Steven Woloshen kanadai filmes jön Budaörsre

0
588

Szeptember 12-én találkozhatsz Steven Woloshen kanadai filmalkotóval a BABTéren (Budaörs, Templom tér 12., a volt Posta épülete), a PRIMANIMA mesterkurzusok keretében. A részvétel ingyenes!

Steven Woloshen 1960-ban született a kanadai Lavalban. Több mint harminc évvel ezelőtt kötelezte el magát a absztrakt filmek készítése mellett, továbbá számos időalapú installációt készített már fesztiválok, galériák és múzeumok részére. A filmkészítés mellett tanárként, filmrestaurátorként, animátorként és iparművészként is dolgozik, valamint két kötet szerzője. 2010-ben jelent meg a „Recipes for Reconstruction: The Cookbook for the Frugal Filmmaker” (Rekonstrukciós receptek: A takarékos filmkészítő szakácskönyve), amely olyan kézműves, analóg filmtechnikák gyakorlati kézikönyve, mint a filmnyersanyag bomlasztása és felújítása. 2015-ben látott napvilágot a „Scratch, Crackle & Pop! A Whole Grains Approach to Making Films without a Camera” (Krsz, ropp & pukk! A kamera nélküli filmkészítés átfogó módszertana).

Scratchatopia („Karcotópia”) néven a világ számos országában tartott már retrospektív vetítést a munkáiból, valamint vezetett mesterkurzusokat és kézműves filmes műhelyeket, így hazáján, Kanadán túl eddig többek között Argentínában, Marokkóban, az USÁ-ban, Szlovéniában, Ausztráliában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Mexikóban.

Kétszer jelölték Kanadai Kormányzói díjra, eddigi munkássága során számos kutatói és alkotói ösztöndíjban részesült, legutóbb, 2015-ben megkapta a Wiesbaden Kulturális Életműdíjat, valamint 2016-ban az ismert kanadai filmes emlékére alapított René Jodoin életműdíjat..

A BABtérben egy Steven Woloshen által vezetett mesterkurzus és egy beszélgetéssel egybekötött vetítésen ismerhetjük meg a kanadai alkotó egyedi életművét.
A mesterkurzus és a beszélgetés angol nyelven zajik!

Program
15.30–16.45: Mesterkurzus
17.00–19.00: Válogatás Steven Woloshen filmjeiből és beszélgetés az alkotóval (moderátor: Lichter Péter filmrendező)