Továbbra is drágák a budaörsi ingatlanok

0
51

Akár ingatlanvásárlásra készülsz, akár nem, gondolj bele, mennyit adnál ki Budaörsön egyetlen négyzetméterért! Ha ez fél millió forintnál több, akkor nagy eséllyel vághatnál bele a vásárlás folyamatába, ha ennél kevesebb, akkor jobban tennéd, ha máshol néznél körbe.

Egy négyzetméter továbbra is több mint fél millió forint Budaörsön

Az Ingatlannet.hu áprilisra vonatkozó statisztikai adatai szerint Budaörsön mind a családi házak, mind a panellakások, mind pedig a téglalakások átlagára jóval túlmutató a fél millió forintos átlag négyzetméter áron. Mutatjuk mennyibe is kerülnek pontosan az egyes lakóingatlan-típusok.

Budaörsön a legolcsóbb lakóingatlan-típus a családi ház lett idén áprilisban, ekkor 620 ezer Ft/m2-es átlagáron kerültek a kínálatba. Ez azt jelenti, hogy például egy 100 m2 alapterületű kertes ház Budaörsön 62 millió forintba került.

A lakástípusok közül általában a panelek olcsóbbak a téglaépítéses társaiknál, így van ez Budaörsön is: a panelek áprilisi négyzetméter ára 650 ezer forint, míg a téglalakásoké ennél 200 ezer forinttal többnek mutatkozott. Így tehát egy 50 m2-es panel kínálati ára 32,5 millió forint volt, a téglalakásoké pedig 42,5 millió forint.

A budaörsi ingatlanoknál vannak drágábbak

Budaörs szomszédos településein a fél millió forint feletti átlagos négyzetméterár nem szokatlan. Budakeszi mellett a XI. és a XII. kerületben is jóval drágábbak az ingatlanok. Az áprilisi átlag kínálati árak alapján Budakeszin egy 100 m2-es családi ház 71 millió forintot ért. Egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ház átlagos eladási ára a XI. kerületben 79 millió forint volt, a XII. kerületben pedig 112 millió forint.

A szomszédok közül Törökbálint és Biatorbágy családi házai voltak a legolcsóbbak, de még ezeken a településeken is átlépéste az 500 ezer Ft/m2-es határt. Idén áprilisban a Törökbálinton eladásra kínált házak átlagos négyzetméter ára 520 ezer Ft/m2, Biatorbágyon pedig 550 ezer Ft/m2 volt.

Összességében tehát megéri Budaörsön ingatlant vásárolni. Bár néhány kilométerrel arrébb kedvezőbb áron is juthatunk saját lakáshoz, azért egy budaörsi ingatlanba érdemes befektetni, hiszen annak mindig meg lesz az értéke. A XI. és XII. kerületekhez képest pedig még megfizethetőnek is mondható.

Zárult az árolló Budapest és az agglomeráció között

Budapest ingatlanáraira tavaly évek óta először a kis léptékű drágulás volt jellemző. A korábbi tapasztalatokhoz képest megváltozott a főváros és agglomerációja közötti árdifferencia is, a környező településeken ugyanis nagyobb ütemben (7,3%-kal) emelkedtek az átlagos négyzetméter árak, mint Budapesten (2,5%-kal). Ennek következtében az elmúlt években szélesre nyílt árolló most zárulni látszik.

Ha pedig az egyes lakóingatlan-típusokra nézzük meg az átlagos négyzetméter árak éves változását, akkor Budapest hasonló képet fest mint az agglomeráció. Vagyis, a családi házak drágultak, míg a lakáspiaci árak stagnáltak, kis mértékben csökkentek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here