Térdprotézisműtéttel indult a fekvőbeteg-ellátás Budaörsön

0
379

Ortopédiai fekvőbeteg-ellátás indult a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti részlegén. A magasabb progresszivitási szintű műtéti beavatkozások szintlépést jelentenek a budaörsi egészségügy számára; engedélyezésüket a közelmúlt szakmai, szervezeti és eszközfejlesztései tették lehetővé.

2022. március 21-i határozatával a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 15 ágyas ortopédiai fekvőbetegosztály működtetésére adott engedélyt a Budaörsi Egészségügyi Központ számára. Az első magasabb progresszivitási szintű beavatkozás, egy 65 éves nőbeteg térdprotézis-beültetése azonnal meg is történt az intézmény tavaly átadott új műtőjében.

„A budaörsi egészségügyben fekvőbeteg-ellátás korábban nem volt, elindítása óriási büszkeség számunkra” – értékelte az eseményt Zsákai Zoltán, az egészségügyi központot üzemeltető Jump Consulting ügyvezetője. „A hosszabb bent tartózkodással járó, II. progresszivitási szintű ortopédiai műtétek engedélyezése többéves szisztematikus építkezés eredménye; nem az út vége, hanem egy folyamat fontos állomása. Célunk, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ minden korábbinál szélesebb körben és életképesebb szerkezetben szolgálja ki szűkebb ellátási területe és a tágabb vonzáskörzet igényeit.”

A fekvőbeteg-ellátás megkezdésének közvetlen előzménye, hogy 2021 nyarán 300 millió forintos beruházással az üzemeltető felújította és kibővítette az intézmény egynapos sebészetét. A két meglevő mellett egy invazívabb beavatkozásokat is lehetővé tévő harmadik műtő létesült, a nővérszobához csatlakozva négyágyas posztoperatív megfigyelőt alakítottak ki. A betegeket hét vadonatúj kétágyas, fürdőszobás kórteremben tudják elszállásolni.

A Budaörsi Egészségügyi Központ műtéti részlege 2003-ban jött létre Magyarország első multidiszciplináris (többszakmás) egynapos sebészeteként. Itt közel két évtizede zajlanak nappali műtétek; a pandémiát megelőzően már évi 2000–2500 operáció történt tíz szakmában. 2020 elején az intézmény orvosigazgatói pozícióját és az egynapos részleg irányítását Majzik Ernő ortopéd traumatológus vette át, aki programjában az ortopédiai-protetikai profil erősítését hirdette meg.

A közfinanszírozott budaörsi–herceghalmi területi járóbeteg-ellátásért is felelős intézmény 2020 őszén csatlakozott a TritonLife Csoporthoz; a dinamikusan fejlődő magánegészségügyi holding stabil szakmai hátteret és további fejlődési lehetőségeket biztosít a budaörsi egészségügy számára.

Az első nagyműtét

Márta operációját kezelőorvosa, az egészségügyi központ orvosigazgatója, dr. Majzik Ernő irányította. A zavartalan posztoperatív szakaszban a pácienst hamar lábra állították, mozgatták, majd március 24-én terv szerint otthonába bocsátották – térdét ekkor már 90 fokban lehetett hajlítani.

Súlyos porckopása miatt Márta öt éve élt fokozódó fájdalommal, ami már nemcsak járás közben, hanem nyugalmi helyzetben, éjszakánként is szenvedést okozott a korábban rendszeresen mozgó, fitt asszonynak. Operációját a járvány miatt 2020 óta többször halasztotta, végül ő lett a budaörsi fekvőbetegosztály első páciense. Három nappal az operáció után Majzik doktor és a műtéti team munkája mellett Márta a folyamatok gördülékenységét, a nővérek és a gyógytornász felkészültségét, szolgálatkészségét emelte ki.

Frissítés

Olvasóink kérdésére válaszolva: az új típusú ortopédiai műtétek egyelőre nem részesülnek állami NEAK-finanszírozásban. Jó lenne!