Szél Bernadett: „Mindenkit meg kell győzni, akit csak lehet, hogy eljöjjön szavazni” – tudósításunk a mai közéleti estről

0
289

A Fidesz hazugságpropaganda gépezetével szemben az ellenzéki politikusok április 3-ig, tehát az országgyűlési választások napjáig a ma esti budaörsihez hasonló fórumokon személyesen, beszélgetésekkel szeretnék cáfolni a hazug vádakat és válaszolni az embereket leginkább érintő kérdésekre.

„Mindenkit meg kell győzni, akit csak lehet, hogy eljöjjön szavazni”- mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve az Egyesült Ellenzék Pest megye 2-es számú választókörzetének képviselő jelölje a mai Közéleti esten Budaörsön, a Friedmann házban. Az esemény szervezője és a beszélgetés moderátora Laczik Zoltán, az MSZP budaörsi alapszervezetének elnöke, önkormányzati képviselő volt. S akiket még meghívott: Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő és Óbuda összellenzéki országgyűlési képviselő jelöltje és Wittinghoff Tamás Budaörs ellenzéki polgármestere.  A Fidesz hazugságpropaganda gépezetével szemben az ellenszer, hogy április 3-ig, tehát az országgyűlési választások napjáig az ellenzéki jelölteknek és az őket támogatóknak minél több a mostanihoz hasonló fórumon kell ott lenniük, és személyesen, beszélgetésekkel kell cáfolni a hazug vádakat és válaszolni az embereket leginkább érintő kérdésekre – hangzott el többször is.  Ahogy Szabó Tímea fogalmazott: „Az ellenzék végre megértette nemcsak az összefogást, hanem azt is, hogy fel kell szántanunk mindent”.

A bő kétórás beszélgetésre személyesen mintegy hetven-nyolcvan ember volt kíváncsi, ők meg is töltötték a termet, és mintegy ötven-ötven ember kísérte figyelemmel az élő közvetítést két közösségi oldalon az internen. Jó hír a szervezőknek, hogy az érdeklődők többsége nem a korábban megszokott támogatók, baloldali aktivisták közül került ki, hanem „új arcok”.

Hogy érinti a három politikust a még éppen csak elindult kampány igen durva hangneme? – nyitotta meg a fórumot Laczik Zoltán. Meglepte-e ez őket, vagy erre számítottak? „Igen, erre számítottunk; hogy ez minden idők egyik legmocskosabb kampánya lesz” – válaszolt először Szabó Tímea, hozzátéve: „Hiszen, ha nem találnak ellenünk semmit, mert nem loptunk, csaltunk…, akkor kitalálnak valamit. Rólam azt, hogy amerikai ügynök vagyok…”  De ahogy ő is mondta,  majd az este  folyamán mások is, a támadásokra „akár büszkék is lehetünk, mert félnek tőlünk, mert tudják, hogy kimondjuk az igazságot és utána megyünk a dolgoknak, a svindliknek.”

A szóba került témák: a Völner-ügy, ami Szabó Tímea szerint nemcsak azért felháborító, mert loptak, hanem mert a bírósági végrehajtók és akik fölöttük/mögöttük állnak, a saját gyarapodásuk érdekében a legelesettebbektől, beteg emberektől is vették el csalással az otthonaikat és tették őket szó szerint az utcára. Továbbá szó esett az önkormányzatiságról. Wittinghoff Tamás, mint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt által e területtel megbízott szakértő, röviden ismertette a hat ellenzéki párttal egyetértésben elfogadott tíz pontos programot. Kiemelve, hogy az új kormány egyeztetést ígér minden őket érintő törvénykezés során a helyi önkormányzatokkal; és bár nem kívánnak revansot venni a fideszes polgármesterek által vezetett városokon, azokat mindenképpen kártalanítani kell, amelyeket az elmúlt két választási ciklusban jogtalan elvonásokkal sújtott az állam.

A moderátor Szabó Tímeától, mint pártelnöktől egyebek között azt is megkérdezte, hogy a Párbeszéd víziója mennyiben egyezik meg az Egyesült Ellenzék által körvonalazódó jövőképpel, ha az ellenzék megnyeri a választásokat. A lényeges dolgokban megegyezik – hangzott a felelet, mégpedig abban, hogy mindenki „egy élhető, boldog, békés, egészséges, szolidáris és zöld Magyarországot szeretne”, élhetőt abban az értelemben is, hogy „ne kelljen a hó végén szorongania senkinek, hogy mit eszik.” Mert jelenleg 50 ezer gyerek éhezik szó szerint és több százezer gyerek nem eszik minden nap meleg ételt – emelte ki a képviselő.

Szó esett természetesen az egészségügy, az oktatás gondjairól és hogy mi szerepel az ellenzéki programokban ezek kezelésére, illetve a közlekedésről, általánosságban és konkrét, megdöbbentő példákkal. És ezek kapcsán került elő Karácsony Gergely friss kezdeményezése, a „Magyarország szíve program”, aminek a lényege Budapest és az agglomeráció önkormányzati feladatainak az együtt kezelése.Olyan szimbiózisban élünk a fővárossal, hogy nem lehet az ügyeinket külön kezelni” – hangsúlyozta Wittinghoff Tamás. Ráadásul megindult a kiköltözés, Budaörsre már korábban, az agglomeráció távolabbi településeire napjainkban – tette hozzá.

Az est második felében a közönség kérdezhetett, előre e-mailben, a közösségi oldalon élőben vagy a helyszínen személyesen. Volt, aki azt akarta tudni, hogy a voksturizmus mennyiben befolyásolhatja a választási eredményeket. „Aki szimpatizál az ellenzékkel és segítene, az jelentkezzen szavazatszámlálónak, mert ott kell lennünk minden választókerületben” – hangzott el mind a három politikustól. Egy másik kérdező Paks 2-ről akarta hallani Szél Bernadett véleményét, aki hangsúlyozta, hogy nem az a fő baj – persze az is -, hogy ő, mint ellenzéki képviselő nem kapja meg a neki kedvező bírósági döntés ellenére sem a kiemelt beruházásról szóló államközi megállapodás dokumentumait, hanem hogy ezeket – tájékoztatása szerint – a projekt fő kormányzati felelőse sem ismeri. Volt, aki azt firtatta, hogy ha Szél Bernadett független, akkor mit keres az Egyesült Ellenzékben. „Független vagyok és ellenzéki, mert nem tudom elfogadni, hogy egy szűk kisebbség előnyei bedarálják a tágabb közösség érdekeit” – válaszolta. Magyarország mindenkié, és Pest megye 2 is mindenkié, de ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha váltás lesz április 3-án”. Az este vége felé Szabó Tímeától – aki egy újabb kérdésre válaszolt – azt is megtudtuk, hogy egyre több fideszes polgármester az ő segítségüket kéri a korrupt ügyek leleplezésére és nyilvánosságra hozatalához, mert nekik is elegük van, és a mostani, fideszeseket érintő botrányokat belülről szivárogtatják ki, hogy így vegyék rá Orbán Viktort bizonyos döntéseinek a megváltoztatására. Példaként Kövér László házelnök napvilágra került ügyeit említette, ami miatt nem Kövér, hanem Novák Katalin lett végül a Fidesz köztársasági elnök-jelöltje és nagy valószínűséggel lesz majd köztársasági elnök.

Az estről a BKTV közvetítése itt nézhető meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here