Ügyelet, tábor, nagyszülők vagy egyedül is hagyhatjuk a gyerekeket a nyári szünetben?

0
541

Döcögősen indult, de most már nyilvánvalóan megérkezett a nyár és vele együtt az iskolai nyári szünet, a vakáció. A gyerekek által örvendetes és nagyon várt időszak azonban a dolgozó szülőknek esetenként fejtörést okoz, hogyan oldják meg csemetéik felügyeletét a tíz hét alatt, hiszen ennyi szabadsággal kevesen rendelkeznek, főleg azután, hogy idén is sok napot kellett felhasználni már tavasszal, az online oktatás miatt.

Mint minden évben, most is rengetegen állnak a megoldandó feladat előtt, hogyan biztosítsák gyermekük felügyeletét a nyári szünet tíz hete alatt. Ez főleg az alsósok szüleinek okoz problémát, mert az iskolákban jobbára csak két hétig tartanak ügyeletet a tanév végeztével (a bölcsődék és óvodák általában biztosítják a felügyeletet egész nyáron, akár összevont csoportokban). Bár Budaörsön nyaranta valamelyik általános iskolában van ügyelet – idén a Herman Ottó Általános Iskolában -, ahova az összes iskolából jelentkezhetnek, ez sem szól egész nyárra, csak augusztus 19-ig.

A nyári gyermektáborok is megoldást jelenthetnek néhány hétre, ezek egyikére-másikára még most is lehet jelentkezni. A tematikus táborok előnye, hogy a gyermek érdeklődésének megfelelően gyarapíthatja ismereteit. Az, hogy napközis tábort, vagy ott  alvóst válasszunk, nagymértékben függ a gyermek személyiségétől, önállóságától és attól, hogy érzelmileg mennyire alkalmas hosszabb időt a szüleitől távol tölteni.

Szerencsés helyzetben vannak, akik nagyszülőkre tudják bízni gyermekeiket, hiszen ha ők vállalják, a nagyszülő-unoka kapcsolat ilyenkor mélyíthető el igazán, az együtt töltött idő, a közös programok során.

Jellemzően tizenkét-tizenhárom éves kortól sok gyerek már elég nagynak érzi magát ahhoz, hogy egyedül maradjon otthon, illetve önállóan közlekedjen szükség szerint, például boltba vagy edzésre. Magyarországon nincs olyan törvény, ami tiltaná, hogy a gyerekek felügyelet nélkül legyenek. A felső tagozatos gyereknél már gyakran megengedi a gyerek érettsége, hogy amennyiben speciális veszélyforrás nincsen, baj esetén van kihez fordulnia gyors segítségért, akkor a megfelelő önállóság keretében felügyelet nélkül maradhat. A felelősség ilyenkor is a szülőé, ezért csak abban az esetben szabad gyereket felügyelet nélkül hagyni, ha kellőképpen felkészítette az esetlegesen felmerülő problémákra és azok megoldására, illetve ha az egyedüllét a gyermekben nem kelt szorongást.

Különös odafigyelést és gyakorlati próbát igényel ilyenkor a közlekedésre való felkészítés, hogy az kellőképpen biztonságos legyen. Gyakran hangsúlyozzák, hogy nyáron megnő a gyerekeket érintő közúti balesetek száma, és kérik az autóvezetőket, hogy fokozottan figyeljenek, azonban nem csak rajtuk múlik, ezért gyermekeink felkészítésével igyekezzünk ennek elejét venni!

Kapcsolódó cikkeink: https://budaorsinaplo.hu/budaorsi-gyerekek-irany-a-people-team-tabor-csak-70-perc-kocsival/

Még van néhány szabad hely a nyári táborokban

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here