Tüdőszűrés: idén nem jön értesítés

0
1944

Felhívás tüdőszűrésre

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a 40 év feletti budaörsi lakosok tervezett, ingyenes tüdőszűrésére 2018. február 15-e és május 31-e között kerül sor.

A vizsgálat helye: törökbálinti tüdőszűrő-állomás

2  045 Törökbálint, Munkácsy M. út 70. (Telefon:  23 511-593)

Rendelési idő:

Hétfő  12.00 – 17.30

Kedd   08.00 – 13.30

Szerda  08.00 – 13.30

Csütörtök 12.00 – 17.30

Péntek 08.00 – 13.30

A vizsgálathoz szükséges iratok: személyazonosításra és lakcím azonosítására alkalmas iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya), TAJ-kártya.

Felhívjuk az érintett lakosok figyelmét, hogy 2018-ban személyre szóló értesítést nem küldünk! Kérjük, hogy saját egészsége érdekében éljen a lehetőséggel, és vegye igénybe a tüdőszűrő-vizsgálatot!

Hazánkban kiemelkedően magas a tüdő- és légúti daganatos betegségek okozta halálozások száma. A statisztikák szerint 2,5-szer jobbak az esélyei azoknak, akik esetleges problémáját tüdőszűréssel időben, még a panaszmentes időszakban derítették fel a szakorvosok!

Budaörs Város Önkormányzata       

Évente egyszer elég, és életet menthet!

Az évente egyszeri, kötelező tüdőszűrés 2013. július 2-jétől megszűnt, mivel jelentősen csökkent a TBC előfordulásának gyakorisága. A megelőzés azonban továbbra is fontos, hiszen például a tüdőrák népbetegség, amit ha időben felismernek, 100 százalékosan meg lehet gyógyítani.

Önkéntes alapon egész évben egyszer, bármikor el lehet menni tüdőszűrésre, ami 40 éves kor felett mindenkinek ingyenes. A budaörsieknek ezt Törökbálinton a Tüdőgondozó Intézetben végzik, nyitvatartási időben. Aki még nem töltötte be a 40 évet, annak térítési díj ellenében van rá lehetősége, illetve ha már panasza van, akkor orvosi beutalóval és tb-kártyával végzik el a vizsgálatot. Továbbra is célzottan szűrik azonban az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat, így a hajléktalanokat, a HIB fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a fogvatartottakat és az egészségügyi dolgozók közül a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat.

A tüdőszűrést az 1950-es évek körül kezdték meg nálunk, ahogy fent írtuk, a tbc elleni küzdelem keretén belül, mert akkoriban a magyar lakosság túlnyomó többsége tbc-s fertőzésen átesett. Volt, aki megbetegedett, de volt, aki hordozó lett. A tüdőszűrést nagyon okosan szervezték meg: egy országos hálózatot hoztak létre a tbc ellen, amit így sikerült visszaszorítani.

Ma ugyan még mindig a tbc az oka az ingyenes szűrésnek, de napjainkban a tüdőrák előretörése miatt szinte fontosabbnak tartják.

A kötelező szűrés úgy szűnt meg, hogy az úgynevezett 18/1998-as rendelet egy küszöböt szabott meg a tbc előfordulási gyakoriságára. Ennek alapján a rendelet hatályba lépése után  azokon a területeken, ahol a tbc incidencia, azaz a tárgyévben felfedezett új tbc-sek aránya százezer lakosból több mint 25 fő (tehát huszonöt százezrelék) volt, 2013-ig még kötelezően elrendelhették a tüdőszűrést a harminc év feletti lakosság körében. Azért a harminc év felettieknél, mert harminc év alatt nagyon ritka betegség. A harminc év nem elírás, de az ingyenesség határát 2013-ban  40 éves korban állapították meg.

Az évenkénti szűrés általában elég ahhoz, hogy idejében felismerjék a tüdőrákos megbetegedéseket, persze vannak kivételek. Sokkal általánosabb sajnos az, hogy a tüdőrákosok közül csak minden harmadikat tudják a vizsgálat alkalmával kiszűrni, mert a maradék kétharmadnál kiderül, hogy az előző évben, vagy években nem vett részt tüdőszűrésen. S míg pár évtizede csak minden ötödik, vagy hatodik tüdőrákos volt , a nemek aránya elérte az 50-50 százalékot. Ez azért fontos, mert a tüdőrák szinte elválaszthatatlan a dohányzástól, és ma már a fiatalok között is magasabb a női dohányosok aránya, mint a fiúké.

A felfedezett tüdőrákosoknak körülbelül a negyedrésze van olyan stádiumban, hogy még operálható, holott a különböző rákbetegségeknél a gyógyulás kritériuma az ötéves túlélés, ebben a körben pedig kizárólag azok vannak, akik még operálhatóak voltak a betegségük felfedezésének idején.

Maga a tüdőszűrés a röntgenből áll, ami alig pár másodpercig tart. Nagyon sokfajta próbálkozás volt már az országban az elmúlt évtizedekben, hogy úgynevezett komplex szűrést csináljanak belőle. Volt, aki légzésfunkciót vizsgált, volt, aki emlőszűrést és kardiológiai vizsgálatot végzett és szájüregi vizsgálatot is próbáltak már hozzákapcsolni a tüdőszűréssel, .de ezek az egyes szűrőhelyek önálló szorgalmi feladatai közé tartoztak és nem lett kormányzati szintre emelve.

Jelenleg tehát aki még nincs negyven éves, ingyenes szűrésre nem mehet, de ha panasza van, a  tüdőgondozóba szakvizsgálatra orvosi beutalóval juthat, amit a háziorvostól kell kérnie.

Érdekes kérdés, hogy korábban az értesítettek közül hányan mentek el tüdőszűrésre,de erről  pontos adataink nincsenek. Mindenesetre a budaörsi önkormányzat az idén úgy döntött, hogy nem küld – ahogy tette azt az előző években – a saját költségén leveleket. Országos szinten az átszűrtség 40-45 százalék körül van.

Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a tüdőbetegségeket? Lehetőleg senki ne szokjon rá a dohányzásra, de ha már rászokott, akkor próbáljon mielőbb leszokni. Mindenki használjon zsebkendőt a betegségek idején. A megfelelő védőoltásokat pedig mindenki adassa be. És amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindenki, menjen el tüdőszűrésre, különösen, ha negyven év fölötti, és főként, ha dohányos. Ugyanis ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy idejében segíteni tudjanak rajta, ha szükséges.

Forrás: sajtóközlemény és Budaörsi Napló archív