A szenior örömtánc jótékonyan hat testre, lélekre és szellemre

0
4544

A Szenior Örömtánc az egyik népszerű foglalkozás a lakótelepi közösségi házban, amit Almási Judit oktató tart hetente egyszer, csütörtökön, 12 órakor. Ezt a mozgásformát alapvetően 50 év felettieknek fejlesztették ki, ám az oktató szerint nem csak a szenior korosztály körében lesz egyre népszerűbb.

A szenior tánc nem egy hagyományos társastánc időseknek, ez egy közösségi tánc. Kifejezetten e korosztály számára kifejlesztett mozgásforma, mely igazodik az idősödő szervezet sajátosságaihoz – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Almási Judit, mentálhigiénés szakember, pszichodráma asszisztens illetve szeniortánc oktató. Budaörsön a lakótelepi közösségi házban tart foglalkozásokat. Az örömtánc koreográfiákban nincsenek akrobatikus elemek, ugrások, gyors forgások, bonyolultabb lépéskombinációk. Előzetes tánctudás és partner nélkül is részt lehet venni az órákon. Nem számít a nemek aránya, a jelenlévők táncolnak együtt páros táncokat, körtáncokat, blokktáncokat és kontratáncokat. Szoros testkontaktus nélkül, kisebb tévesztésekkel is örömteli és sikerélményekben gazdag lehet a részvétel, s ez a szeniortánc egyedi filozófiájának legfőbb pontja. A repertoárban a világ minden tájáról, különböző korokból és kultúrákból származó zenék szerepelnek.

Kinek ajánlható?

A szenior örömtáncot alapvetően 50 év felettieknek fejlesztették ki, de nem csak nekik ajánlható, hanem mindenkinek, aki szeret táncolni, de nehézséget jelent az állandó táncpartner hiánya, túl gyors egy-egy tánckurzus haladási tempója, vagy olyan egészségügyi problémájuk van, ami megnehezíti más táncstílusok gyakorlását vagy más sportok űzését.

A szenior örömtánc koreográfiái alapvetően egy intenzív séta mozdulatrendszerének felelnek meg, így mint kíméletes sporttevékenységnek jelentős egészségvédő hatása is van.  

A WHO ajánlása szerint napi 30 perc mozgás megnöveli a várható élettartamunkat és javítja életminőségünket. A táncolás jótékonyan hat testre, lélekre és szellemre egyaránt. Növeli az állóképességet, javítja az egyensúlyérzéket, fejleszti a mozgáskoordinációt. Tánc közben elfelejtjük a gondjainkat és oldott, vidám hangulatba kerülünk. A lépések memorizálása segít a szellemet frissen tartani, javítja az emlékezőképességet. Akut mozgásszervi vagy egyéb betegség esetén azonban ajánlott a kezelőorvossal való egyeztetés.

Honnan jött?

A szenior örömtánc Németországból származik. Ilse Tutt, nyugdíjas tánctanárnő rendszeresen szervezett tánctalálkozókat a német fiataloknak, amikor 80 éves anyósa egyszer így szólt hozzá: „Tudnál nekünk, időseknek való táncot is tanítani?” Ilse fejébe szöget ütött a gondolat, és lelkesen dolgozott a szeniortánc módszerének kialakításán, mígnem 1976-ban két kollégájával együtt kiképezte az első szeniortánc oktatókat. A szeniortánc olyan nagy sikert aratott, hogy rövid idő alatt elterjedt Nyugat-Európában. Megalakult a nemzetközi szeniortánc szövetség, melynek ezidáig 14 ország volt a tagja, többek közt Brazília is. Idén a szervezethez hazánk is csatlakozott.

Magyarországon az első, és mindeddig egyetlen hivatalos szeniortáncoktató, Csirmaz Szilvia Ausztriában szerezte meg a szükséges képesítést, majd hosszú szervezőmunka után 2016/2017-ben végre lezajlott az első szeniortánc oktatói képzés Budapesten. 2017 áprilisában vették át oklevelüket az első hivatalos szeniortánc-oktatók. Azóta is folyamatosan zajlik az oktatói képzés, ezzel is elősegítve a szenior örömtánc elterjedését országszerte.

A budaörsi Közösségi Ház örömmel fogadta a megkeresést és adott helyet a táncóráknak, bízva abban, hogy ezzel is szélesítheti az 50+ korosztály számára kínált programok palettáját. A következő időpont: szeptember 7-én csütörtök 12 óra!

 

Névjegy

Almási Judit önmagáról: „Zenész családban nőttem fel, magam is játszottam több hangszeren. Bár hivatásként mást választottam, mindenem a zene és a tánc, feltölt vagy megnyugtat, mikor mire van szükségem. Fiatal korom óta számos táncstílust kipróbáltam és műveltem hobbi táncosként. Tanultam klasszikus balettet, társas táncokat, swinget, balboát, boogie woogie-t, salsát, argentin tangót neves magyar és külföldi oktatóktól. Vallom, hogy mindenki zenére és táncra születik, s ha átmenetileg el is távolodik attól, soha nem késő visszatérni, s ehhez az egyik legkönnyebb út lehet a szenior örömtánc.
Közel tíz évig tartottam időseknek táncos foglalkozásokat, kidolgoztam számukra ülve is táncolható formákat. Az osztrák szeniortánc szövetség oktatói által szervezett kurzuson szereztem meg a szenior örömtánc oktatói oklevelet. Mentálhigiénés szakemberként és pszichodráma vezetőként számomra nem jelent nehézséget egy csoport közös munkáját elősegíteni. 
Hiszem, hogy ez a táncforma nem csak a szenior korosztály körében lesz egyre népszerűbb, hanem az aktív ötvenesek vagy akár a még fiatalabbak körében is, hiszen itt nemcsak sokféle zenére változatos koreográfiákat táncolunk, hanem átélhetjük a közös alkotás örömét.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here