Tegnap óta újra műtenek az egynapos sebészeten

0
1392

A higiénikus feladata a protokollok szigorú betartatása

Februártól új szakember dolgozik a budaörsi szakrendelőben

 A budaörsi egynapos sebészet két hónap szünet után 2020. március 2-án indította újra tevékenységét. Kasza Nikoletta személyében februártól fiatal higiénikus szakember segíti a betegbiztonság fenntartását az intézményben. Feladatai mellett a világméretűvé vált koronavírus-járványról is kérdeztük.

 Van összefüggés a decemberben bekövetkezett műtéti szövődmények és az Ön alkalmazása között?

Nyilvánvalóan. A fekvőbetegeket ellátó intézményekben bizonyos ágyszám felett kötelező teljes munkaidőben foglalkoztatni higiénikust, de szakrendeléseken, egynapos sebészeteken az állandó jelenlét nem előírás. Az én teljes munkaidős alkalmazásom azt jelzi, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a közelmúltban történt esethez hasonló a jövőben ne fordulhasson elő, indokoltnak tartja a napi szintű folyamatos ellenőrzést.

Mi történt pontosan 2019. december 12-én? El lehetett volna kerülni?

A szürkehályog-műtétek fantasztikusan gyorssá és pontossá váltak, a korszerű beavatkozás segítségével korábban több ezer páciens látószerve született újjá Budaörsön is. Utólag lehetetlen megmondani, pontosan melyik közreműködő révén kerültek baktériumok a műtőbe és tizenkét ember esetében a műtéti területre – erre a népegészségügyi hatóság vizsgálata sem tudott választ adni. A műtőkben számos műtéttípus zajlik sokféle eszközzel, rengeteg a hibalehetőség. Ha bármibe belekezdünk, bármihez hozzáérünk, a kézfertőtlenítést gyakorlatilag újra és újra el kell végezni, operációk alatt és között is. A beavatkozások között számos olyan teendő van, amit kénytelenek vagyunk még precízebben csinálni, vagyis szigorítani kell a protokollokat. Magyarán nem arról van szó, hogy valaki ne mosott volna kezet, ahogy az leegyszerűsítően elhangzott. Sajnos a hibákat a világban sehol sem sikerül nullára szorítani. A műtő teljes személyzete folyamatosan ezen dolgozik, ehhez kell közelítenünk, és ezért leszek most már én is jelen az operációknál.

Milyen korábbi tapasztalatokat hasznosít?

A budapesti Szent János Kórházból érkezem, ahol kórházhigiénikusként dolgoztam. A kórházi infekciókontroll részeként részt vettem a fertőzések felderítésében, monitorozásában és jelentésében a hatóságok számára – az adatalapú felügyeleti rendszer neve „nozokomiális surveillance”. Feladataim közé tartozott ezenkívül a higiénés körülmények ellenőrzése és a munkavállalók éves infekciókontroll-oktatása. A budaörsi egynapos sebészeten a fektetőben és a műtőben is jelen leszek, feladatom a folyamatos monitorozás. Emellett a szakrendelők higiénéjére is figyelek a járóbeteg-ellátásban. Az intézménynek jó protokolljai vannak, amik jogszabályokon, szakmai irányelveken alapulnak, ezeket maradéktalanul be kell tartani.

Hogyan lesz valakiből higiénikus?

A Pécsi Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem népegészségügyi ellenőrként. Ez egy szakirány az egészségügyi gondozás és prevenció szakon. Itt nevelik ki azokat az ügyintézőket, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központban  – régi nevén az ÁNTSZ-ben – felügyelik az egészségügyi ellátást. Engem azonban a gyakorlat jobban vonzott, ezért helyezkedtem el a kórházhigiéné területén. Tapasztalatnak kiváló volt; arra számítok, Budaörsön még ennél is sokrétűbb lesz a munkám.

Hogyan oszlik majd meg az ideje?

A műtőben nagyjából a munkaidőm felét fogom tölteni, továbbá az ambuláns beavatkozásoknál és a járóbeteg-ellátásban általában is jelen leszek. A következő fél évben adminisztrációs többletmunka is vár rám, a kézhigiénés indikátorokat – pl. szerfogyás, időráfordítás – folyamatosan monitoroznunk és havi rendszerességgel jelentenünk kell a hatóságnak.

Szóvá kell tennie dolgokat, meg kell követelnie a protokollok betartását, akár nagy tekintélyű főorvosoktól is. Nem tart a konfliktusoktól?

Nem számítok ilyesmire. Az én tapasztalatom az, hogy ha megfelelő a hangnem és megfelelő az indoklás, gördülékeny az együttműködés. Az orvosok nagyon is belátóak, a többi közreműködő meggyőzésében nagyobb kihívást látok. Egyébként mindig udvarias vagyok, talán túl kedves is, ezt mondják rólam.

Mivel tölti a szabadidejét?

Nagyon szeretek moziba, színházba járni, bár az utóbbi hetek feladatai mellett erre egyáltalán nem jut idő. Esténként szakirodalmat olvasok: fertőtlenítés, sterilizálás – amióta Budaörsön dolgozom, a hobbim is ez lett… Egyébként kalocsai vagyok, hétvégenként hazautazom a családomhoz, vannak kutyáim, akiket imádok, velük lenni feltöltődés a számomra.

Bár Magyarországon interjúnk időpontjában még nem találtak fertőzöttet, a koronavírus-járvány a szemünk láttára válik világméretűvé. Mi a szakmai véleménye a kórról, és milyen tanácsa van a Budaörsi Napló olvasóinak?

A járvány terjedését legfeljebb lassíthatjuk, megakadályozására egyelőre nincsenek eszközeink. A 3 százalék feletti halálozási arány magasnak tűnik, de ez az adat meglehetősen bizonytalan: egyre több jel utal rá, hogy a fertőzöttek száma jóval magasabb lehet, csak éppen sokan tünetmentesek maradnak, nem kerülnek be a statisztikába. Az áldozatok zöme idős, valamilyen krónikus betegségben is szenvedő ember, a járvány ebben hasonlít a közönséges influenzára. A legyengült betegekre, az idősekre tehát fokozottan kell figyelnünk, ezért nagyon helyes intézkedés, hogy a budaörsi szakrendelőbe légúti tünetekkel érkező – köhögő, tüsszögő – páciensek ingyenesen kapnak szájmaszkot a betegirányítónál. A maszk a levegőben terjedő nagyobb váladékcseppeket felfogja, mérsékelheti a vírusok terjedését. Ami az egyéb óvintézkedéseket illeti, azt tudom mondani: a fejleményeket a járványügyi hatóság figyelemmel kíséri, a szükséges intézkedéseket időről időre meghozza, tájékoztat a teendőkről. Az ő mindenkori utasításaikat kell követnie mindenkinek!

Írta: Révész Gábor

A szerkesztő kiegészítése: az általános engedélyt a budaörsi egynapos sebészet kapta vissza, de a szemészeti egynapos műtétek újbóli engedélyezésére még várni kell, információnk szerint egy-két hónapot vagy akár fél évet is.