„Szellemidézés”: Feleki Kamillra emlékeztünk Halász Judittal

0
405
bsh

Feleki Kamillra ma már igazán csak a dédmamák és dédpapák emlékeznek, ők még színpadon is láthatták egyebek között a Vígben 1968-ban a „Spanyolul tudni kell” című vidám darabban, ahol Halász Judit is együtt játszhatott vele. Tegnap, azaz 2021. szeptember 22-én késő délután a Budaörsi Latinovits Színház „Szellemidézés” című sorozatában Halász Judit volt Bognár Éva sorozatszerkesztő vendége a budaörsi Zichy Majorban. Továbbá László Ferenc kultúrtörténész, kritikus. Ők hárman archív újságcikkek és filmrészletek segítségével keltették életre a nagyszerű színészt.

Tökéletes szakmai tudás és annak tökéletes tudása jellemezte Feleki Kamillt, hogyan lehet hatást elérni a nézőtéren, és hogyan kell eljutni a poénig – mondta Halász Judit. Bár ő a hatvanas években pályakezdőként úgy tapasztalta, hogy az idősebb színészek nem tanítják a fiatalokat, mégis sokat adtak át azzal, hogy nézhették őket, amikor megvívták a maguk harcát egy-egy szereppel.  Feleki azonban másfajta ember volt – hangsúlyozta -, tőle közvetlenül is lehetett tanulni.

Többszörös hátránnyal indult a színészi pályán Feleki Kamill – vette át a szót László Ferenc. Hiszen nem volt erőteljes hangja, selypített és nem volt daliás. S bár sokan hiszik, hogy éppen ezért lett nagy színész, ez nem igaz, ezek ellenére lett az, leküzdve a kor külsőségekben is jellemző elvárásait.

Az este során láthattunk részleteket a „Pesti mese” című filmből, ahol igen fiatal volt még Feleki és amelyben tánctudását csillogtatta meg, és a jelenetben olyan nagy színészek tűntek fel, mint Mezei Mária, Kabos Gyula, Kiss Manyi, Páger Antal, Turai Ida. Láthattuk őt a Csárdás királynőben, Honti Hannával, akivel, mint megtudtuk, nagyon nem jöttek ki emberileg. A primadonnával szinte senki nem jött ki jól. Bognár Éva bejátszott két kabaré jelenetet, amiben egyebek között Feleki Kamill cirkuszművészi tudása is szerepet kapott. És idősebb korában játszotta el Binder Lipótot, a gonoszkodó, kiöregedett artistát Gárdos Péter „Uramisten” című filmjében, amit bár nem akart elvállalni, mégis ajándékszerep volt a számára. Eperjes Károly volt a filmben a partnere. Zárásként az Állami áruházban (1952) az unokájához énekelt dalt hallhattuk. Ebben is tetten érhető, hogy gyakran osztották rá saját koránál idősebb ember szerepét, mint Halász Judit megjegyezte, csakúgy, mint Kiss Manyira.

 

 

Egy hosszú és sokszínű életutat (sikerekkel és megbántódásokkal) nem könnyű másfél órába belesűríteni. És persze az egyik nézőpontból kedves, folyton vidám, a másik nézőpontból bezárkózott, magába forduló embert se ismerhetjük meg ennyi idő alatt. De ahhoz, hogy kedvet csináljon a hallgatóságnak a megidézett személy munkásságának kicsit utána nézni, mindenképpen nagyon hasznos és jó a budaörsi színház kávéházas-beszélgetős programsorozata. Tegnap igen családias körben voltunk, talán sokan még féltek eljönni a pandémia miatt, de kár volt, hiszen abszolút megoldható a biztonsági szabályok önkéntes betartása.

A sorozat folytatódik, a tervek szerint november 17-én Szemes Marit, január 19-én Szakácsi Sándort, március 16-án Sulyok Máriát, május 18-án Vallai Pétert „szellemidézzük” meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here