Új honlap és közösségi oldal a színházat szeretőknek

0
344

Tisztelt Közönségünk! AZ ÉLŐ SZÍNHÁZ MINDENKIÉ!

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete új honlappal és közösségi oldallal köszönti a színházszerető közönséget www.videkiszinhazak.hu címen.

A vidéki színjátszás mindig is hangsúlyos részét képezte és képezi máig a magyar színháztörténetnek. A megyeszékhelyek kőszínházaiban, a nemzeti és kiemelt teátrumokban számtalan társulat, színművész, alkotóművész, szakember, háttérdolgozó közös munkájából csodák születnek, minden évben egy-egy újabb bemutató-sorozat, népszínházi kínálat nagy- és kisszínpadokon egyaránt. Sok művész és alkotó az egész életét anyaszínházához köti, sokan pedig csak egy-egy előadásra, szerepre, rendezésre, tervezésre szerződnek Színházainkhoz. Életművek, életpályák születnek, hagynak maradandót a szívekben, lelkekben, a nézői emlékezetben. Az országos fesztiváloknak, a fővárosi meghívásoknak köszönhetően pedig újra és újra bebizonyosodik a nagyközönség előtt is, hogy micsoda remek előadások kerülnek színpadra vidéki színházainkban. Ugyanakkor különösen nagy jelentősége van a megyeszékhelyeken lévő színházak társadalmi szerepvállalásának. Minden helyzetben meg kell találni azt a feladatot, azt a funkciót, amellyel a közönséget a kulturális, szellemi és lelki értékek felmutatásával újra meg újra megszólíthatjuk és gazdagíthatjuk, akár a színház falain kívül is.

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elsősorban a közönség és az országjáró színházszerető nézők részére hozta létre az új felületet, melynek célja, hogy teljes körűen tájékoztassa az ország közvéleményét a vidéki színházakban folyó szakmai munkáról, az ott élő, alkotó művészeket, szakmákat megszólítsa és bemutassa, nyilvántartsa, megemlékezzen róluk, beszámoljon a bemutatókról, helyet adjon a színházaknak a bemutatkozásra, folyamatos információk közlésére adjon teret, galériát és archívumot működtessen.

Nem titkolt szándék továbbá, hogy segítsen a szakmák, a társulatok találkozásában és kapcsolattartásában, erősítse az együttműködést, a koprodukciók létrejöttét, előadás rekvizitek, díszletek, jelmezek esetleges cseréjét, a közös alkotást, szakmai és tudományos cikkeket közöljön, és minden hasonló, a vidéki színjátszást népszerűsítő, erősítő tartalmat megjelenítsen.

A honlap működését az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkára, Fekete Péter és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Köszönjük a segítséget!

Kérjük Önöket, hogy keressék fel a most induló és folyamatosan fejlődő oldalunkat: www.videkiszinhazak.hu – AZ ÉLŐ SZÍNHÁZ MINDENKIÉ!

Írta: Oberfrank Pál elnök Vidéki Színházigazgatók Egyesülete

A Budaörsi Latinovits Színházról az új oldalon az információk ITT érhetők el!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here