„Táncolj velem”, illetve Bakacsi Bélával

0
1269

„Addig énekelek majd, amíg élek, illetve addig élek, amíg énekelhetek” – mondja Bakacsi Béla az 1962-es „Ki mit tud?” ének kategória győztese, aki ma már 75 éves, de még mindig minden hétvégén fellép valahol. Budaörsön legközelebb június 3-án és 24-én.

„Táncolj velem”, rajta 19 olyan sláger, mint a Mambo Italiano, az Amor, amor, amor vagy az Amerillo. „Erzsinek szeretettel: Bakacsi Béla”. Az 1962-es „Ki mit tud?” ének kategória győztesétől, a ma már 75 éves, de még mindig igen sármos táncdalénekestől azért kaptam a legújabb CD-jét, mert teniszezés közben kiderült, hogy három-négy éve rendszeres lép fel itt Budaörsön a Kertvendéglőben, ismertebb régi nevén a Rózsakertben. A májusit ugyan éppen lemondta a Budaörs Fesztivál miatt és éneklés helyett ő is inkább Bhramsot hallgatott, de júniusban jön majd kétszer.bakacsi énekléd közben

bakacsi régi

„Az étterem korábbi bérlője hívott ide, és bár az új vezető nem ismert, hiszen a fiatalabb generációhoz tartozik, azt mondta, miért ne folytassuk, lássuk, van-e rá igény. Rendszeresen teltház van. Én egyedül dolgozom, tehát az előadás félplayback. Három órásak a bulik és az emberek csak táncolnak, táncolnak.   Belépődíj nincs, de a fogyasztás kötelező” – mondta kérdéseimre válaszolgatva. A műsor nagyon vegyes. „A kedvencem Elvis, Frank Sinatra, Louis Prima, Paul Anka, Bobby Solo, a magyarok közül Máté Peti és Szécsi Pali, jó haverom volt mind a kettő és imádom a dalaikat. A repertoárom tehát az ötvenes és hatvanas évek zenéje, hetvenes már alig van benne, mert a saját korosztályom ezt kéri, ezt szereti. A fiatalabbak? Igen, van, aki elhozza a gyerekét és a huszonévesek is sokszor ráéreznek, mert ezekben még volt lélek, melódia, gyönyörűek a szövegek és nagyon lehet rájuk táncolni.”

Bakacsi Béla minden hétvégén fellép valahol, és hogy miként bírja fizikailag, azon azért nem csodálkozom, mert mint fentebb írtam, a teniszpályán futottam vele össze, ahol az ötveneseket megszégyenítő gyorsasággal éri el a labdákat. De vajon anyagilag is rá van kényszerülve a rendszeres munkára? Sokat hallani mostanában az idősebb művészek megszégyenítően alacsony nyugdíjáról. „Egyrészt tényleg megélhetés, de másrészt a lelkemnek is szüksége van rá, hogy énekeljek, ezért addig csinálom majd, amíg élek, illetve addig élek, amíg énekelhetek.” És nem csak a színpadon, hiszen már a beszédkor feltűnően szép orgánuma megőrzéséhez rengeteget gyakorol.

Visszatérve a „Táncolj velem”-hez: „A közönségem kérte, hogy csináljak egy olyan lemezt, amire otthon folytathatják a bulit, így született meg. Internet? Fent van, igen, és aki akarja, töltse le nyugodtan, de az én korosztályomra nem ez a jellemző.”

Aki tehát szeretne személyesen találkozni Bakacsi Bélával, jöjjön el június 3-án és/vagy 24-én Budaörs első vendéglőjébe a Szabadság út és a Kárpát utca sarkára! (Bővebben az énekesről: http://bakacsibela.webnode.hu)bakacsi vendéglő

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here