Sportos tippek, ami majd felpörgethet

0
435
44031557 - biker on asphalt path at sunset

Senki nem tudja, meddig tart még a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet, de álmodozni azért lehet, hogy ha véget ér, például milyen kicsit izgalmasabb és változatosabb mozgásformát választhatunk, mint a konditermi edzés vagy a futás, tehát valami olyasmit, ami jobban felpörget és az egekbe repíti az adrenalin szintet.

44031557 – biker on asphalt path at sunset

1.  Hegymászás, túrázás

Ha szívesen mész el nagyobb sétákra vagy kocogni, akkor a túrázás is hamar a kedvenc időtöltéseid közé válhat. Nagyszerű érzés kiszakadni a négy fal közül és a természetben magadba szívni a friss levegőt. Nem beszélve a gyönyörű, változatos tájakról, amelyek rád várnak a túra során.

Az emelkedők és lejtők állandó váltakozása biztosítja, hogy olyan izmok is dolgozzanak, melyek egy átlagos sétálás során nem kapnak különösebb terhelést. Rajtad múlik, hogy milyen terepet választasz, így ha bevállalósabb vagy, akkor a meredekebb terep felé is veheted az irányt. Válassz megfelelő túracipőt és mindenképp vigyél magaddal folyadékot.

2.  Bungee Jumping

A bungee jumping egyik sporttal sem hasonlítható össze, hiszen másodpercek leforgása alatt történik minden. Különösebb erőfeszítést és állóképességet nem igényel, hogy leugorj a mélybe, így túlzottan készülnöd sem kell rá, maximum lélekben. Érdemesebb csak az erős idegzetűeknek (és szívűeknek) kipróbálnia ezt az extrém élményt, hiszen pillanatok alatt az egekbe szökik az adrenalin és hosszú percekig ott is marad. Ha valami olyanra vágysz, ami az extrém sportok kategóriájának élén helyezkedik el, akkor viszont ne hezitálj és ugorj!

3.  Kajakozás

Nem félsz a víztől és az sem gond, ha evezni kell?

A kajak egy olyan sportág, amely könnyen testreszabható, hiszen rajtad múlik, hogy mennyire tolod durván az edzést, haladhatsz csigatempóban és ketté is szelheted a habokat. Fontos megjegyezni, hogy a magasabb intenzitás komolyan edzi a felsőtestedet is!

Bérelj egy kajakot a legközelebbi strandon és evezz távol a tömegtől, ahol nyugalom és a körülölelő természet vár rád. Amennyiben kezdő vagy, mindenképp kérj iránymutatást és a megfelelő védőruháról se feledkezz meg. Ha unatkozol egyedül, akkor hívd el barátaidat, hiszen léteznek több férőhelyes megoldások is. Érdemes figyelni, hiszen az egyensúly megtartása így már nem csak rajtad fog múlni!

4.  Bringázás

Az utcai bringázás egy kitűnő edzésforma, de ha ez mégsem csillapítaná a mozgásigányedet, akkor kanyarodj a hegyek felé. Rengeteg móka és izgalmas terep vár majd rád. A változatos – sokszor rázós – útviszonyok biztosítják, hogy egy percig se unatkozz és hogy folyamatosan égjenek a kalóriák. Ne felejtsd el azonban, hogy nem minden bringa megfelelő a hepehupás terepre. Szerezz be egy terep bringát, amivel ha kell, nagyobb sziklákon is  át tudsz majd ugratni, defektek szerzése nélkül.

5.  Gördeszka és longboard

A gördeszkázás az igazi menő sportok kategóriába tartozik, ugye? Laza öltözetű, félhosszú hajú srácok és lányok hihetetlennek tűnő trükköket és ugrásokat mutatnak be sorjában. Éppen ezért sokszor az extrém sportok közé sorolják, pedig egyszerű közlekedésre is alkalmas. Egyre többen azonban életstílusként élik meg a deszkázást, amelyre a long-board elterjedése is pozitív hatást gyakorolt. A long-board valamivel nagyobb méretű, mint a gördeszka, akár 1.5 méter hosszú is lehet, és körülbelül 23-26 cm szélességű. Nagyobbak és puhábbak a kerekei, így egyrészt nem csak hogy gyorsabban lehet vele haladni, hanem sokkal kényelmesebben is.

5+1. Búvárkodás

A búvárkodás már több száz éve foglalkoztatja az embereket és manapság sincs ez másként. Ha lehetőséged van, egyszer neked is mindenképp érdemes kipróbálnod. Nagy az esély azonban arra, hogy nem fogsz megállni egy alkalomnál!

Az eléd táruló állat- és növényvilág lélegzetelállító. Olyan nyugalom és látvány fogad a vízfelszín alatt, amelyet korábban még biztosan nem tapasztaltál. Az első merüléseknél elsősorban tandem megoldásban gondolkozhatsz, de ha már rendelkezel vizsgával, akkor szabadon, kisebb csoportokhoz társulva egyedül is merülhetsz.

Írta: Galambos Dániel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here