Ünnepi borválogatás a Szentesi pincészetből

0
944

Egy-egy pezsgőt, fehér- és vörösbort ajánl olvasóinknak Szentesi József. Az egyre ismertebb pincészete Budaörsön a Mátra utcában található; a szőlőterülete a Velencei-tó környékén.

Szentesi József tősgyökeres budaörsi, a szőlőterületei a Velencei-tó környékén találhatóak.  Ő az egyik legeredetibb, hagyománytisztelő magyar borász, aki a borait és pezsgőit természetes módon, technológiamentesen készíti. 2013-ban országunkban hetedikként elnyerte a „Borászok borásza” elnevezést, idén pedig a neves Gault&Millau étteremkalauz ismét az ország legjobbjai közé választotta.

Ahogy mondja: „először csak ártatlan játéknak indult, 150-200 liter bort szerettem volna készíteni, hogy nyáron a diófa alatt, télen a kandalló mellett a haverokkal elszürcsölgessük. Ebből szerelem lett, és mostan 14 hektáros területen dolgozom. Olyan fajtákkal foglalkozom, amelyekből 130 éve nem készült bort, ezekkel kísérletezgetek. Pezsgőkkel is elkezdtem foglalkozni tizenhat évvel ezelőtt. Az a célom, hogy a régi fajtákat (mint például a kékbajor, csókaszőlő, laska, vörös dinka) jól megismerjem, és minőségi borokat készítsek belőlük.”

Az újságunk munkatársai hangulatos budaörsi pincéjében találkoztak a híres borásszal, aki a karácsonyi vacsorához ajánlott italokat:
„ Az első egy pezsgő lenne, amely nagyon jól illik az ünnep hangulatához. Ez egy 2013-as Chardonnay, palackos erjesztésű, tehát ebben a palackban készült és érett. Sajnos általában csak ünnepekkor fogyasztunk pezsgőt, de én máskor is ajánlanám, mivel bármelyik ételhez jól illik.  A második, amit kiemelnék egy fehérbor, 2015-ös Sauvignon Blanc a pázmándi területről, halas ételekhez nagyon passzol. A harmadik ajánlatom vörösbor, amit a nehezebb sültekhez fogyaszthatunk. A 2013-as évjáratú Velence Cuveé házasítás: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot összetételű, amelyhez a szőlő Sukoróról származik. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezek mind természetes módon, spontán erjesztéssel készült borok, a kénen kívül nincs bennük semmiféle adalék.”

A Szentesi József által készített borokat Budaörsön a Szentesi pincében, illetve egyes tételeket az Auchanban is meg lehet vásárolni. A pince nincs mindig nyitva, előzetes bejelentkezés (tel.: 06-20-4666-490) után lehet felkeresni. Aki szeretne behatóbban megismerkedni az ott található borokkal, az részt vehet egy izgalmas borkóstolón is, ahol Szentesi József elmeséli a borok történetét, és az italokhoz minőségi sonkákat, kolbászokat kínál. Magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt elérhető, és tartalmas, ízekben gazdag estét ígérő program.

DSC 0009

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here