Törökparadicsommal töltött rántott borda juhtúrós csücsürrel

0
437

Akad még ember Budaörsön, aki nem ismeri a Törökugrató legendáját? Ezt is adjuk a kitűnő recept mellé, a törökparadicsommal töltött bordáról.

Biztosan akad még ember Budaörsön, aki nem ismeri a Törökugrató legendáját, mely szerint 1686-ban, Buda visszavívásakor, a törökök felmentő sereget küldtek a várbeliek megsegítésére, de az ostromlók gyűrűjében azok súlyos harcok közepette fennakadtak. A törökök vezére menekülőre fogta a dolgot, és Buda felé vette az irányt hegyen-völgyön keresztül. Egyszer csak egy mély szakadék tátongott előtte. Döntenie kellett arról, hogy a szörnyű halál mely alakját választja. Szolimán pasa, merthogy ő a hőse történetünknek, nem akart üldözőinek áldozata lenni, inkább egy bátor elhatározással lovával együtt a mélybe vetette magát. Úgy hírlik, ez eset óta nevezik Budaörs egyik jellegzetes, 249 méteres sziklahegyét Törökugratónak, amelynek vérzivataros történetével ajánljuk az alábbi, vendéglátásra is kitűnő ételt.

6 főre: A törökparadicsomokat (3-4 db) – vagy más néven patiszonokat – 4 felé vágjuk és sütőben megsütjük. Ha kész, a héját lehúzzuk és felkockázzuk. Fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Turmixgépben pépesre keverjük. Majd 6 db nagyobb szelet sertéskaraj mindegyikébe zsebet vágunk, a péppel megtöltjük, a zsebeket fogpiszkálóval betűzzük, a húsokat sóval és bazsalikommal szórjuk, bepanírozzuk és olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a juhtúrós csücsürt, más néven derelyét. Úgy 60 dkg lisztből, 6 tojásból és sóból tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és 5 x 5 cm-es négyzetekre szeljük. Juhtúrót (60 dkg), 2 dl tejfölt, 1 ek kakukkfüvet, 2 ek tündérfüvet (rozmaringot) és sót összedolgozunk, s a tésztákba töltjük és kifőzzük. Tálalás előtt kis időre sütőbe tesszük, tálaláskor tündérfüves tejföllel locsoljuk, s mellé a húsokat szépen rakjuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here