Több mint 4 millió forint gyűlt össze a jótékonysági árverésen

0
184

Tegnap este a városháza nagytermében jótékonysági aukciót tartottak az Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola javára. Az árverés során befolyt 4 millió 358 ezer forintot a szervezők az iskolaépület részleges felújítására szánják.

Gabnai Fanni, az Illyés Iskolaszék elnöke a bevezetőben elmondta, ez az árverés az Illyés Szülői Közösségének kezdeményezése révén jött létre az Illyés Gimnázium Alapítvány javára, illetve ebből szeretnék az iskola tanári szárnyát megújítani. S ahogyan a katalógus előszavában is olvasható: „A tanári rekonstrukciója egyfajta kifejezése támogatásunknak, kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy együtt tehetünk valamit egymásért.”

Az árverés kezdete előtt beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester. Azzal kezdte, hogy ilyen célú árverés még nem volt Budaörsön, ami egyfelől szomorú, másfelől felemelő érzés. Ezt meg is magyarázta: amíg az önkormányzat fenntartásában voltak az iskolák, addig nem volt szükség ilyen közösségi összefogásra a felújításukhoz. Viszont amióta állami kezelésbe vették az iskolákat az Érdi Tankerület feladata lenne a budaörsi iskolák karbantartása, de ezt fedezethiányra hivatkozva nem végzi el, pedig törvényi kötelezettsége lenne. Majd hozzátette, Budaörsre általában jellemző, hogy összefognak az emberek, ez esetben konkrétan az illyéses szülők, akik megszervezték az árverést és mindenki, aki felajánlással vagy más módon segített ebben nekik.

Spányik József, a gimnázium, illetve az Illyés Művészeti Akadémia tanára, mint az aukció egyik szervezője arról beszélt, hogy az árverésen szereplő fiatal művészek alkotásai is érdemesek a megvételre, mert már most lehet tudni, hogy jelentős művészekké válnak, és műveik mind nagyszerű, profi munkák.

Az árverést Gál Zoltán festményszakértő, árverés vezető vezényelte le.

Az Illyés Művészeti Akadémia volt tanulói közül többen, akik ma már a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre vagy a Képzőművészeti Főiskolára járnak és ígéretes tehetségeknek tartják őket, illetve  tanáraik, Spányik József, Ráthonyi Kinga és Neil Wolstenholme saját alkotásaikból ajánlottak fel a jótékony cél érdekében. Rajtuk kívül más művészek, valamint  már elhunyt alkotók hozzátartozói és galériatulajdonosok is tettek felajánlásokat, illetve magánszemélyek, például Gelencsér Gabriella, az Illyés gimnázium igazgató helyettese is több festményt és műtárgyat. Néhány dedikált könyvét bocsátotta a szervezők rendelkezésére a Budaörsön élő Szabó T. Anna és Dragomán György, illetve Tóth Krisztina.

A legtöbbet Gyémánt László 1967-ben festett Pihenő művéért adták (700 ezer forintot), de ez nagyon kiemelkedett a mezőnyből, ezen kívül csak öt alkotás kelt el 150-200 ezer forint körüli összegért, ezeknek persze a kikiáltási áruk is magasabb volt. A 145 árverésre kínált tárgy közül kicsit több mint a fele egyáltalán nem kelt el, de maga az esemény kiváló hangulatban telt. Az árverés során 4 millió 358 ezer forint jött össze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here