Színházi nevelési programot indít a Budaörsi Latinovits Színház

0
1200

Színházi nevelési programot indít a 2018/2019-es évadban a Budaörsi Latinovits Színház, amire 14-20 éves kor közöttiek jelentkezését várják. A foglalkozások hétfőnként lesznek két frissen végzett drámainstruktor vezetésével, de az adott napi témához kapcsolódóan a színház művészei (színészek, rendezők, dramaturgok, jelmeztervezők, díszlettervezők) is részt vesznek ezeken

Hagyománya van már annak, hogy a budaörsi színház szoros kapcsolatot ápol a környék oktatási intézményeivel. Voltak már kifejezetten a diákok számára szervezett bemutatók és utána a szerzőkkel, szereplőkkel irányított beszélgetés az alapító igazgató Éless Béla idejében is. Aki tizenöt évvel ezelőtt arra a kérdésünkre, hogy miért van szükség az Ifjú Színházbarátok Körére, ezt válaszolta: „A színházi ismeretterjesztés feladatát már abban a koncepciómban megfogalmaztam, amit a kulturális bizottság 1998-ban elfogadott. A fiatalok öntevékenysége azért fontos, mert a vezető színészek mellett ott vannak ők is, több darabban; másrészt a színháznak, különösen egy kisvárosi színháznak az egyik fő feladata a színházi ismeretterjesztés, a színház népszerűsítése.” (A 2003-ban vele készült teljes interjú ITT olvasható) Majd az őt követő színházi igazgatók is fontosnak tartották, hogy célzott előadásokkal támogassák egyebek között az Illyés Gyula gimnázium munkáját. Ugyanakkor azt is tapasztaltuk az előző években, hogy a Városi Ifjúsági Klubban tartott mese- és ifjúsági előadásokra inkább a környék településeiről jöttek csoportosan óvodások és kisiskolások, míg a budaörsi óvodák és iskolák a fővárosba vitték be ilyen programokra a gyerekeket.

Friss hír, hogy (immár Berzsenyi-Bellaagh Ádám igazgatósága alatt) úgynevezett színházi nevelési programot indít a 2018/2019-es évadban a Budaörsi Latinovits Színház, aminek műhely foglalkozásait Szendrey Gitta és Széplaki Nóra frissen végzett drámainstruktorok, színházi nevelési szakemberek tartják majd.

Mint a beharangozóban olvasható: „A színház lehet kikapcsolódás; lehet kérdések, problémák, emberi történetek platformja; és lehet a tanulás, az önkifejezés eszköze is. A színház, mi vagyunk, hiszen rajtunk keresztül és nekünk szól. A műhely középiskolásoknak szóló heti rendszerességű foglalkozássorozat. Az alkalmak alatt a résztvevők testközelből ismerkednek meg a színházzal és annak alkotóival, valamint játékok, beszélgetések, viták segítségével kerülnek közelebb önmagukhoz, társaikhoz és a színház világához. A műhely foglalkozásain színházi nevelési, színházpedagógiai és drámapedagógiai gyakorlatokkal, feladatokkal, játékokkal dolgozunk. Ezek segítségével fejlődik a résztvevők ön- és társismerete, kommunikációs, önkifejezési, improvizációs készsége, fantáziája. Mindez egy biztonságos közegben, szakemberek vezetésével valósul meg.

Az adott foglalkozásokon a színház művészei (színészek, rendezők, dramaturgok, jelmeztervezők, díszlettervezők) is részt vesznek.

A kétlépcsős programot óvodásoknak és kisiskolásoknak hirdették meg. A háromlépcsősbe, illetve a hetente működő műhelybe középiskolás/gimnazista diákok jelentkezhetnek 14-20 éves kor között. De van felnőtteknek és kifejezetten pedagógusoknak szóló programsorozat is. A foglalkozások  ingyenesek, de a minimum létszám 10 fő, a maximum létszám 40 fő.

A jelentkezéshez korábbi színházi ismeret vagy tapasztalat nem szükséges, csak ki kell tölteni a jelentkezési feladatlapot, ami ITT tölthető le, és ugyanitt található bővebben a program leírása.