URBACT: A cél a helyi vállalkozások bevonása a város életébe

0
136

2022 augusztusáig tart az URBACT nemzetközi projekt, amelynek második körös pályázati programjába is bekerült Budaörs. A résztvevő városok annak eljárását dolgozzák ki, hogy hogyan lehet hatékonyan bevonni a helyi vállalkozásokat a városok életébe és CSR-tevékenységüket minél inkább a helyi közösség érdekében hasznosítani.

Az URBACT-program olyan európai városok közötti partnerségeket támogat, amelyek közösen dolgoznak ki fenntarthatósági szempontoknak megfelelő városfejlesztési gyakorlatokat, és adják át egymásnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és tudást. A program alapegységei 7-10 településből álló városhálózatok, amelyek egy-egy általuk kiválasztott témával foglalkoznak a projekt során.

A CITIES4CSR (Városok a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáért) akciótervezési hálózatban, amelynek Budaörs is tagja, 10 európai város vesz részt, Milánó vezetésével.

A CITIES4CSR-hálózat célja olyan módszertan kidolgozása, amely alkalmazásával az önkormányzatok katalizálni tudják a városban működő vállalatok társadalmi felelősségvállalását (CSR) annak érdekében, hogy azokból minél többet tudjon profitálni a helyi közösség. A munka során igyekeznek adaptálni az URBACT keretében megismert akciótervezési módszereket.

Ennek fontos lépéseként elkészült a tervezési koncepció, az úgynevezett „Road Map”, amely összefoglalja a tervkészítés irányelveit, lépéseit, rögzíti az előzményeket, a lehetséges partneri együttműködéseket, és a projekt eredményeinek mérési elveit.
A módszertan bevezetéseként egy kisebb mintaprojekt fog megvalósulni Budaörsön. Ez a helyi akció a tervek szerint egy környezetvédelmi – zöld – téma lesz, amely várhatóan a levegőszennyezés csökkentésére fog fókuszálni, és fontos része lesz a közösségi szemléletformálás.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/budaors-is-urbact-varos-lett/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here