Új bűnmegelőzési előadó a kapitányságon

0
1269

Egri Judit rendőr zászlós augusztusban kezdett bűnmegelőzési tanácsadóként a Budaörsi Rendőrkapitányságon. Vele beszélgettünk a tervekről és teendőkről.

Névjegy

Egri Judit rendőr zászlós a Budapesti Rendészeti Szakközépiskolán, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bűnügyi szakán végzett, 1999 óta hivatásos rendőr. Tizenöt évet dolgozott közrendvédelmi területen, ahol többféle területen teljesített szolgálatot: járőrként kezdett, volt körzeti megbízott, ügyeletes, majd szolgálatirányító parancsnok, illetve egy éven keresztül gazdaságvédelmi nyomozó is. Jelenleg végzős hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem védelmi igazgatási mesterszakán. 2016 augusztusa óta bűnmegelőzési előadóként tevékenykedik a Budaörsi Rendőrkapitányságon.

Augusztus elsején kezdett dolgozni a Budaörsi Rendőrkapitányságon. Van-e valamilyen kötődése Budaörshöz

Bár nem vagyok budaörsi lakos, mégis jól ismerem ezt a várost, hiszen csak tízpercnyi autóútra lakom innen Budapest közigazgatási határa mellett, és gyerekkorom óta gyakran járok ide. A munkám hosszú évekig a BRFK 3. kerületi rendőrkapitányságához kötött, ám később a munkahely közelsége miatt áthelyezési kérelmet adtam be a Budaörsön megüresedett pozícióra. Nagyon örülök, hogy sikerült az áthelyezésem, és minden erőmmel azon leszek, hogy az új feladataimat elhivatottan, a legjobb tudásom szerint végezzem el.

Budaörsön bűnmegelőzési előadóként kezdett el dolgozni. Milyen feladatai vannak ebben a pozícióban?

A rendőrségnél eltöltött évek alatt több terület munkájába volt szerencsém belelátni, ezeket mind kamatoztatni tudom a jelenlegi helyzetemben, ugyanis a bűnmegelőzési munkakör több részből tevődik össze. A következő területek tartoznak ide: család-, gyermek- és ifjúságvédelem, drogprevenció, megelőző vagyon- és gazdaságvédelem, kiemelt kockázatú csoportok áldozattá válásának megelőzése és a közösségi életterek rendjének védelme. A Budaörsi Rendőrkapitányság dolgozóival közösen, csapatmunkában, valamint a körzeti megbízottakkal együtt látom el a bűnmegelőzési feladatokat. Munkámat a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetői és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya támogatásával végzem, mivel mindannyiunk számára fontos ügy a bűnmegelőzés.

Melyek a feladatköre fő vonalai?

A lakosság tájékoztatása az új elkövetési módokról és sorozatelkövetésekről, valamint a gyermekek és a fiatalkorúak figyelmének felhívása például az internet- vagy a droghasználat veszélyeire, az áldozattá válásuk megelőzése. Az én feladatom az is, hogy felvilágosítást adjak számukra a bűnelkövetés elkerüléséről, esetleges következményeiről és a büntetési tételekről, hogy hova vezethet például a droghasználat. Valamint fontosnak tartom megemlíteni, hogy az úgynevezett kiemelt kockázatú csoportba tartoznak az idősek is az áldozattá válásuk szempontjából, hiszen az életkorukból kifolyólag szintén veszélyeztetettek: a helyi Idősek Otthonával szintén tervezem felvenni a kapcsolatot.

Szerveznek-e a későbbiekben programokat a budaörsi intézményekkel?

Mindenképpen. A drogprevenciós munkacsoport munkatársaival szeptember 27-én fogunk tartani egy szakmai napot, amelyre most kifejezetten az óvodák, valamint az általános és középiskolák vezetőit és munkatársait várjuk. Itt megismertetjük a jelenlévőket a lehetőségekkel, és egyeztetjük a későbbi felkéréseket. Az én feladatom a kapcsolatok kiépítése és a tájékoztatás lesz, valamint az, hogy igény szerint kiszolgáljam a felmerülő megkereséseket. Természetesen azt is tervezzük, hogy a későbbiek során a nagy budaörsi fesztiválokon is jelen leszünk.

Van-e arra lehetőség, hogy szülők, rokonok kérjenek segítséget vagy tanácsot Öntől?

Természetesen: a publikussá tett email címen és telefonszámon (06-23-505-400/92-82

vagy drogprevencio.budaorsrk@pest.police.hubárki kereshet, akinek ilyen jellegű problémája van. A cél az, hogy segítsük a problémás fiatalkorúak beilleszkedését a társadalomba.

Milyen Budaörs státusza a fiatalkorú bűnelkövetés szempontjából?

Nagyon nagy területet foglal magába a Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területe: 21 település tartozik hozzá. Az elmúlt egy hónap alapján azt látom, hogy Budaörs bűnügyileg kevésbé fertőzött, mint Budapest bármelyik kerülete, de természetesen itt is van még teendő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here