Újra lesz Budaörsi Passió a Kőhegyen 2025-ben – Egész családokat is várnak szereplőknek

0
110

2025 júniusában megújult szereposztással, több száz statisztával világszínvonalú technikával Európa talán egyik legszebb Passióját tekintheti meg a közönség a varázslatos budaörsi kőhegyi éjszakában. Aki szeretne a részese lenni és nemcsak nézőként, jelentkezhet statisztának, kisebb-nagyobb szerepekre vagy önkéntes segítőnek!

„Mindannyian tudjuk, akik korábban már résztvevői voltunk, hogy a kőhegyi Passió összekovácsol minket. Ezért várunk mindenkit, aki örömmel venne részt ebben a közös budaörsi élményben” – mondja kérdéseinkre válaszolva a szervezők nevében Rácz Veronika. Keresnek statisztákat, a premier előtti hónapban hét végi próbákkal. A premiert megelőző főpróbahéten pedig szükség szerint, a rendező kérésének megfelelően akár hétköznap is.
A férfi szereplők esetében praktikus, ha szakállas valaki, de nem kötelező.

Az is nagyon jó lenne, ha teljes családok jelentkeznének, gyerekekkel, hiszen Jeruzsálem népében bizonyára rengeteg gyermek volt és a kicsik mindig nagyon élvezik a Passiójátékot. A Mindszenty iskola elsős és másodikos osztályai számára immár hagyomány, hogy részt vesznek az előadásokon. „Ez úton is hálásan köszönjük Csányi-Csulits Anna és Kuszmann Nóra tanítónőknek!” A gyerekeket szükség esetén az előadást követő alvósnapokra az iskolából is kikérik, illetve a nagyobbaknak igazolást adnak a közösségi szolgálatról.

„Aki szívesen lenne amatőr szereplő, kérjük, külön jelezze, ez egy picivel több elfoglaltságot, próbát jelent”. Akiben még több ambíció van, vállalhat rövid szöveges szerepet is, de a pár mondatot németül is el kell tudni mondani.  A hosszabb szövegű, jelentősebb szerepeket hivatásos színészek játsszák. Bár volt már, amikor egy igen tehetséges budaörsi amatőr szereplőt találtak fontosabb szerepre, így bármi lehetséges!  „Különösen örülnénk római katonának tűnő fiúknak, férfiaknak” – emelte még ki Veronika.

Az előadásokat Pünkösdtől Úrnapjáig tartják majd, (2025. június 7-től 22-ig), és este, sötétedéskor kezdődnek.

A jelentkezőket az info@budaorsipassio.eu e-mail címen várják.

 

A Budaörsi Passió története egészen az 1930-as évekre nyúlik vissza. Bató Géza a nagy tehetségű tanító fáradhatatlan munkával teremtette meg a helyi német lakosok együttműködésével a legnagyobb közép-európai népi színjátékot. Az egyedülálló díszlet a lelkes budaörsiek önzetlenségének köszönhetően kőből épült fel. A budaörsi Passiót 1933-tól 1939-ig minden nyáron folyamatosan játszották a kőhegyi szabadtéri színpadon, és 1934-től Aubermann Miklós plébános fordításában a magyar mellett német nyelven is.  A csaknem 250 amatőr színjátszót felvonultató előadásokról nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is hírt adott, „magyar Oberammergau” néven említve Budaörsöt.

A világháború és a magyarországi németek elűzése miatt félbeszakadt a hagyomány. Majd 1996-ban a németországi Auersmacheri Passió Egyesület vendégszereplésével és a budaörsiek statisztálásával tartottak két német nyelvű Passió előadást a Jókai Mór Művelődési Házban, illetve 2000-ben a Bakk Endre Kanonok Alapítvány pályázatával az Europassió Szövetség támogatásával már a Kőhegyen, de ezt a kettőt még a csíksomlyói szövegkönyv alapján. S miután 2002 végén előkerült a Budaörsi Passió eredeti német és magyar szövegkönyve, így az eredeti, Bató Géza tanító féle változat születhetett újjá 2003-ban. Ekkor azt volt a cél, hogy három évenként kerülhet rá sor, ami 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben meg is valósult, de ekkor 2018-ig kellett várni, míg Bató Géza szövegkönyve alapján ismét láthattuk a Budaörsi Passiót a Kőhegyen magyar és német nyelven.

Érdekesség, hogy 2009-ben és 2012-ben is az eredeti helyszínen és az eredeti szövegkönyv alapján volt előadás, németül és magyarul, de mindegyikben volt egy kis rendezői csavar. Dér András (és akkor a német nyelvű előadásokat rendező Frigyesi András2009-ben például két idősíkba helyezte a történetet. Az egyikben Bató Géza mesélt a keletkezéséről és a másikban láthattuk az általa írt darabot. Ezt 2012-ben már nem követték, akkor viszont az utolsó előadás végén Rost Andrea méltán világhírű operaénekesünk adta elő az Ave Mariát.

2025 júniusában tehát megújult szereposztással, több száz statisztával világszínvonalú technikával Európa talán egyik legszebb Passióját tekintheti meg a közönség a varázslatos budaörsi kőhegyi éjszakában.

A Budaörsi Passió rendezője: a Budaörsi Passió Egyesület. Kiemelt támogatója: Budaörs Város Önkormányzata.

Bővebben: www.budaorsipassio.eu

Korábbi cikkeink:

Bató Géza eredeti Passiója 2018-ban is – szubjektíven – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Sikeresen lezajlott a Budaörsi Passió 2018. évi bemutatója – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

https://budaorsinaplo.hu/mennyi-mozgas-mennyi-elevenseg-hullamzas-szinpadon-ujra-budaorsi-passion/

https://budaorsinaplo.hu/fontos-tudnivalok-jovo-evi-budaorsi-passiorol/

https://budaorsinaplo.hu/jovo-majusban-europassio-talalkozo-lesz-budaorson/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here