Szűréssel a melanoma ellen

0
715

A napsugárzásnak nemcsak káros hatásai vannak

A napozás ártalmairól, a bőrrák kialakulásának veszélyeiről és a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatok szükségességéről egyre többet beszélünk. De teszünk is ellene? Például eleget tudunk a napsugárzás bőrünkön található anyajegyekre gyakorolt hatásairól és a melanomás megbetegedések megelőzéséről? Dr. Turbucz Ágnes bőrgyógyásszal éppen tíz éve készült ez az interjúnk, de most is nagyon aktuális.

Milyen típusú anyajegyeket, szemölcsöket különböztethetünk meg és közülük melyek okozhatnak bőrrákos megbetegedést?

Az ártalmatlan kategóriába tartoznak az úgynevezett „nyeles” szemölcsök, amelyek onnan kapták elnevezésüket is, hogy olyan hatást keltenek, mintha egy kis száron vagy nyélen lógnának. Többnyire a nyakon és a hónaljban találhatóak ilyenek. Szintén veszélytelenek a morzsalékony, málékony szemölcsök. Ezek általában barnás vagy szürkés színű szarufoltok, melyet szaknyelven keratozis-nak hívunk. Ilyen morzsalékony szemölcsök leginkább a bőrnek azon részein fordulnak elő, ahol erőteljesebb a faggyútermelés. Az anyajegyek közül csak a barna színű, a bőrben laposan, vagy onnan enyhén kiemelkedve található, pigmentet tartalmazó kis növedékek jelenthetnek esetleges veszélyt – ezekből alakulhat ki a melanoma, a piros színű, éreredetű anyajegy nem.

Hogyan tartson önvizsgálatot az ember és milyen tényezők fennállása esetén forduljon szakorvoshoz?

Azt tanácsolnám, hogy preventív célból évente egy vagy két alkalommal mindenki keresse fel bőrgyógyászát. De természetesen ha a festékes anyajegy „megmozdul”, azaz megváltozik a színe, az alakja, viszket vagy vérzik, akkor haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz.

Milyen módon történik a vizsgálat?

Egy speciális nagyító, a hússzoros nagyításra képes dermatoszkóp segítségével nézzük meg a szemölcsöket, anyajegyeket. Ezzel az eszközzel nagyon jól láthatóak olyan apró részletek (pl. az anyajegy színe, határai, szemcséi, pontozottsága, a pigment-eloszlás egyenletessége vagy egyenetlensége), amelyek szabad szemmel észrevétlenek lennének.

Bőrrák előfordulása tekintetében kik a veszélyeztetettebbek?

Akiknek családjában előfordult már ilyen, vagy más daganatos megbetegedés, illetve akik munkavégzésük során fokozottabb napsütés hatásának vannak kitéve. Továbbá akiknek a szervezete hormonális változáson megy keresztül. Ilyen a pubertás, a terhesség, a szülés utáni időszak és a menopauza.

Tartós napozás következtében alakulhat ki a basalioma nevű bőrdaganat. Bár a bőrdaganatnak ez a fajtája nem okoz áttétet, azonban – ha nem kezelik időben – az érintett, elsősorban porcos testrész  (orr, fül) kisebesedését, elfekélyesedését okozhatja.

Szám szerint mennyi anyajegy számít átlagosnak és mit tanácsol azoknak, akiknek ennél akár lényegesen több barna festékfoltja van?

Testtájanként 3-5 anyajegy nagyjából megfelel az átlagos mennyiségnek. Az anyajegyek számától függetlenül nem ajánlott tartósan tizenegy és tizenöt óra között napon tartózkodni, és főleg nem ajánlott leégni. A bőr leégése jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért mindenki számára feltétlenül ajánlott – bőrtípustól függően – a tizenötös-harmincas faktorszámú naptej használata. A napsugárzásnak azonban nemcsak káros hatásai vannak.

A napsugárzás hatására a szervezetünkben felépülő D vitaminnak szerepe lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében is.

Sokan azt gondolják, hogy az anyajegyek és szemölcsök fertőzőek, így akár érintés útján is „elkaphatóak”. Mi az igazság e téren?

Sem a morzsalékos, sem a nyeles szemölcsök, sem pedig a festékes anyajegyek nem fertőznek! Érintés útján nem kapható el egyik fajta sem, azonban a szemölcsök, illetve anyajegyek képződésére való hajlam öröklődhet.

A fokozott felhívások következtében nőtt azoknak a száma, akik feltérképezés céljából megjelennek a bőrgyógyászati szakrendeléseken?

Igen, határozottan megnőtt a bőrgyógyászati szűrésre járó páciensek száma. A felhívások, bizonyos egészségvédelmi, preventív célú „kampányok” hatására az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy mikor milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni a tartós egészség-megőrzés érdekében, így a bőrgyógyászati szakrendelést is egyre többen keresik fel.