Tanácsok a biztonságos iskolakezdéshez

0
674

A nyár hipp-hopp elszaladt, és ismét itt a szeptember, vele pedig az iskolakezdés. Az alábbiakban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának ezzel kapcsolatos tanácsait olvashatják.

Az iskolába vezető út sok veszélyt rejthet, ezért mindig legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsuk be, még akkor is, ha nagyon sietünk. Azok a gyerekek, akik már egyedül járnak iskolába és hazafelé mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják, idegenekkel ne álljanak szóba vagy zárják nagyon rövidre a beszélgetést. Szülőként kössük a lelkére, hogy idegen autójába SOHA nem szabad beszállni, még akkor sem, ha szülőkre hivatkoznak!

Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközökkel (okostelefon, tablet, Ipod, MP3 lejátszó stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyereknek adunk zsebpénzt, mindig annyit vigyen magával, amennyi aznapra szükséges.

Az iskolában is TILOS az erőszak minden formája. Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert se tettleg, se szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos következményei lehetnek. Fontos tudni, hogy a Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-jétől egyes bűncselekmények (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás) elkövetésének megalapozott gyanúja esetén a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethető.

A kábítószerek sajnos már az iskolák környezetében is előfordulhatnak. Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt SOHA SENKITŐL ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk következményeiről.

Ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyermekre, amíg a szülők hazaérnek.

Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az internet veszélyeire, a chat használatának szabályaira. Idegeneknek SOHA ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön, és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat vagy rosszindulatúan felhasználhatnak ellene. Véssék az eszébe, hogy ami az internetre felkerül, az ott is marad! (Bővebb információ és hasznos tanácsok találhatóak a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakon.)

Mindemellett az is fontos, hogy a gyerekek ismerjék jogaikat és emellett természetesen a kötelezettségeiket is, hogy alkalmazni tudják ezeket saját maguk és diáktársaik védelme érdekében. Ez segít abban, hogy felelősségteljes és másokat segítő attitűd alakuljon ki bennük. A gyerekek jogairól és kötelességeiről bővebb információkat találhatunk a www.unicef.hu oldalon.