Frissítve! Új tagokat is vár a Városi Nyugdíjas Klub

0
490
Nem könnyű, de élvezni szeretnék az életet

Múlt hónapban a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Idősek Napközijét mutattuk be, ezúttal a Városi Nyugdíjas Egyesület életébe tekintünk be. Bár a pandémia és a gazdasági válság következtében taglétszámuk az utóbbi években csökkent, rendezvényeiket jó hangulat jellemzi. A klub az összejöveteleit a nyugdíjas házban tartja, és aktív tagjai havonta járnak kirándulásokra, illetve a három évtizedes hagyománnyal rendelkező zenés-táncos estekre.

A Városi Nyugdíjas Egyesületnek 2022-ben 98 tagja volt, de 2021-ben még 140. A lemorzsolódást a válság rovására írják, sokaknak már nem fér bele a kiadásaik közé a szórakozás. Ottlétünkkor éppen arról beszélgettek, mennyivel könnyíti vajon meg a nyugdíjasok életét az állam által most biztosított nyugdíj-kiegészítés. Teljesen el van értéktelenedve a nyugdíjunk, kb. a duplájára kellene emelni, hogy tisztességesen tudjunk vásárolni” – mondta Bartha Károlyné az egyesület vezetője. Az állami nyugdíj-kiegészítés messze elmarad az infláció mögött, bemész a közértbe, egyik nap ennyit fizetsz, másnap nap kétszer annyit. Ez a nyugdíjemelés semmi. Köszönőviszonyban sincs a bolti árakkal. Arról nem beszélve, hogy most ársapka van a liszten meg a cukron, a tejen, olajon… stb., de ha ezt megszüntetik, háromszoros árat fizetünk majd értük – ezt már Schäffer Lászlóné Marika tette hozzá, aki egyébként a Budaörs-Bretzfeld Baráti Társaság tagja. És persze nem közgazdász, így az ársapka és az infláció ennél azért kicsit bonyolultabb összefüggéseit inkább nem kezdjük el vele megvitatni.

A gondok a kirándulások iránti érdeklődés visszaesésén is tetten érhető. A korábbi 30-35 fő helyett egy-egy túrán talán tucatnyian vesznek részt. A hetente, a nyugdíjas klubban szervezett foglalkozásokon viszont 50-60 tag rendszeresen megjelenik, ahol ilyenkor többnyire beszélgetéssel, kártyajátékkal töltik idejüket.

Havonta egyszer pedig ott a kvízjáték, mint nagyon várt program, amit Nagy Ferenc szokott összeállítani. „Az ide járó nyugdíjasok szeretik, van rá igény. És szerencsés helyzetben vannak Budaörsön, hogy van erre alkalmas, külön nyugdíjas házuk– mondta a játékmester.

A 15 éve nyugdíjas Szalai Józsefné Anikó azonnal belépett a klubba, ahogy jogosult lett rá, és azóta is nagyon jól érzi itt magát. A kirándulások közül a fürdőzést szereti elsősorban. Özvegy, két lánya, felnőtt unokái vannak, ezért különösen fontos számára a klub, ahol kortársai között megfelelő társaságra lelt, de tagja a Piros Rózsa Dalkörnek is. A kvízjátékot soha nem mulasztja el, ahogyan a zenés esteket sem, mert nagyon szeret táncolni.

Ecseri Iméréné Erzsi igazi „celeb” Budaörsön, a mára bizonytalanná vált mozgáskorlátozottak egyesületének volt férjével a vezetője, lelke, motorja, és bár tagként alig néhány hete jár ebbe a nyugdíjas klubba, a két civilszervezetnek azért voltak közös, pontosabban váltott rendezvényeik és kettős tagok, így itt is nagyon jól érzi magát. Például a kvízjáték is sokkal élvezetesebb élőben, társaságban, mint otthon számítógépen, de egy átlagos klubdélután is jókedvet teremt, ezekben a nehéz időkben feldobja egy kicsit az embert – fogalmazott.

A zenés estekre visszatérve: ezekre más klubbokból is érkeznek vendégek, így olyankor akár 120-an is vannak a Jókai Mór Művelődési Ház nagytermében. Legalábbis eddig így volt. Márciustól az új helyszín a Városi Ifjúsági Klub. Szarka József klubtag három pontban foglalta össze a zenés estek lényegét: jó kikapcsolódás, megmozgatja az embereket és összekovácsolja a közösséget. Ő attól fél leginkább, hogy a szűkebb hely majd sokakat eltántorít a zenés esten való részvételtől, és nagy kár lenne, ha többen emiatt lemondanák akár klubtagságot is. (Frissítés: azóta kiderült, hogy valóban  kicsi ennek a rendezvénynek ez a helyszín, így áprilistól visszakerül a művelődési házba! -a szerk.)

Reméljük nem így lesz, hiszen, ahogy Barta Marcsi hangsúlyozta: a taglétszámot inkább növelni szeretnék. Kiknek való tehát igazán a Városi Nyugdíjas klub? Azoknak az időseknek, akik aktívan (is) pihennének. Mindenkit szívesen látnak, de egy kritériuma a felvételnek azért van: a mentális egészség, ami azért fontos, hogy például senki ne vesszen el egy túra során.

Frissítés: Aki szeretne hozzájuk csatlakozni, menjen el a minden csütörtökön 15 órakor kezdődő klub napra a Nyugdíjas Házba. Az egyéb programokat ott egyeztetik a tagokkal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here