Szarvas Dániel a budaörsi Illyés diákja dobogós lett a Közgazdasági Olimpián

0
550

Tegnap volt a Közgazdasági Olimpia nemzeti döntője, ahol Szarvas Dániel, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium tanulója harmadik lett, így ő is ott lehet majd a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is a legjobb diákok mérhetik össze közgazdasági ismereteiket.

A 2019-2020-as V4-es Közgazdasági Olimpia magyarországi döntője szombaton zajlott –  közölte a szervező Magyar Közgazdasági Társaság. A megmérettetésre az ország 17 megyéjéből, a fővárosból és a Vajdaságból is jelentkeztek középiskolás diákok.

A verseny nemzeti döntőjében – amelyet a koronavírus-járvány miatt online tartottakaz írásbeli fordulók tíz legjobbja mérte össze a tudását. Az első öt helyezett képviselheti majd Magyarországot a verseny nemzetközi döntőjében, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is a legjobb diákok mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

A magyar döntő szakmai zsűrijének tagjai Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) örökös tiszteletbeli elnöke; Dombi Ákos, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense és Trautmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az MKT Fejlődés-gazdaságtani szakosztályának elnöke voltak.
 
A versenyzőket Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke köszöntötte videóüzenetben, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke pedig bejelentette, hogy már a kormány előtt van az az előterjesztés, amely 30 többletponttal jutalmazná a szakirányú egyetemi felvételi eljárás során a verseny nemzetközi döntőjében dobogós helyezést elérő diákokat.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének dobogósai: első Mezei Emese (Budapest VII. kerületi Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum), második Nacsa Flóra (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), harmadik Szarvas Dániel (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium) lettek.

A Magyar Közgazdasági Társaság 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a cseh, a lengyel és a szlovák testvérszervezeteivel, ehhez kapcsolódva rendezték meg a 2019-2020-as tanévben is a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Olimpiát. A Magyar Közgazdasági Társaság szervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Pénzmúzeum, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.

Forrás: MTI