mégis megtörténik a baj, a hánytatásnak például két órán belül van értelme, addig ugyanis még nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel. Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva bejuttatni,  álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon. És azonnal orvoshoz kell vinni az ebet!

„Az állatkínzást kifejezetten két jogszabály tilalmazza és bünteti:  egyrészről a gerinces állatok bántalmazását, a velük szemben alkalmazott nem megfelelő bánásmódot, kitételüket és elhagyásukat tilalmazza a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.), másrészről minden állat kínzását tilalmazza az állatvédelmi jogszabályok kódexeként használatos, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Átv.). Amennyiben valaki olyan tettet követ el, amit mindkét jogszabály tilalmaz, mindkét jogszabály megszegéséért vállalnia kell a következményeket” – olvasható dr. Nagy Csilla állatvédelmi jogász cikkében a kutya-portal.hu oldalon. Ebből az is kiderül, hogy a Btk. 244. § (1) bekezdése szerint „aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”  

Esetünkben tehát a krinolinba a kutyának rajzszöget tevő illető akár három éves börtönre is ítélhető, de tegyük hozzá, a bírói gyakorlatban ennél sokkal enyhébb büntetést szabnak ki. Állatkínzás bűntette miatt letöltendő börtönbüntetésre például tavaly decemberben ítéltek el másodfokon egy férfit a korábban kiszabott közérdekű munka helyett, aki még 2016-ban nyáron egy vasrúddal bántalmazta két kutyáját Hajdúszoboszlón és az állatokat végül a hatósági állatorvosnak el kellett altatnia. S ez volt az egyik legszigorúbb ilyen büntetés. Nem véletlen, hogy az állatvédők folyamatosan a szigorításért küzdenek.