Új kerékpárutak épülnek Pest megyében

0
762

Városunkat átszeli egy kerékpárút, amelyen sokan tekernek a nap szinte minden szakában. A kerékpározás szerelmesei számára nagyszerű hír, hogy a megyében Pest Megye Közgyűlése és a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése alapján 10 településen – amelyek között szomszéd városunk, Budakeszi is szerepel – összesen 32 kilométer hosszú kerékpárutat építenek 1,8 milliárd forintért.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) megvalósuló támogatás célja, hogy a közlekedők körében növekedjen a gyalogos, kerékpáros vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya a mindennapi közlekedési célú utazások esetén.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió Ft és maximum 500 millió Ft volt. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a. A felhívásra a települési önkormányzatok vagy konzorciumaik nyújthattak be támogatási kérelmet.

A támogatási felhívás értelmében a kedvezményezettek önállóan támogatható tevékenységként kerékpáros-barát fejlesztésekre és módváltást, közlekedésbiztonságot, forgalomcsillapítást, akadálymentesítést biztosító fejlesztésre fordíthatják az elnyert támogatási összeget.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése és az Irányító Hatóság által közösen meghozott döntési javaslat alapján a támogatási felhíváson az alábbi nyertes települések valósíthatják meg kerékpáros-barát fejlesztéseiket:

Szentendre Város Önkormányzata 244 894 100 Ft-ból, mintegy 7.5 kilométer hosszúságú szakaszon fejlesztheti a város és a HÉV kerékpáros összeköttetését.

Gödöllő észak-déli irányú főhálózatának I. ütemére 248 340 934 Ft-tal került támogatásra.

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata 223 591 220 Ft-ot nyert el a Csepeli út-Lehel utca-Petőfi Sándor utca kerékpáros nyomvonalának kialakítására.

Cegléd Város Önkormányzata 291 516 985 Ft-ból valósíthatja meg északi-ipari kereskedelmi övezetének becsatolását a városhálózatba.

Farmos községben 222 574 620 Ft-ból valósulhat meg a település kerékpár-hálózatának kiépítése.

A „Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán” c. projektet 263 466 000 Ft-tal, Tápiószecső „Bringázzunk együtt az Ürgésekkel” c. projektjét 124 490 956 Ft-tal támogatták a döntéshozók.

Alsónémedi Önkormányzata 110 000 000 Ft-ból valósíthatja meg az Északi Vállalkozói területet megközelítő kerékpárút fejlesztési terveit.

Budakeszi város pályázatát 118 662 721 Ft-tal támogatták a döntéshozók a város közlekedésbiztonságának és kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése érdekében, ennek keretében 7.2 kilométer hosszúságú kerékpárút épül a városban.

A támogatottak között van Letkés is, amely 17 266 447 Ft-ból gyalogos-átkelőhelyeket létesítését végezheti el a támogatásból.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here