Szerda óta tart a tüntetés Orbán rendszere ellen

0
848

Szerdán több napon át tartó tüntetéssorozat kezdődött elsősorban Budapesten a Fidesz által erőszakkal átnyomott rabszolgatörvényként ismertté vált törvény miatt, amely 400 órára emeli a túlóráztatás lehetőségét. Ma reggel kidobták a köztévé székházából az ellenzéki politikusokat, akik petíciót akartak beolvasni.

 

Az ellenzéki politikusok 5 pontból álló petíciót akartak beolvasni a múlt éjjel a közszolgálati magyar televízióban, amire nemcsak hogy nem kaptak lehetőséget, hanem a stúdió előtt biztonsági őrök ma reggel egyszerűen kidobták őket.

Íme a petíció:

 1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása! A magyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! A szabálytalanul elfogadott rabszolgatörvényt vonják vissza!
 2. Kevesebb rendőri túlórát! Egy rendőrt se kötelezzenek többre, mint az Európai Uniós maximum! Tartsa be a kormány a saját törvényeit! Értük is tüntetünk!
 3. Független bíróságokat! Állítsák helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!
 4. Európai ügyészséget! Ha egy kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással! Egy korrupciós ügy sem maradhat büntetlenül!
 5. Független médiát! Nem akarunk több pártállami propagandahíradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

A részletekről és a múlt hét szerda óta folyamatos tüntetésekről sem tájékozódhat senki a közmédiából, ellenben az ATV és az RTL Klub beszámolt róla, illetve a (még?) független hírportálok, mint a 444.hu, a 24.hu., az Index, a Mérce.

A Budaörsi Napló eddig nem tette, hiszen mi csak helyi ügyekkel foglalkozunk. De ahogy tavaly tavasszal a CEU kiűzése elleni demonstrációról (ITT) vagy 2016-ban az első pedagógus tüntetésről (ITT) (amihez akkor elsőként csatlakoztak budaörsiek ITT) most sem maradhat lapunkban nyom nélkül ez a tiltakozási sorozat. Amit az úgynevezett rabszolgatörvény, tehát a kötelező túlóra felemelése váltott ki, de ahogy az a fenti 5 pontban olvasható, legalább ilyen fontos – ha nem fontosabb a demokrácia leépítése szempontjából – a független bírósági rendszer felszámolása Magyarországon.

Nincs adatunk arról, hogy hány budaörsi volt ott a napokban a hidegben, a békés adventi programok helyett egyebek között a Kossuth téren. De sokan. Pedig egészen biztos, hogy szívesebben vettek volna részt helyette a Templom téri gyertyagyújtásokon, a szebbnél szebb koncerteken vagy akárcsak töltötték volna az estékek otthon, családi körben. De nem tették. Mert – ahogy skandálta a tömeg – „Elég volt”, Orbán rendszeréből, aminek következményeként a második legszegényebb európai nép lettünk, leromlott oktatással, több sebből vérző egészségüggyel, elfogult igazságszolgáltatással, szétvert hulladékgazdálkodással és így tovább.

A 24-hu-ra támaszkodva, lássuk mi is történt tehát az előző napokban:

 • Szerdán több napon át tartó tüntetéssorozat kezdődött elsősorban Budapesten a Fidesz által erőszakkal átnyomott rabszolgatörvényként ismertté vált törvény miatt, amely 400 órára emeli a túlóráztatás lehetőségét.
 • A több napos tüntetés után vasárnapra hirdették meg a legnagyobb demonstrációt Budapestre Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr címmel.
 • A tömeg a Hősök teréről az Oktogonhoz, majd az Alkotmány utcához ment, ahol beszédeket tartottak az ellenzéki képviselők.
 • A tömeg a Kodály köröndtől a Hősök teréig ért.
 • Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja vetette fel, hogy az MTVA-hoz kellene mennie a tömegnek. Ezután több ezren meneteltek Óbuda széle felé.
 • Végül párezer ember el is sétált az MTVA épülete elé.
 • Az MTVA épületébe hosszas tolakodás után beengedték az ellenzéki parlamenti képviselőket.Próbáltak bekerülni az élő adásba, de nem sikerült.
  A tüntetők elkezdték megtolni a rendőröket, akik ezt nehezményezték és visszatolták őket.
 • Dulakodás volt.
 • Könnygázt is használtak a rendőrök, elég veszélyesen. Ráfújtak az első sorokra, többen elestek és rosszul lettek.
 • A képviselők az éjszakát az MTVA épületében töltötték, hogy reggel beolvashassák a követeléseiket. Reggel azonban a biztonsági őrökkel eltávolíttatták őket.

S mit emeltek ki budaörsi ellenzéki politikusok a közösségi oldalaikon?

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere például azt, hogy  „Továbbra sem engednek be egyetlen ellenzékit sem a stúdióba. Jó az, hogy világossá teszik a nagyvilág számára is, hogy a rezsim nem csak az államot, de vele együtt a közmédiát is túszul ejtette… Alkotmány nélküli diktatúra.” (2018. 12. 17-én reggel). Előző nap: „Orbán/Pintér a rendőrséget ma a konzultációs plakátot rongálókra uszította. Tavasszal a kormányhivatal munkatársai rendőri védelemmel festtették le a hatalomnak nem tetsző kormánykritikus plakátokat. Személyesen dokumentáltam és tettem panaszt akkor…”

Laczik Zoltán, az MSZP budaörsi elnöke: „Hírek vannak arról, hogy az utóbbi tüntetések letartóztatott résztvevőit egyszerűen napokra eltüntették. ? Senki nem tudhatott róluk. Hogy van ez? Mi az, hogy emberek hollétéről hosszú napon át lehetetlen hírt kapni, a hozzátartozóknak semmilyen felvilágosítást nem adnak. Ilyen csak valamikor a nyilasoknál vagy a Rákosi-rendszerben fordult elő! Hol élünk? Melyik században? Milyen rendszerben? Hová tartunk?” (2018. december 14-én)

Tóth Ferenc, budaörsi önkormányzati képviselő (Budaörs Fejlődéséért Egyesület):  „Döbbenetes felvétel! Szabályosan megvernek 2018-ban törvényesen megvàlasztott kèpviselőket ès a rendőrsèg csak bàmul!” (2018. december 17-én, 10 óra) 15 órával korábban: „Màr a püspököknek is elege van!!! Beer Miklós püspök üzent a tüntetőknek: „Tisztelem a fagyban tüntetőket, békésen álljatok ki az igazatokért” „

Bakó Krisztina, budaörsi önkormányzati képviselő (Budaörs Fejlődéséért Egyesület): „Egyre komolyabb tüntetés a Fidesz-székháznál a rabszolgatörvény elfogadása miatt! hajrá!” (2018. december 12-én 18,33)

Simándi Szelim, budaörsi önkormányzati képviselő (Budaörs Fejlődéséért Egyesület):  „Amikor a fideszes képviselő is veled együtt a Facebookon követi az eseményeket, mert a közmédiából nem lehet tájékozódni, az azt hiszem felér egy beismerő vallomással. (2018. december 16-án éjjel)

Fotók: Laczik Zoltán

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here