Szüret az Európa Kertben

0
747

Szombaton került sor a szüretre a Csiki Pihenő Európa Kertjében, ahol a testvérvárosokkal közös szőlőültetvény található. Az eseményen részt vett Bíró Gyula alpolgármester és Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Kisújfalu és Pula küldöttei jöttek el. A szüretben és a préselésben a Bleyer iskola diákjai segítettek. A rendezvény további részében kötetlen beszélgetéssel, a friss must, illetve az óbor és kalácsok meg a helyben sült lepény kóstolásával töltötték az időt a jelenlévők.

Hagyományosan, szeptember utolsó hétvégéjén került sor a Csiki Pihenőkert Európa Kert elnevezésű szőlőültetvényein a szüretre. A szőlőtőkék különböző helyekről, a testvérvárosok és Pula termőterületeiről származnak. Évről-évre a szüret az egyik olyan alkalom az évben, amikor a testvérvárosok Budaörsre látogatnak, azonban idén csak Kisújfalu küldöttei jöttek el, illetve Pula képviselői.

Mester Edit, a Csiki Pihenőkert vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a kulturális örökség napjához kötődik ez a szüreti mulatság, ahol préselés is a program része, s később ennek eredményéből lesz majd az a vegyes bor, mely a Csiki Vino nevet kapta. Ezen kívül a testvérvárosi kapcsolat erősítése is része ennek az uniós rendezvénynek, mely a hagyományőrzést is magában foglalja.

Az ünnepség keretén belül köszöntőt mondott Bíró Gyula alpolgármester, Geri Valéria, Kisújfalu polgármestere, Kőváriné Rozika és Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Bíró Gyula emlékeztetett arra, hogy már tíz éve fontos találkozóhelye a Csiki Pihenőkert Budaörsnek és testvérvárosainak a szüreti mulatság keretében. A hagyományőrzés e formája jól alakult, bár sokan aggódtak egy évtizede, hogy az elültetett szőlők megerednek-e itt. Azért esett a szőlőre a választás, mert az minden érintett településen megtalálható. Ráadásul a szüret alkalmával a gyerekek is megismerkedhetnek eme régi mezőgazdasági munkával.

„Csak akkor hoz a szőlőtőke igazi termést, csak akkor adja ki igazi színe-javát, ha azt gondozzák, s ez épp így van a barátsággal is. S annak nagyon örülünk, hogy sem a barátságunk, sem pedig ezek a szőlőtőkék nem sorvadnak, hiszen ápoljuk és gondozzuk őket” – ezt már Geri Valéria mondta, s invitált mindenkit a Kisújfalusi szüretre, ahol mindenkinek van saját szőlészete és borászata, s náluk is most van a munka dandárja.

A pulai Kőváriné Rozika elmondta, hogy azért jöttek ilyen kevesen, mert Pulában a turista szezon végi zárás és sok munkájuk van a legtöbbjének. De nagyon fontosnak tartják és igyekeznek is megoldani, hogy azért minden évben képviselje Pulát valaki ezen az eseményen.

Boros György megemlítette a budaörsi szőlőről, és arról is, ami a Csiki Pihenőben terem, hogy időjárástól függően minden évben más lesz, így a bor is, ami készül belőle.

Szőlőt végül nem sokat kellett szüretelni, mert a meleg, napos nyár miatt hamar beérett és már augusztusban eszegették a táborozók, de azért megtelt a kád, melyben aztán gumicsizmás gyerekek megtaposták, hogy aztán a présbe töltsék és Boros György segítségével kipréseljék a nedvét. Finom, édes mustot kóstolhattak az érdeklődők.

A vendégek is hoztak magukkal kóstolót, Kisújfalu a településükön hagyományos kulcsos kaláccsal kápráztatta el az jelen lévőket a érett vörösbor és az idei fehér murci, azaz ahogy ők hívják, burcsák mellett.