Újra nyitva a könyvtár

0
798

„Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla…” – áll a budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár honlapján. A könyvtár több mint egy hónapos zárvatartás után szeptember 5-én nyitott újra. A további teendőkről beszélgettünk Csabay Károllyal, a könyvtár igazgatójával.

Szeptember 5-én nyitott újra a budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár több mint egy hónapos zárvatartás után, amely alatt nagy változások történtek: állományrendezést és -apasztást végeztek. Miért volt szükség erre?

Ha mindig csak vásárolnánk a könyveket, egy idő után egyszerűen szétdurranna a könyvtár. Komolyra fordítva a szót: a minket érintő jogszabály előírja, hogy bizonyos időközönként állományrevíziót kell végeznünk. A könyvtárat megismerve én már múlt év végén, amikor megpályáztam az igazgatói széket, láttam, hogy ezt idén mindenképpen meg kell tennünk. A közel hatvanezres állományból körülbelül tízezer példánytól váltunk most meg, főként elavult szakkönyvektől, valamint nagyon rossz állapotban lévő, már olvashatatlan könyvektől.

Mi lesz a sorsuk?

A jogszabálynak megfelelő sorrend: felajánlás az Országos Széchényi Könyvtárnak, a társkönyvtáraknak, majd pénzért magán és jogi személyek részére, a legvégső eset az úgynevezett ipari hasznosítás, hogy egyes megmaradt kötetek a MÉH-be kerülnek. Ez a folyamat nagy trauma egy könyvszerető, bibliofil embernek. Ezen most át kell esnie a kollégáknak, sőt az olvasóknak is, ha nem találják a régi, szeretett, de salátává olvasott kötetet a polcon. Bár kollektíven döntöttünk, mégis volt pár könyv, amit szinte megsirattak egyes kollégáim.

Úgy tudom, egyéb fontos változások is történtek a könyvtár életében. Melyek ezek?

Az elmúlt időszakban áttekintettük a könyvtár összes szabályzatát, de lényeges változtatásra nem volt szükség, köszönhetően elődöm, Filipszky István munkájának. Amit megreformáltunk, az inkább a könyvtár házirendje, ebben segítségül hívtuk a könyvtár közönségét is, ők is letehették a voksukat a nekik tetsző nyitvatartás mellett. Így alakult végül ki a mostani rend, amelyben a gyerek- és a zenei könyvtár, valamint a felnőttkönyvtár együtt, azonos idősávban látogatható. A másik, szívemhez közel álló változás a polcrend megteremtése volt, amely szintén a közönség igényeit szolgálja. Minden kollégám áldozatosan dolgozott, könyveket és polcot cipelt, volt, aki a vakolatot verte le leendő raktárunk felújításához. Nagyon örülök, hogy ilyen összetartó kollektívával dolgozhatom együtt.

Ahhoz, hogy egy könyvtár fennmaradjon, építeni kell az olvasóközönséget.. Hogyan próbálják bevonzani a fiatalokat?

Erről mindig az a vicc jut eszembe, hogy a Google hasonlít ahhoz az emberhez, aki azzal dicsekszik, hogy minden telefonszámot tud, csak nem tudja, hogy melyik kié. A könyvtár a dömpinginformációval szemben rendezett információt szolgáltat. A fiatalokhoz az internet a kulcs, így természetesen itt is jelen vagyunk (honlapunk: http://www.budaorskonyvtar.hu/) , valamint van Facebook-oldalunk is (https://www.facebook.com/grbzsvk/), és az intézményünk kedvelőinek a száma folyamatosan növekszik. Tervezzük még mobilra orientált honlap kialakítását. S természetesen ősszel folytatódnak a programjaink, minden korosztály számára.