Tenisz: Fenyves Gréti U12-es magyar bajnok

0
2131

A tizenkét éves Fenyves Gréti augusztusban Zalaegerszegen a korosztályában országos teniszbajnok lett. Edzője az édesapja, iskolába a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskolába jár, ahol mindenben támogatják.

A Fenyves család Budaörsön él a Frankhegyen, az édesapa, Fenyves Péter teniszedző, így adott volt a sport mindhárom gyermeke számára. Gréti az idén az U12-ben magyar bajnok lett, az öccse, Koppány tízéves, a nővére, Angelika tizennégy, és mindhármukat az édesapa edzi. Ehhez meg is van a megfelelő helyszín, hiszen saját teniszklubot működtetnek a Normafán, ahol a sajátjaikon kívül mintegy hetven gyermek sportol még. Az intézmény családi vállalkozás, amelyben részt vesz az édesanya, Fenyves-Gallen Krisztina is, vele beszélgettünk Gréti sikereiről.

Névjegy: Fenyves Gréta a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola hatodik osztályos diákja. Korosztályos válogatott, az U12-es szűk keretének, az utazódelegációnak a tagja. Naponta két edzése van, délelőtt és délután is ütőt ragad. Eredményei: a 2017-es év elején sorozatban öt kisebb versenyt nyert meg. Majd februárban a Fedett Pályás Országos Bajnokságon 3. helyezést, a nyári Budapest Bajnokságon 2. helyezést ért el, és az augusztusi, Zalaegerszegen megrendezett Országos Bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Gréti választhatta magának a teniszt?

Igen, bár adva volt számára, hiszen kicsi korától velünk volt a teniszklubunkban, a testvéreivel együtt szinte ott nőtt fel. Nagyon korán, már tízévesen beneveztük versenyekre. Mivel nálunk csak hobbiteniszezők vannak, úgy beszéltük meg vele, hogy a verseny is egy edzés, így nem volt rajta nyomás a teljesítménykényszer miatt.

Mennyi tényleges edzése van egy héten?

Heti minimum négy alkalommal napi 3-4 óra, amibe beletartozik az erőnléti edzés és a speciális nyújtás, valamint a gyógytorna is. Ezen kívül szeret focizni, és azt is nagyon ügyesen csinálja.

Milyen tulajdonságok szükségesek Gréti eredményeihez?

Elhivatottság és kitartás. Valamint végtelen fegyelem, amiben a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola, ahol tanul, a legjobb partner. Itt rend, csend és fegyelem van, a pedagógusok következetes és szeretetteljes oktató-nevelőmunkával és istenhittel támogatják mindhárom gyermekünket. Gréti a tanáraitól és az iskolatársaitól rengeteg segítséget kap, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Milyen célokat tűztek ki a kislány elé?

A céljait ő tűzi ki, mi csak támogatjuk, terelgetjük. Az édesapjával és testvéreivel most is sokat járnak külföldi versenyekre a környező országokba, főként Horvátországba és Szlovéniába. A fő cél, hogy boldog legyen, tovább fejlődjön, és hogy minél több nemzetközi versenyen sikerrel vegyen részt.

Marad ideje pihenésre?

Neki a tanulás a pihenés, a felüdülés. Természetesen a nagy versenyek után mindig kap pár nap pihenőt, amikor nem mennek ki a pályára. De szeret aktívan pihenni, imád a nagyszüleivel lenni Balatonszárszón, ahol hosszú órákig pecázgat a stégen. A testvéreivel kicsit máshogy élik a gyerekkorukat, mint a legtöbb kortársuk, de cserébe olyan értékeket kapnak a sporttól, amit soha nem lehet elveszíteni.