Tisztújítás és éves beszámoló: a budaörsi tűzoltók ismét a megye legjobbjai között

0
1439

Sűrű volt a hónap a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület életében, március 10-én közgyűlést tartottak, amelyen a 2017-es évet értékelték, míg március 23-án a tisztújításról döntöttek.

A parancsnoki beszámolón elhangzott, hogy az egyesület tavaly is az alapszabályában meghatározottak és a különböző vonatkozó jogszabályok szerint végezte munkáját. Az egyesület taglétszáma 33 fő, ebből a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában 25 fő vesz részt, 1 fő kivételével valamennyien megfelelnek az előírt tűzoltó szakmai képesítési követelményeknek. Főfoglalkozású alkalmazottjuk nincsen, mindenki önkéntesen, szabadidejében segíti az egyesület tevékenységét, anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Az egyesület tagjai 2017. évben 215 esetben vonultak tűzesethez és műszaki mentéshez: ebből 27 volt tűzeset, 44 műszaki mentés, valamint 144 téves jelzés, vaklárma.

2014. július 01-je óta egyesületük önálló beavatkozóként működik. Amennyiben megfelelnek az előírt kritériumoknak, a megyei műveletirányító központ riasztása alapján önállóan számolhatnak fel eseményeket, hivatásos tűzoltói jelenlét nélkül.

Kiemelkedő esemény volt április 25-én a Pharma Park területén történt raktártűz, amelyhez az elsők között érkeztek kora délelőtt és estig vettek részt a tűzoltásban, 8 fővel.

Az önálló beavatkozások száma a tavalyi évben 47 volt. Az éves 4500 órás előírást túlteljesítve, az egész évi 8760 óra 74%-ában voltak riaszthatóak önálló beavatkozóként.

Saját tűzoltóik riasztására több mint 7 éve működtetnek egy ügyeleti és riasztási rendszert, ennek érdekében 1 fővel állandó, 24 órás ügyeletet tartanak a tűzoltóságon. A szolgálatot ellátó személyek térítést nem kapnak.

Az év nagy részében 1-es szerként egy Mercedes 1219 gépjárműfecskendőt használtak, amely el van látva a tűzoltáshoz és műszaki mentésekhez szükséges felszerelésekkel. A 2-es szerük pedig egy Steyr 791 gépjárműfecskendő.

Gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművük egy Mercedes Sprinter, amely alkalmas kisebb tüzek megfékezésére, valamint műszaki mentéseknél is bevethető.

Vízszállítójuk egy Steyr 18s26 típusú gépjármű, 8000 liter vizet szállít, fel van szerelve egy Fox I-es kismotorfecskendővel.

Tavaly nyár végén befejeződtek a munkálatok a laktanya területén. A polgármester úr augusztus végén adta át ünnepélyes keretek között a felújított szertárat. Megújult a földszinti pihenő, a tartózkodó, az öltöző, és új konyhát kaptak. Kialakításra került egy új garázs, műhely és raktár. A tetőtérben kapott helyet két pihenőhelyiség, valamint egy kb. 80 m2-es oktató kabinet.

A budaörsi tűzoltók szeptember 30-án sikeresen vettek részt Lakihegyen, a budakeszi járási önkéntes polgári védelmi szervezet szinten tartó gyakorlatán.

A tűzvédelmi propaganda-tevékenység keretében segítették a csapatok felkészülését a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyre, valamint az országos versenyen két állomást is biztosítottak a Városligetben. Az általános iskolák és az óvodák igényei alapján előadásokat, bemutatókat tartottak az egész évben.

Tavaly is folyamatos kapcsolatot tartottak a Pest Megyei Tűzoltó Szövetséggel, a környékbeli tűzoltó egyesületekkel, és a rendezvényeiken aktívan vettek részt.

Augusztusban a Budaörsi Fesztivál rendezvény keretén belül tűzoltási és műszaki mentési bemutatót tartottak.

Ötödik alkalommal értékelte éves tevékenységüket a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, amely az elmúlt évben is megfelelő minősítést nyert.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Rózsa Gábor tű. alezredes, az Érd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, tűzoltóparancsnoka, Bodnár Ferenc a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, valamint Zsák András Budaörs Város Önkormányzatának képviseletében.

Rózsa Gábor tű. alezredes megköszönte az egyesület eddig végzett munkáját, nagyrabecsülését fejezte ki. Hangsúlyozta azt a segítségnyújtást, amikor a budaörsi tűzoltók tavaly március közepén az etyeki filmstúdiónál leváltották a hivatásos tűzoltókat és végeztek tűzoltási feladatokat, majd ellátták az utómunkálatokat.

Bodnár Ferenc megerősítette azt, amit a tavalyi közgyűlésen is elmondott a budaörsi egyesületről. Kiemelte, hogy Pest megyében az egyik legerősebb csapat, mindemellett szakmailag – a felszereléseket, a képzettséget és a vonulási számot tekintve – élenjáró egyesület. Országos szinten nem tudja kijelenteni, de a megyében az egyik legjobb önkéntes tűzoltóságként lehet említeni a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesületet.

Március negyedik hétvégéjén tisztújításról döntöttek a helyi lánglovagok. Az egyesület parancsnokának továbbra is Hodut Jánost szavazták meg, de az elnök és gazdasági vezető személyében változás történt. Az elnöki pozíciót ezután Benesovits János tölti be, a gazdaságisnak pedig Fejér Gergelyt választották.

Petró Tibor és Légrádi Richárd leköszöntek, de a továbbiakban is szerepet vállalnak az egyesület életében.

Forrás: közlemény