Türelemjáték az orvosi várókban

0
725

Idén sajnos már több vírus és betegség is végigsöpört a budaörsi bölcsődéken, óvodákon és iskolákon, ezért az orvosi várókban is nagy a tumultus. Ráadásul beteg gyerekkel a várakozási idő minden perce duplán számít. A várótermekben csak elvétve található játéksarok, így a hosszú percek még lassabban vánszorognak. 

Összességében elmondható, hogy sok a beteg, kevés az orvos és megnövekedett várakozási idő. A kórházak, mentőállomások és a gyermek háziorvosok 87%-a ugyanis nemcsak saját körzetüket, de a környező településeken élőket is ellátják, háromnegyedük pedig mindemellett ügyeletet is üzemeltet. A várakozási idő emiatt akár az egy órát is meghaladhatja – derül ki a K&H gyógyvarázs program keretében végzett országos felmérésből.

Emiatt gyakran a betegek helyzete sem egyszerű, főleg a kistelepüléseken élőknek nehézkes igénybe venni a gyógyító szolgáltatásokat. A felmérésből kirajzolódik, hogy az intézmények felében az oda érkező beteg gyerekek 30 km-nél is hosszabb utat tesznek meg szüleikkel egy-egy vizsgálatért, ahol átlagosan 20-30 percet, de időnként akár több mint egy órát is várniuk kell.

A K&H gyógyvarázs program keretében megkérdezett orvosok nagy többsége az egészségügyi dolgozók számának növekedésében és az eszközállomány bővítésében látja a megoldást. A technika fejlődésével egyre több olyan orvosi eszköz jelenik meg, mellyel akár több tíz perc is megspórolható az orvosok és a várakozó betegek számára. Elmondásuk alapján arra csak ritkán nyílik lehetőség, hogy a gyermekek számára barátságosabbá tegyék a várótermeket, pedig egy mesesarokkal nemcsak a várakozási idő telik gyorsabban. A játékok és a könyvek varázslatos hatása, hogy otthonossá teszik az amúgy idegen környezetet, javítják a kis betegek közérzetét, így nyitottabban és nyugodtabban fogadják a vizsgálatokat is.

„A K&H hosszú évek óta elkötelezett a gyermekegészségügy támogatása iránt, ezért a K&H gyógyvarázs program keretében idén egy olyan területi pályázatot hirdettünk, amelynek különlegessége, hogy a helyi közösségek választják ki a területi nyerteseket. Az éves K&H gyógyvarázs pályázattól eltérően azonban itt az orvosi műszerek mellett vagy helyett olyan szolgáltatások beszerzésére is lehetett pályázni, mint például a mesesarok kialakítása, amivel könnyedebben eltelik a várakozási idő a kis betegek számára. A K&H gyógyvarázs területi pályázatára összesen 117 intézmény jelentkezett, és egyötödük a váró környezetét megszépítő projektet szeretne megvalósítani a támogatásból” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here