Társasházak gazdálkodása – pontosítás!

0
169
Tisztelt Szerkesztőség!
Rendszeresen igyekszem olvasni más képviselők munkájáról megjelenő cikkeket, így jutottam el az Önök lapjához. Nagyon tanulságos amit a közös képviselőknek csak ajánlani tudok. Előre mutatónak tartom a másik oldal megszólaltatását a május 31-i írással, még úgy is, hogy a megszólaló kicsit ferdít a felvázolt ábrájával.
Az ábra felső részen amit állít, hogy a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik a számviteli szabályok szerinti beszámoló az nem valós.  A 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról  *  III. fejezet határozza meg többek között a társasház szerveit és feladatukat. A 28.§  tartalmazza azokat a feladatokat amit kizárólagosan a közgyűlés hatáskörébe rendel. Ebben nem szerepel a számviteli szabályok szerint kötelezően készítendő egyszerűsített beszámoló elfogadása. Az egyszerűsített beszámoló alaki és tartalmi előírásait mindenkor jogszabályok határozzák és határozták meg. Ezt a pénzügyi év zárásakor kell  megtenni – ezt mi leadjuk a jegyzőnek-, ennek módosítása csak a következő évi egyszerűsített beszámolóban lehetséges. A társasházi közgyűlés a részletesebb éves beszámolóról és a következő évi tervezetről elfogadásáról dönt. Ha a közgyűlés nem fogadja el a beszámoló adatait akkor lehetősége van akár gazdasági ellenőrzést segítő személy , vagy ha akkora a probléma bíróság segítségét kérni. Amennyiben valamely ellenőrző hibát talál  az éves mérlegben, azt a következő éviben kell szerepeltetni, az eredetit javítani nem lehet..
Csatoltan küldöm az általunk erre használt táblát a könnyebb átláthatóság miatt. 
A társasházak elektronikus könyvelését végző programok – Profi Multiház stb.- már az éves záráskor automatikusan készítik el az egyszerűsített mérleget. A csatolt dokumentum nálam kapcsolódik a naplófőkönyvhöz így automatikusan töltődik fel. 
Üdvözlettel Szikszai László közös képviselő
Eredeti sorozatunk szerzőjének a kiegészítése:
“Nagyon fontos dologra hívja fel Szikszai László közös képviselő a figyelmet. A társasházak többek között nem tartoznak a Cégbíróság hatásköre alá, így az elkészített mérleget és eredménykimutatást sem kell nyilvánosságra hozniuk. A mérlegből vagy eredménykimutatásból – lakói szemmel – ember legyen a talpán, aki a ház vagyoni helyzetéről pontosan képbe tudna kerülni, ezért kell a kolléga által is elküldött zárszámadást  a közgyűlés elé terjeszteni, ahol teljesen áttekinthető minden.Üdvözlettel:
Kisberk Balázs.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here