Szerződni emberi dolog!

0
632

Legalább is az ügyvédek szerint biztosan. Sok jogvitát megelőzhetnénk kellő időben megfelelő szerződés megkötésével. 

 

Úgy tapasztalom a munkám során, hogy valamiféle szemérmesség övezi a szerződéses szituációkat. Amíg az teljesen természetes, hogy ingatlan vásárlása esetén szerződést kell kötni, addig például ha pénzt ad valaki kölcsön, számtalanszor nem készül róla írásos dokumentum. Amikor ennek okát keressük, olyan válaszok hangzanak el, amik arra utalnak, hogy „ciki” olyan bizalmatlannak lenni, hogy szerződést írjunk. Természetesen mindenki tudja, hogy fontos lenne, mégsem vállalják azt a szituációt, hogy szólnak, hogy szerződést akarnak az ügyletről, a másik fél pedig elkerekedett szemmel néz rájuk, hogy ez hogy jut eszébe. Én azt gondolom, hogy ha valaki nem akar szerződést aláírni például egy nagyobb pénzkölcsönről, az mindenképpen annak a jele, hogy nem teljesen tisztességesek a szándékai. Arra is szoktak hivatkozni, hogy „család”. Tapasztalatom szerint a családon belüli ügyleteknél még nagyobb gondban tudnak lenni a szerződést nem készítő felek. A családtagot még tiszteletben is kell tartani, végtelen türelemmel „illik” lenni irányába még akkor is, amikor egyértelművé válik, hogy tisztességtelen volt, nem adja meg a kölcsönt, nem tartja a szavát, „elfelejtette”, mi volt az eredeti megállapodás. Ezeket a szerződni nem akarásokat gyakorta lelki terror is övezi, ami csak hab a tortán.

Természetesen vannak ízléstelenül szervezett esetek. Bizonyosan kellemetlen, amikor az embert menyasszonyi ruhában még egy kis kitérővel beviszik egy ügyvédhez házassági szerződést aláírni. Mégis általánosságban feltétlenül igaz, hogy szerződést írni jobb, mint nem írni. Végső soron mindkét fél előnyére fog szolgálni, ha gondosan minden le van tisztázva és bizonyítható, kinek mi volt a vállalása. A családon belüli viszonyoknak is jót tesz, ha nem kiszolgáltatottságon alapulnak és nem mérgezik meg egymással szembeni titkos fenntartások.

Ha a szerződési szándék megvan, akkor még mindig mozgástér van abban, hogy szakember segítségét vegyék-e a felek igénybe, avagy maguk készítsék a szerződést.

Vannak olyan szerződéstípusok, ahol elengedhetetlen a jogi képviselet, egyéb szerződéseknél kényelmi célt is szolgál, ha van ügyvéd.  Mindenesetre ha bizonytalanság merül fel, érdemes legalább egy konzultáció erejéig ügyvédnél tájékozódni.