Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát!

0
621

Végre megérkezett a tavasz, és a jó idő közeledtével lassan ismét benépesülnek a hétvégi házak és a nyaralók. A hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása jelentős anyagi károkat okozhat, ezek elkerülése érdekében olvassa el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait!

 

A jó idő közeledtével a hétvégi házakat és a nyaralókat lassan ismét felkeresik tulajdonosaik. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek, mint a kerti szerszámok, gépek, csónakok és egyéb vízi eszközök előkerülnek, és könnyen a bűnözők célpontjaivá válhatnak. Annak érdekében, hogy ne váljon áldozattá, fogadja meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának alábbi tanácsait!

A hétvégi házban ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket, gondoskodjon azok védelméről!

A hétvégi ház bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók és garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek!

Az ablakokat is el kell látni többféle biztonsági eszközzel, hiszen csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen!

Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni. Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. Ezek a technológiák – hang- és fényjelző készülék, távriasztás – úgy nyújtanak védelmet, hogy jelzik a külvilág számára, ha illetéktelenek próbálnak behatolni.

Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házat, nyaralót, illetve megkérni a környékben élőket, hogy fordítsanak figyelmet az üresen álló hétvégi házakra. Ha gyanús személyek vagy gépkocsik mozgását észlelik, azt nyomban jelezzék a rendőrség felé!

Az értékes ingóságokról (pl.: műszaki cikkek, szerszámok, gépek, kerti gépek, kerékpárok) lehetőség szerint legyen fénykép és részletes leírás, hogy azok a lopást követően használható információval tudjanak szolgálni. Ha azonosíthatóvá válik az értéktárgy, nagyobb az esély arra, hogy azt visszakapja valaki, és ezzel növelje az elkövető felderítésének valószínűségét is.

Tartson rendet közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók. A kerti szerszámok nemcsak vonzzák a tolvajokat, hanem a behatolásnál is felhasználhatók.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágja vissza!

Amíg a kertben dolgozik, háza ajtaját minden esetben zárja be, ne adjon alkalmat a besurranó tolvajnak, hogy akadály nélkül bejusson és eltulajdonítsa értékeit!

Forrás: sajtóközlemény