Szüreti mulatság volt a Csiki Pihenőkertben

0
395

A budaörsi gyerekek ismét megmentették az aranyszőlőt a seregélytől

A 7. Testvérvárosi Szüreti Mulatság keretében újra leszedték a szőlőt a testvérvárosainkkal közösen telepített, az összetartozást szimbolizáló “Európa Kertben” a Csiki Pihenőkertben. A beszédek rövidek voltak, így maradt idő munka után  inni-enni és beszélgetni is, és a közös táncok sem maradtak el.

Az első igazán szép, napsütéses őszi napon szeptember 18-án, vasárnap tartották a 7. Testvérvárosi Szüreti Mulatságot a Csiki Pihenőkertben. A szőlőt a testvérvárosainkkal közösen telepítették a budaörsiek néhány éve az összetartozást szimbolizáló “Európa Kertbe”. A testvérvárosok közül azonban idén csak a horvátországi Pula és a szlovákiai Kisújfalu vett részt az ünnepségen. Minkét város képviselői elhozták a helyi finomságokat: Pula a „pulai szőlész reggelijével”, azaz halkrémes olajbogyós szendviccsel, Kisújfalu pedig szüreti kaláccsal, pereccel, rétessel kedveskedett a korán kelőknek. Természetesen nem csak ételeket, hanem finom borokat (vina laguna ésrizling vlassky) is lehetett kóstolni. A zenés néptáncbemutatón pedig a Rozmaring néptáncegyüttes előadását élvezhették a jelenlévők.

7661Képaláírás: Tesztaláírás.

Az egybegyűlteket és a vendégeket dr. Mester Edit, a pihenőkert vezetője üdvözölte, majd Kálóczi Imre alpolgármester mondta el a köszöntőt. Az alpolgármester kiemelte, 

Képaláírás: Tesztaláírás.

hogy nagyon örülnek a szép időnek, mert a tegnapi nagy esőzés után féltek, hogy a mulatság vendégeit is megtréfálja az időjárás. Valamint megjegyezte, hogy reméli, legközelebb mind az öt testvérváros képviselői jelen lesznek a szüreten. (Bretzfeld testvérvárosunk „igazoltan” volt most távol, hiszen szeptember 10-én, a Kőhegyi Kápolna Búcsún vettek részt városunkban.) Ezután Pula és Kisújfalu egy-egy képviselője adta át városuk ajándékait.

Közben már javában készült az ebéd, amely idén is a Friedmann ház Teri nénijének a munkáját dicsérte: a szerencsések sváb babgulyást és kemencében sült 

A jelenlévők természetesen betekinthettek a borkészítés folyamatába is: a fürtök leszüretelését – mint a régi időkben: (http://mek.niif.hu/02100/02115/html/5-259.html) – a szőlőtaposás, majd préselés követte. A kicsik íjazhattak is, így menthették meg a mesebeli aranyszőlőt a “gonosz seregélytől”. Az, aki ügyesen lelőtte a papírmasémadarat, egy szép kitűzőt kapott emlékül. A pihenőkertet betöltötte a gyerekzsivaj, a szüret ugyanúgy nagyszerű közösségi élmény volt, mint a régi időkben, a közös táncok sem maradtak el.lepényt ebédelhettek. Emellé jól csúszott a sör, a bor és az üdítő ki-ki kedve szerint, az adománykasszában pedig sorra gyűltek az ezresek az isteni ebéd dicséretéül.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy otthon is készítsen szőlős finomságokat, az klassz ötleteket kaphat a következő cikkünkből:https://budaorsinaplo.hu/kultura/20160918/mit-keszithetsz-szolobol.