Tülay Tepedelen Tímea három gerincsérv után is személyi edző – ő is ott lesz a március 26-i egészségnapon

0
2357

A szépségipar és a kereskedelem után a sport és egészség világában találta meg önmagát Tülay Tepedelen Tímea. Saját bevallása szerint három gerincsérvből gyógyult fel műtét nélkül, most pedig másoknak segít fittnek és egészségesnek maradni. 

A tavalyi MTFSZ (IFBB Hungary) testépítés és fitnesz Magyar Kupán a bikini fitness kategóriában Tülay Tepedelen Tímea negyedik lett – dobta ki egyéb, főként korábbi díjak és versenyek között az internetes kereső a Budaörsön élő és dolgozó fiatal nő nevét. Aminek a török hangzása nem véletlen, mert édesapja török származású. Élete a mozgás: személyi edzőként, táncoktatóként és életmód-tanácsadóként tevékenykedik, hobbija pedig a tánc, amelynek a skálája a hip-hoptól a hastáncig terjed, és az utóbbi az alapjait még az édesanyjától leste el kiskorában. Természetesen a mozgás mellett nagy hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra is, valamint folyamatosan képzi magát, jelenleg életmód-tanácsadással kapcsolatos coaching oktatáson vesz részt. A kitartó sportember pár évvel ezelőtt műtét előtti állapotból mentette meg és hozta vissza magát sikeresen a mozgással, és büszkén állítja, hogy gerincsérvét orvosolta az akkurátus gerinctornával.

A gerincsérvnek természetesen több fajtája van és a kialakulásának is nagyon összetettek az okai. Összefügghet a túlsúllyal, az ülőmunkával, de a stresszes életmódnak is nagy szerepe van benne. Ülőmunkát végzők esetében az a probléma, hogy elernyednek és nem dolgoznak a hátizmok, stresszes életmód esetén pedig az izmok megfeszülnek és „csomókba” ugranak össze, mivel a gerinc így próbál megfelelni a túlzott terhelésnek.

Tímea szerint az is közrejátszik, hogy az emberek többségének egyszerűen nincs megfelelő erősségű gerincmenti izma, hiszen az úszókon és a tornászokon kívül mások alig fejlesztik ezt az izomcsoportot. Hangsúlyozza, hogy gerincprobléma esetén „magát az okot kell kezelni”, amelyre a gerincsérv egy bizonyos fajtája (amikor nincs gyulladásban a szervezet) esetén megfelelő lehet a gerinctorna, a masszőr és a súlyfürdő, természetesen mindez szigorú szakmai felügyelet mellett.

„Nem azzal tudom adni a legtöbbet, ha vállalok egy órát személyi edzőként, hanem ha emberileg tudom motiválni az ügyfelemet, különben ha edzés után hazamegy és kirámolja a hűtőt, elmarad a kívánt eredmény” – szögezte le. „Elengedhetetlen, hogy lelkileg jól legyünk, mert így nem esünk vissza, és csak így tudunk előremenni”.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here