Szél Bernadett lakossági fóruma Budaörsön

0
1452

“Az elmúlt nyolc évben nagyon sok mindent elveszítettünk, amiről úgy éreztük, a mienk, ezért most a magunk számára fogjuk bebizonyítani, hogy van önbecsülésünk” – mondta Szél Bernadett (LMP), a Pest megye 2. számú választókerület országgyűlési képviselő jelöltje tegnap esti fórumán, a Friedmann Házban. “Ne hagyjuk, hogy ezt csinálják! Ebben az a szereplő vagyok, akire szavazni tudnak. És azt kérem, szavazzanak is, mert önök nélkül nem érünk célt” – tette hozzá a politikus asszony.

„Mindannyian mások vagyunk, bár egyben-másban hasonlítunk” – idézte Bródy János dalszövegét Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, amikor üdvözölte az egybegyűlteket, akik sokféle szervezetből voltak jelen és megtöltötték a termet. „Mi is sok mindenben mások vagyunk, talán a világot sem látjuk egyformán, de abban hasonlítunk, hogy az Orbán-rendszert le szeretnénk váltani, ismét egy demokratikus jogállamban szeretnénk élni, és ehhez jól kell döntenünk április 8-án. Ebben a választókörzetben a Fideszt Szél Bernadett tudja megverni.” Amikor az ellenzéki oldal összefogására buzdított, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt felelősségét érintette: „ha a 2-3 százalékukkal mind a ketten elvéreznek itt, és Szél Bernadettnek pont ennyi fog hiányozni, ahhoz hogy megverje a Fidesz jelöltjét, akkor ez a bűn egy idő múlva történelmivé fog válni.”

Szél Bernadett, Pest megye 2. számú választókerületének jelöltje bevezetőjét azzal kezdte, hogy a mostani választási előkészületek során nagyobb támogatottságot érez maga mellett, mint a korábbi időkben. Közölte legfőbb célját, mely a demokrácia és a jogállam szabályai szerint működő ország-vezetés, olyan politikusokkal, akik meg akarják oldani az emberek mindennapi gondjait, és „nem valamifajta homályos népvezéri eszmék által hajtva kergetik az országot a teljes megsemmisülés irányába.”

A rövid bevezetők után a fórum, műfajának megfelelően, az érintett választópolgárok (nagyrészt budaörsiek) kérdéseiből és azok megválaszolásából állt a bő órányi rendelkezésre álló időben.

Az országgyűlési képviselő jelölt asszonyhoz intézett kérdések hármas blokkokban érkeztek. Az elsőben a roma integrációról, az LMP programjában szereplő adókulcs változásról és a migránspolitikáról érdeklődtek a lakosok. A cigánykérdés – főként a legszegényebb megyékben – elsősorban gazdasági probléma, nem etnikai. Az LMP a gazdaság fejlődését lokális szinten tervezi, így az helyben fejlődhet, és az ott élőknek biztosítana munkát. Az LMP az egykulcsos adó eltörlését szeretné, sávos adózást vezetnének be helyette, mert az egykulcsos adóval a lakosság 75%-a, akik az átlagbér alatt keresnek, adózási szempontból rosszul jár. A migránskérdéssel kapcsolatban az LMP álláspontja, hogy a jogszabályokból indul ki. A nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozik, tehát erről a magyar nép dönt ugyanakkor nemzetközi egyezmények is vannak. A Fidesz csinált a migráns ügyből gyűlöletkampányt, hogy támogatókat szerezzen magának. Azt kevesebbszer kommunikálják, hogy a Genfi Egyezmény szerint befogadtak több mint 1300 menedékkérőt.

A második kérdésblokkban elhangzott néhány aggodalom: jó volna, ha az Alaptörvény helyett ismét Alkotmány lenne, csak nehogy ezt éppen az LMP akadályozza meg. A másik arra vonatkozott, miből szeretné megvalósítani a sok költséggel járó terveit az LMP? És vajon a magas összegű nyugdíjakat megvédik-e? Az LMP Alaptörvény koncepciójában teljes az egyetértés a pártok között, ráadásul az is része, hogy népszavazás érvényesítené a parlament által kidolgozott Alkotmányt. A költségek előteremtése átcsoportosításokkal valósulna meg. Ellenzékből beadták a módosító indítványokat a költségvetéshez, melyben 2300 milliárd forintot csoportosítottak át fölösleges kiadásokból hasznos kiadásokra. Ezen kívül mindenféle hiúsági beruházásra, Paks 2-re nem költenének, más lenne az adórendszer is. A nyugdíjakat illetően a 100 ezer forint alattiakat szeretnék feljebb vinni, de nem azok kárára, akiknek magasabb összegű jár.

Kérdezték még Szél Bernadettet a devizahitelesek ügyéről is. Az Adóskamara (a devizahiteleseket védi) nevű szervezettel kötöttek egy megállapodást, így ha megnyerik a választásokat, az első intézkedéseik közé fog tartozni, hogy leállítsák a végrehajtásokat.

“Most úgy állok önök előtt, hogy ebben a körzetben minden számítás szerint egy integratív személynek számítok, és nagyon büszke vagyok, hogy önök méltónak tartanak a bizalmukra” – mondta Szél Bernadett, majd arra kérte a hallgatóságot, hogy legyenek részesei a kormányváltásnak, melyhez szükséges, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat, meg azokat, akik azt hiszik, hogy már minden elúszott, hiszen ebben a régióban még az ellenzéki összefogás is sikerült, ami országos szinten nem.

 

 

Pest megye 2. számú körzetében indulókról  ITT írtunk.

Az esélyes jelölteket ITT mutattuk be.

Választási szakértőként dr. Tóth Zoltán ITT nyilatkozott lapunknak.

Korábbi interjúnk Szél Bernadettel ITT olvasható.

Csenger-Zalán Zsolt lakossági fórumáról ITT írtunk.