Tres bien! Montreux! Avagy mérföldkövek a Pro Musica kórus életében

0
440

Tres bien (nagyon jó kórus) dicsérő oklevéllel jutalmazta a zsűri a budaörsi Pro Musica Kórus teljesítményét az első nemzetközi megmérettetésen, Montreux-ben kórusfesztiválon. Hazatérésük után számolt be a lapunknak a kórus alapítványának kuratóriumi elnöke.

Hatalmas sikerként könyveltük el már azt is, hogy bekerültünk ebbe a válogatott csapatba, a Tres bien (nagyon jó kórus) dicsérő oklevél pedig, amivel a zsűri jutalmazta a budaörsi Pro Musica Kórus teljesítményét az első nemzetközi megmérettetésen, Montreux-ben, több mint reméltük.

Lassan 5 éve, hogy Tóth Csaba megkezdte munkáját kórusunkkal. A kezdeti nehézségek után, folyamatosan bővülő tagsággal, egyre sokasodó koncertfelkérésekkel a hátunk mögött, úgy éreztük, most érkeztünk el oda, hogy nemzetközi porondon is bemutassuk tudásunkat. Mertünk nagyot álmodni és beneveztünk egy világviszonylatban is magasan jegyzett kórusfesztiválra, Montreux-be. Jellemző a verseny magas színvonalára, hogy előzetesen megküldött hangfelvételek és bemutatkozás alapján, évente, kategóriánként 3-4 kórust hívnak meg az egész világból.

Nem kis izgalommal álltunk a szakértő és lelkes közönség elé, ahol először a nyitó gálán énekeltünk, majd a verseny hivatalos műsorában bemutattuk a kötelező és szabadon választott programunkat. (A teljes verseny-programunkat indulásunk előtt 2017. április 9-én, a budaörsi városházán rendezett jótékonysági hangversenyen be is mutattuk.) Különösen nagy öröm volt számunkra, hogy kötelező forduló alatti kezdeti elfogódottság után, a szabadon választott műsorunkkal, mely kizárólag magyar zeneszerzők műveiből állt, sikerült megnyernünk a közönség egyértelmű szimpátiáját.

Teljesítményünket tehát a zsűri tres bien dicsérő oklevéllel jutalmazta. A verseny abszolút győztese a kategóriánkat megnyerő rigai egyetemi kórus lett, mely a záró gálaműsorban gondosan kidolgozott koreográfiával színesített rendkívüli produkcióval kápráztatta el a lelkes hallgatóságot.

A versenyen túl maga az utazás is hatalmas élmény volt. Sokan közülünk nem juthattak volna el ezekre a gyönyörű helyekre!

A Bodeni-tó partján Meersburg gyönyörű kisvárosa a szállingózó áprilisi hópelyhekkel, a Rajna vízesés dübörgése, a Trümmelbach vízesés hegy gyomrába vájt tekervényes járatai, a Mönch és Eiger havas csúcsai, Montreux-ben az elegáns tóparti sétány az ezerszínű virágokkal, a hatalmas hófödte hegyekkel, a kaszinó, a luxus szállodák, az óváros kacskaringós meredek utcái, a hegyoldalba felkúszó sikló az elénk táruló gyönyörű panorámával, a Chateau de Chillon, ahol koncertet is adtunk, mind-mind felejthetetlenné tették ezt az egy hetet, amit együtt töltöttünk!

A közös élmények, a felkészülés szoros egységgé kovácsolta kórusunkat és várjuk az újabb kihívásokat.

Köszönjük Budaörs támogatását, reméljük rászolgáltunk azzal, hogy Montreux-ben Budapest, Debrecen és Nyíregyháza mellett Budaörs nevét is megismerhették!

Köszönjük az NKA-nak is, hogy támogatta részvételünket.

Pete Gabriella

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here